Några tips om hur du kan motverka ledslitage

Ledslitage kan orsaka smärta eller obehag men det finns sätt att lindra det. Byte av position var 5:e till 10:e minut rekommenderas, särskilt om du spenderar mycket tid stående eller sittande.
Några tips om hur du kan motverka ledslitage

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2023

Ledslitage är ett vanligt problem, men det betyder inte att du inte bör ägna lite uppmärksamhet åt det. Att ignorera ledslitage kan leda till artrit eller artros, vilket är anledningen till att vi idag visar dig det bästa sättet att motverka det!

Om du börjar känna smärta i knän eller handleder bör du rådgöra med en specialist så snart som möjligt. Det är mycket viktigt att du börjar förebygga och behandla tidigt.

Tidig behandling är nödvändig i fall av ledslitage eftersom det kan orsaka artrit och artros, vilket resulterar i mycket smärta och problem för dem som lider av det. Så ta en titt nedan för att lära dig lite mer om ledförslitning och vad du kan göra för att motverka att det uppstår.

Vad orsakar ledslitage?

Det finns flera anledningar till varför man kan börja få problem i lederna. De vanligaste är:

  • Ålder: Allteftersom åren går kan lederna börja bli slitna, och ju längre du väntar desto svårare är det att behandla detta problem, eftersom ledslitage är ett kroniskt tillstånd.
  • Genetik: Enligt flera studier har kvinnor som lider av artros i sina händer en ärftlig gen som orsakar detta tillstånd. Cirka 10 % av alla personer som har artros har också en familjehistoria av artros.
  • Vikt: Fetma kan orsaka slitage i vissa leder, såsom knän och höfter, eftersom hela kroppens vikt vilar på extremiteterna när man står upp.
  • Fysisk aktivitet: Att bära tungt under en längre tid, eller alltid bära en tung väska på samma sida av kroppen, kommer att överanstränga dina leder, ofta mer på den sida där du bär dina saker.
Kan man behandla ledslitage?
  • Yrke: Det jobb du har kan göra så att artrit eller artros utvecklas lättare med tiden.
  • Skada: Varje skada eller olycka i en led medför en högre risk för slitage, eftersom det är svårt att återhämta sig till 100 % från skador.
  • Luftfuktighet: Om du bor eller arbetar i ett fuktigt geografiskt område kan det leda till att dina leder lättare slits ut; samma gäller om du tillbringar mycket tid i kontakt med vatten.
  • Mat: Mat är nära kopplat till artrit och artros, eftersom vissa livsmedel orsakar för mycket urinsyraproduktion, vilket bildar kristaller som kan leda till nedslitning av delar av lederna och även delar av benen.

Vilka är de vanligaste symptomen på ledslitage?

Var mycket uppmärksam på följande symtom för att avgöra om du lider av ledproblem.

  • Känsla av stelhet vid lyft, eller liten flexibilitet om du försöker flytta eller lyfta ett föremål från golvet.
  • Vanligt att du har ledvärk på en specifik plats. Denna typ av smärta är sig alltid lik, oavsett om det är i en viss kroppsdel eller vid en dålig rörelse.
  • Allmän svaghet och en önskan att sitta större delen av dagen.
  • Våldsamma smärtor i dina ben (som om de håller på att gå sönder) och stickande eller skarpa smärtor i dina muskler (som elektriska stötar), eller smärtor som byter plats mycket snabbt. Dessa typer av smärtor kan bli värre på grund av utetemperatur, fuktighet, väder m.m.
  • Rodnande leder som smärtar även vid minsta kontakt. Du kan också ha lila fläckar på fogens yttersta punkt.
  • Överdriven svettning under natten med stark kroppslukt.
  • Feber
Flexibel tumme

Vad ska jag göra om jag har ledslitage?

Dessa tips hjälper dig att minska smärtan som kommer av ledslitage, så att du kan åtnjuta högre livskvalitet.

  • Rör benen innan du reser dig. Gör detta när du går upp ur sängen så att din vikt inte bara belastar knäna och anklarna. Och när du har suttit länge (på jobbet, på ett plan, i tv-soffan osv.), rör på dina ben i några minuter innan du reser dig.
  • Ta en vilopaus varje dag. Mitt i din arbetsdag, eller vilken aktivitet du än gör, ta en vilopaus på 5 till 10 minuter, speciellt om du tillbringar mycket tid på fötterna eller sittande.
  • Bär lämpliga skor. Dina skor ska ge dig bra stöd, och de ska inte vara för stora eller för små. Det bästa alternativet är fotformade skor. Om du har knäproblem bör du välja läder eller andra skor utan klackar. Se också till att alla skor du bär är i gott skick.
  • Var försiktig när du bär saker. Om du har ett jobb som kräver att du lyfter tunga föremål eller om du bär många väskor när du shoppar, försök att bära lika vikt på båda sidor. Vid möjlighet, gå flera turer istället för att försöka bära allt på en gång. Om du måste plocka upp något från golvet, huka ner dig i stället för att böja dig.
  • I trappor. Ta trappan långsamt, använd räckena för att stödja dig och ta ett steg i taget.
Man går uppför trappan

Hur kan jag motverka ledslitage med min kost?

Förutom att följa ovanstående rekommendationer är det viktigt att äta en hälsosam kost för att motverka ledslitage. Så här gör du:

  • Drick mycket vatten så att kroppen har tillräckligt med vätska för lederna. Detta hjälper till att motverka ledslitage.
  • Se till att få tillräckligt med vitaminer. Till exempel hjälper C-vitamin dig att bilda kollagen, benvävnad och brosk, vitamin A hjälper till att stärka och regenerera dina ben och D-vitamin främjar absorptionen av kalcium och fosfor, två element som kan hjälpa dig att undvika osteoporos och andra benproblem.
  • Du kan också hjälpa till att motverka ledslitage genom att äta mat som har mucopolysackarider, som fläsk eller oxkött, för att stärka och hjälpa dina leder att regenereras. Var försiktig så att du inte äter för mycket av dessa livsmedel dock, eftersom de också innehåller mycket fett och kolesterol.

Bilder med tillstånd av handarmdoc, midwestnerd och Dan Eckert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kurz, B., Jost, B., & Schünke, M. (2002). Dietary vitamins and selenium diminish the development of mechanically induced osteoarthritis and increase the expression of antioxidative enzymes in the knee joint of STR/1N mice. Osteoarthritis and cartilage10(2), 119-126.
  • Dexter, P. A. (1992). Joint exercises in elderly persons with symptomatic osteoarthritis of the hip or knee. Performance patterns, medical support patterns, and the relationship between exercising and medical care. Arthritis & Rheumatism: Official Journal of the American College of Rheumatology5(1), 36-41.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.