Undvik dessa livsmedel om du har problem med lederna

Vissa livsmedel kan aktivera det inflammatoriska svaret i din kropp, och påverka din ledhälsa. För att lindra inflammationen och reducera smärta, bör du minska ner på dessa livsmedel så mycket som möjligt.
Undvik dessa livsmedel om du har problem med lederna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina leder ger stöd åt din kropp. De ansluter dina ben och gör det möjligt för dig att röra dig. Ledsmärtor är ett vanligt problem. Det kan orsakas av inflammation eller av någon kronisk sjukdom. Dess uppkomst är ofta relaterat till åldrande, men även unga personer som har fått någon skada kan få problem med lederna.

Det är ett problem som kan minska livskvaliteten och som förhindrar rörelseförmågan och förmågan att utföra dagliga sysslor.

Det finns många sätt att reducera intensiteten av dessa symptom, men det finns även faktorer som kan öka smärtan.

Om du exempelvis äter vissa typer av livsmedel kan detta öka inflammationen och reducera den mängd näringsämnen som du absorberar.

Detta ökar din vikt och får dig att ackumulera avfall i blodet, och detta kan senare leda till värre sjukdomar.

Vi vet att alla inte känner till dem, så i denna artikel ska vi dela med oss av 8 livsmedel som du bör undvika om du har problem med lederna.

Håll dig borta från dem!

Livsmedel att undvika om du har problem med lederna

Processat och rött kött

Undvik processat kött om du har problem med lederna

Både processat och rött kött har skadliga substanser som kan öka inflammation i kroppen.

Dessa gifter stannar i kroppen och kan i långa loppet orsaka problem med lederna.

Raffinerat socker

Att äta för mycket raffinerat socker har stor inverkan på obalanser i kroppens inflammatoriska processer. Detta inkluderar alla typer av raffinerat socker.

Denna produkt ökar produktionen av kemikalier som kallas cytokiner. Dessa arbetar i kroppen och ökar smärta och svullnader.

De innehåller även mycket kalorier och leder till viktökning. Detta resulterar i mer tryck på muskler och leder.

Mjölkprodukter

Mjölkprodukter har relaterats till ledsmärtor

Mjölkprodukter har relaterats till ledsmärtor. Detta innebär en ökad tendens hos unga personer att ha ledsmärtor.

Denna typ av mat har höga nivåer av proteinet kasein, som orsakar ökad inflammation i kroppen. Denna substans irriterar den vävnad som ger stöd åt dina leder. I stora mängder kan detta få dem att brytas ner.

Detta är även livsmedel som är rika på mättade fetter och därför ökar de din kroppsvikt och stimulerar en inflammation av fettvävnaderna.

Salt

Att äta för mycket bordssalt är relaterat till utvecklingen av kroniska sjukdomar som kan påverka din livskvalitet.

Det ändrar vätskebalansen i din kropp och ökar även risken för hjärtsjukdomar och inflammation.

Din kropp behöver en liten mängd salt för att fungera ordentligt. Men vi använder oftast mer än 10 gånger det vi egentligen behöver!

Majsolja

Fettsyror bidrar till produktionen av inflammatoriska kemikalier

Majsolja är rikt på fettsyror. Detta bidrar till produktionen av inflammatoriska kemikalier i kroppen.

Dess höga kaloriinnehåll minskar kvaliteten på lederna och förvärrar inflammationsproblemen.

Ägg

Det har visat sig att ägg är hälsosamma och ger oss en bra mängd protein. Men att regelbundet äta ägg är inte bra om du har problem med lederna.

Eftersom de kommer från djur innehåller de en stor mängd arakidonsyra, som är en substans i gulan som bidrar till att öka inflammation.

Raffinerat mjöl

Raffinerat mjöl kan orsaka smärtor i lederna

Produkter med raffinerat mjöl har en inflammatorisk verkan. De kan orsaka smärtor i lederna.

De har först och främst ett högt innehåll av gluten. Detta är något som påverkar din metabolism. Gluten orsakar en produktion av ämnen som ökar känslan av smärta.

Att dagligen äta livsmedel som innehåller raffinerat mjöl kan vara relaterat med uppkomsten av kronisk inflammation och immunförsvarssjukdomar.

Eftersom det är tomma kalorier bidrar de till övervikt, hjärtsjukdomar och diabetes.

Snabbmat och friterad mat

Snabbmat innehåller stora mängder mättat fett och kan orsaka inflammation i kroppens fettvävnad.

Det kan även orsaka uppkomsten av hjärtproblem. Det förvärrar även inflammationen i dina leder.

Som slutsats så har din kost en viktig roll för din ledhälsa.

Att reducera intaget eller ta bort dessa livsmedel från din kost kan hjälpa dig att reducera smärta och associerade symptom.

Det är även bra att äta livsmedel som är rika på antioxidanter och omega-3-fettsyror som har en antiinflammatorisk effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chai W., Morimoto Y., Cooney RV., Franke AA., et al., Dietary red and processed meat intake and markers of adiposity and inflammation: the multiethnic cohort study. J Am Coll Nutr, 2017. 36 (5): 378-385.
  • Vitellio P., Celano G., Bonfrate L., Gobbetti M., et al., Effects of bifidobacterium longum and lactobacillus rhamnosus on gut microbiota in patients with lactose intolerance and persisting functional gastrointestinal symptoms: a randomised, double blind, cross over study. Nutrients, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.