5 typer av träning som inte påverkar lederna

Dina knän bör upp nästan hela din kroppsvikt, så om du har problem med dem kommer det göra ont att träna. Det finns dock vissa övningar som skonar dina leder.
5 typer av träning som inte påverkar lederna
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Problem med knäna bör inte hindra dig från att ägna dig åt fysiska aktiviteter dagligen. Även om vissa aktiviteter inte är lämpliga så finns det typer av träning som inte påverkar lederna.

I många fall är ledskada resultatet av att man inte rör sig på rätt sätt. Därför är det så viktigt att tala med en specialist så att du kan få hjälp i din träning.

Ledhälsa

Ta hand om ledhälsan

För att förbättra problem med knäna är det viktigt att hålla koll på på vikten. Detta är en av orsakerna till ledskador, som artros, tendinit eller inflammation av ligamenten.

“Det är viktigt för befolkningen att veta att fetma inte bara är ett estetiskt problem. Vidare bidrar det till muskoloskeletala hälsoproblem,” säger den ortopediska kirurgen Stuart D. Miller från Union Memorial Hospital i Baltimore, USA.

Vidare leder fetma till andra hälsoproblem, inklusive:

Det är därför knäproblem inte får hindra dig från att motionera; om något bör det motivera dig att göra det. När det kommer till träning kan du utöva övningar med låg påfrestning för att ta hand om hälsan.

Varför du bör välja träning som inte påverkar lederna

Övningar med låg påfrestning för lederna använder mindre, kontrollerade rörelser. Detta minskar trycket på lederna, som är den del av kroppen som lider mest när vi tränar regelbundet med löpning, hopp, basket och liknande.

Dessa träningsformer är utmärkta i andra fall, men vid ledproblem bör man undvika dem.

5 typer av träning som inte påverkar lederna

1. Simning

Simning är Träning som inte påverkar lederna

Simning är en av de sporter som använder hela kroppen och även en av de mest ledvänliga aktiviteterna. Detta eftersom vatten minskar trycket på kroppen genom att stödja dess vikt och dämpa påfrestningar.

Simning kombinerar aerob konditionsträning med flexibilitetsträning, och alla simstilar – från crawl till fjäril – kräver rörelser från både över- och underkroppen.

Simning tränar fler större muskler i kroppen än någon annan typ av konditionsträning.

Man uppskattar att en halvtimme kontinuerlig simning kan bränna 220-270 kalorier. Därför är det en perfekt sport för att bränna fett och tona kroppen.

2. Vattengympa: en varsam träning som inte påverkar lederna

Om du inte gillar att simma så är vattengympa ett utmärkt alternativ. Det är aerob uthållighetsträning som vanligtvis leds av en instruktör. Passen liknar vanliga aerobicspass, men vattnet dämpar påfrestningen på lederna.

Att gå i vatten kräver större ansträngning och bränner därför fler kalorier än på land. Inom vattengympa tar kroppen energi från fettansamlingar snarare än kolhydrater eftersom det är en högintensiv träningsform.

Enligt USA:s Nationella hälsoinstitut bränner en timmes vattengympa runt 520 kalorier.

 

3. Rodd

Att ro är bra träning

Detta är ytterligare en snäll träningsform som håller knäna skyddade samtidigt som du får ordentlig träning. Att paddla kräver att man använder alla delar av kroppen, från armar till ben och mage.

Du behöver inte bo nära en flod eller sjö, och du behöver inte ens äga en kajak. Du kan gå till valfritt gym för att använda roddmaskinen. De låter dig dessutom reglera motståndet i enlighet med din kapacitet.

En halvtimmes rodd i måttlig takt kan bränna 260-300 kalorier.

4. Elliptisk träningsmaskin (crosstrainer)

Om du varit på gymmet har du säkert sett de cykelliknande maskinerna med två plattformar man sätter fötterna på.

Detta är en elliptisk träningsmaskin, eller crosstrainer, som låter dig utföra komplett och krävande kardiovaskulär träning utan att påfresta lederna särskilt mycket.

De interna delarna av denna maskin dämpar varje steg och tvingar samtidigt armarna att röra sig samtidigt som benen. Detta ökar intensiteten och energiförbrukningen.

Denna maskin tränar musklerna i benen, rumpan, magen och övre delen av biceps, triceps och bröstmuskler.

En timmes medelintensiv träning på den elliptiska träningsmaskinen kan bränna 550-650 kalorier.

5. Yoga

Instruktör i yoga

Yoga associeras med avslappning och stretchövningar som kräver flexibilitet, men inte med fettförbränning. Vissa typer av yoga kräver dock en hel del energi och kan absolut hjälpa dig att tappa vikt.

  • Ashtanga-yoga: detta är en kontinuerlig sekvens av ställningar som både jobbar med motstånd och flexibilitet tillsammans med andning. Även om du tränar kroppen intensivt kommer du fortfarande få de andra fördelarna med yoga, som stresslindring, avslappning och spirituell sammankoppling.
    • En timmes ashtanga-yoga bränner 320-400 kalorier.
  • Bikram-yoga: denna typ av yoga utövas i ett rum där temperaturen hålls runt 40°C, så deltagarna svettas mycket. Denna variant baseras på en rutin med 26 ställningar, alltid i samma sekvens. Den är speciellt framtagen för att stärka musklerna och driva ut dåliga biprodukter från kroppen.
    • Även om svettning inte är kopplat till viktnedgång så kan man bli av med 600 kalorier på ett pass bikram-yoga.
  • Power-yoga: denna liknar ashtanga men är mer intensivt – vissa purister anser att det är mer gymnastik än yoga. Likt ashtanga kräver power-yoga kontinuerliga ställningar, men de hålls längre och kräver mer styrka.
    • Denna typ av yoga hjälper dig att bränna 300-400 kalorier på en timme.

Som du kan se behöver ledsmärtor inte hindra dig från att hålla dig i form och bränna fett. Om du upplever obehag är det alltid bäst att tala med din läkare om vilka träningsformer som är bäst för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.