Lär dig att simma i havet på bästa sätt

Det är viktigt med säkerheten då man ska lära sig att simma. Det är betydligt svårare än då man ska simma i poolen.
Lär dig att simma i havet på bästa sätt

Senaste uppdateringen: 27 november, 2019

Havet är något som inspirerar konstnärliga uttryck, en turistattraktion, levebrödet för tusentals fiskare, ett resmål och en plats där man kan slappna av. Det ger oss också ett enkelt och roligt nöje i livet: simma i havet.

Om du ännu inte har provat så fortsätt läsa för att få tips på hur du kan simma i havet.

Här kommer du lära dig hur du kan simma i havet, men det är väldigt viktigt att du är medveten om vilka risker det finns så att du får en säker och trevlig upplevelse.

Tips på hur ska simma i havet på ett säkert sätt

Du bör inte vara rädd, men du måste alltid ha respekt för vågor och strömmar då du ska lära dig att simma i havet. Det finns många som har mist livet p.g.a. att de inte hade tillräckligt med information.

För att undvika olyckor så finns det därför några riktlinjer som du måste följa.

Man som simmar i bassängen.

Den stora faran med att simma i havet är att strömmarna kan dra ner dig under vattnet. Du måste därför veta hur strömmarna går och lära dig hur du ska göra om strömmarna skulle ta tag i dig:

 • Du bör först och främst inte bli nervös, och få inte panik.
 • Du bör inte heller försöka simma mot strömmen, för då kommer du göra dig av med all din energi.
 • Simma alltid tillsammans med någon annan, och nära livvakterna.
 • Följ livvaktens instruktioner. På många platser så är farorna indikerade med flaggor med färger.
 • Om strömmen drar med dig så simma parallellt mot stranden och då strömmens intensitet minskar så simmar du mot stranden.
 • Om du är utmattad så försök att signalera med dina armar och ropa på hjälp.
Hur man bör simma i havet.

Att tänka på då man ska simma i havet

Det kan verka uppenbart men det är väldigt viktigt att man tar simlektioner för att lära sig att simma i havet. Det är bäst att man börjar i en kontrollerad miljö som exempelvis en pol där det inte finns några:

 • Strömmar
 • Kalla temperaturer
 • Starka vågor
 • Faror
 • Maneter, fiskar eller koraller

Simning är en sport som helt avgörs av den teknik som du använder. Om du utför teknikerna på rätt sätt så kan du spara mycket energi. Denna sport är väldigt bra för kroppen eftersom den tränar alla musklerna.

En siminstruktör kan korrigera hållningen och tekniken då du simmar. Om du har tagit några simlektioner så är detta något som kommer stanna hos dig under resten av livet, så det är värt investeringen.

Du kommer också få ett större självförtroende.

Person som simmar i bassäng.

Säkerhetsbojar

Det rekommenderas att man är på den säkra sidan då man simmar i havet. Säkerhetsbojar kommer i olika färger och kan ses på långt håll. Du kan fästa dem vid höften och de är även bra för att ta med sig små föremål som nycklar, mobiltelefoner, etc.

Bojen kommer göra att du känner dig säkrare för den garanterar att du håller dig flytande om du simmar eller om du tappar kontrollen. Om du vill simma i havet som sport så måste du ha detta säkerhetsredskap.

Lär dig att andas på rätt sätt

Innan du börjar simmar så måste du också lära dig rätt andningstekniker. Du bör vänja dig vid hur du ska andas vid ytan och hur du håller andan under vattnet.

Glöm inte heller att simningen i havet bör vara en aktivitet som du har roligt med. Det är viktigt att man alltid är försiktig och använder sunt förnuft, men låt inte rädslan paralysera dig.

Börja simma i havet och du kommer märka hur fantastiskt roligt det är.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.