Livsmedel man bör äta innan träning

Fördelarna med att äta innan träning är många och bevisade. Ordentligt kaloriintag vid rätt tillfälle kommer tillhandahålla energin din kropp behöver för att prestera bra.
Livsmedel man bör äta innan träning

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

I dagens artikel ska vi berätta vilka typer av livsmedel du bör äta innan träning.

Många tror att man ska undvika att äta innan man tränar, men det är i stor utsträckning en myt. Kroppen behöver energi för att slutföra alla fysiska aktiviteter.

Att äta innan träning är speciellt viktigt om du har en träningsrutin på morgonen. Om man äter innan man joggar eller gymmar så får man bättre resultat.

Det innebär dock inte att du ska äta pizza. Du måste välja livsmedlen du äter noggrant om de ska hjälpa dig.

I denna artikel ska vi berätta lite om hur man väljer rätt mat innan träningspasset.

Livsmedel du kan äta innan träning

Allt beror på typen av träning

Typen av träning du ska ägna dig åt är det första du ska ta hänsyn till när du väljer livsmedlen du ska konsumera. Det är även viktigt att tänka på dina personliga mål.

Om du till exempel försöker tappa vikt och bränna fett genom att träna så ska du använda mat med få kalorier.

Om ditt mål istället är att utöva intensiv träning eller öka din muskelmassa så bör du fylla upp energireserverna innan du börjar.

Detta eftersom din kropp kommer behöva massor av energi, vilket du får från protein, fett och kolhydrater.

När och hur mycket du ska äta innan träning

Stretchande man

Att äta bra innan du tränar är viktigt för att upprätthålla energin under passet.

Det är även viktigt att äta minst en halvtimme innan du börjar med aktiviteten. Du kan till och med behöva ett ännu större mellanrum beroende på maten du äter.

Annars kommer kroppen fokusera på att smälta vad du ätit istället för att använda energi (något som kan ha startat myten om att man inte ska äta innan man tränar).

Håll även ett öga på hur mycket du äter, annars kan du känna dig för mätt. Magen kan då göra ont och du kan känna dig tung och utan energi.

Det bästa är att äta en måttlig portion högkvalitativ mat en tid innan du ska träna så att kroppen har gott om energi.

Proteiner, vätskor och kolhydrater

Generellt bör du försöka äta kolhydrater som är lätta att smälta innan du ska träna.

Många kommer tillhandahålla dig med energin du behöver, som fullkornsbröd, oprocessade livsmedel, pasta, ris, frukt och grönsaker är bra alternativ. Det bästa är att äta både snabba och långsamma kolhydrater.

Om du ska jobba på dina muskler är det även viktigt att du äter protein. Från denna grupp kan du välja skinka, ägg, mejeriprodukter, etc. Det viktiga är att äta dem minst 2-3 timmar innan träningen.

Du måste givetvis även bibehålla vätskebalansen innan, under och efter träningen. Drick minst en halvliter vatten i god tid innan passet.

Du kan även dricka juice med fruktkött eller stimulerande drycker som kaffe eller te. Dessa är speciellt bra om du tränar på morgonen.

Livsmedel att äta innan du tränar

En shake innan träningspasset

Frukter, smoothies och spannmål är perfekta alternativ att dricka innan du tränar, eftersom de har stora mängder snabba och långsamma kolhydrater.

Bananer är ett perfekt livsmedel att äta innan och efter en träningsrutin. Denna frukt har mycket kalium, vilket återställer alla mineraler du tappar vid fysiska aktivitet.

Vidare innehåller bananer kolhydrater som tillhandahåller dig med energin du behöver för att träna.

Fruktshakes är ytterligare ett bra alternativ. De är snabba att göra och man kan inkludera massor av ingredienser i dem. Det bästa är om de innehåller frukt, yoghurt, spannmål och nötter.

När man tillreder dem med rätt ingredienser kan shakes utgöra ett komplett livsmedel packat med proteiner, vitaminer och kolhydrater. Det är det perfekta sättet att förbereda kroppen på rörelse.

Om du inte har mycket tid att avvara så kan en skiva bröd med sylt vara ett snabbt och lätt alternativ för att få lite energi. Müslikakor kan också vara bra så länge du äter naturliga varianter med få kalorier och spannmål, frukt och frön.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.