Prova denna kycklingburgare med mycket protein

Burgare på nötkött, kyckling och fisk kan vara nyttiga så länge man gör dem hemma med högkvalitativa ingredienser, och endast äter dem någon gång ibland som en del av en balanserad kost.
Prova denna kycklingburgare med mycket protein
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I denna artikel ska vi ge dig ett recept på en kycklingburgare med mycket protein.

Men vad skiljer den från de som säljs i snabbmatsrestaurangerna? Att svara på denna fråga är nyckeln till att förstå ett koncept som vi sällan tar hänsyn till när vi äter: högt proteininnehåll.

Vad du behöver veta om denna kycklingburgare med mycket protein är att den innehåller “magert” protein och viktiga beståndsdelar för kroppen.

Dessa ämnen är dessutom nödvändiga eftersom våra kroppar inte kan producera dem, utan endast absorbera dem från vissa livsmedel.

Med tanke på ryktet som snabbmatsrestauranger har är det normalt att se på hamburgare som skräpmat med massor av fett, dåligt kolesterol och kolhydrater.

Men vad många inte tänker på är att de hälsomässiga egenskaperna hos mat beror på kvaliteten hos ämnena den består av samt storleken på portionerna vi äter.

Lyckligtvis är det möjligt att få en utsökt burgare som dessutom är nyttig, så länge den är hemgjord och innehåller de bästa proteinrika ingredienserna, som kyckling eller kalkon.

Idag ska vi som sagt presentera en kycklingburgare med mycket protein som du kan göra hemma. Den är enkel, praktisk och kan utgöra en del av en hälsosam kost.

Om protein

Fakta om protein

Lämpar sig alla proteinkällor för detta recept?

Svaret på denna fråga är lite lurigt. Hypotetiskt är svaret ja, för nästan allt från naturen innehåller protein. Av denna anledning finns det många alternativ till kött, som sojabönor eller linser.

Men alla innehåller å andra sidan inte helt protein. Därför påverkar de inte funktionen och näringsintaget hos kroppen på samma sätt.

Ur detta hänseende är det protein som kommer från djur som har alla essentiella och icke-essentiella aminosyror som kroppen behöver.

Utan alla dessa aminosyror kan kroppen inte utveckla muskelmassa ordentligt och inte utsöndra kemiska sammansättningar för att vissa celler ska fungera.

Att utesluta kött ur kosten är alltså inte nödvändigtvis bra eller ens rekommenderat.

Var väldigt försiktig med att exkludera viktiga livsmedel från din kost. De bästa måltiderna är balanserade, naturligt färgglada och innehåller något från varje livsmedelsgrupp.

Om du måste välja mellan en typ av ingrediens som är rik i protein och ger dig bäst näringsresultat när du ska göra hamburgare, är det definitivt magert kött som kyckling, kalkon och fisk du ska satsa på.

Recept på kycklingburgare med mycket protein

Hemgjorda hamburgare

Ingredienser

 • 1 hamburgerbröd
 • 1 kycklingbröstfilé utan ben, kryddad med salt och peppar
 • 2 tomatskivor, tvättade
 • 1 blad romansallad, tvättat och vikt
 • 1 matsked extra jungfruolivolja
 • En skiva mozzarella
 • 2 skivor inlagd gurka
 • 1 matsked ketchup
 • 1 matsked senap

Tillredning

 • Värm upp olivoljan i en stekpanna på medelvärm (olivoljan bränner lätt vid höga temperaturer) och tillsätt kycklingbröstet.
 • Minska till låg värme och bryn kycklingen på båda sidorna. Det kommer ta runt tio minuter.
 • Placera sedan mozzarellaosten ovanpå kycklingen precis innan du tar upp den från pannan, och vänta tills den smält lite.
 • Efter det sätter du ihop hamburgaren. Om du vill kan du bre senapen på brödet och sedan placera tomaten och salladen ovanpå. Lägg sedan till kycklingen med osten och tillsätt gurkan. Du kan använda ketchup om du vill (det är bäst om den är hemgjord). Du kan till och med göra din egen majonnäs!
 • Servera och njut.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.