Rollen mjölksyra spelar för träning

Det är vanligt att göra om mjölksyra inom den medicinska och sportvärlden. I denna artikel ska vi lära oss lite mer om det.
Rollen mjölksyra spelar för träning

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

Mjölksyra är en kemisk komponent som spelar stor roll i många biokemiska processer, såsom i mjölksyrajäsning. Den är även kopplade till musklerna, och idag ska vi tala om mjölksyra inom träning.

Musklerna producerar mycket mjölksyra när de använder kolhydrater för energi. Denna process kallas just för mjölksyrajäsning.

I denna artikel ska vi tala lite mer om denna koppling.

Produktion av mjölksyra

Mjölksyra produceras i musklerna

Mjölksyra produceras i musklerna när man utövar ansträngande övningar.

Den produceras huvudsakligen i muskelcellerna och de röda blodkropparna när kroppen bryter ned kolhydrater för att få energi när syrenivåerna är låga.

Dessa nivåer minskar under intensiv träning eller när personen drabbas av en infektion eller sjukdom.

Generellt är den primära källan för laktat (mjölksyra) nedbrytningen av en kolhydrat som heter glykogen. Denna substans är en naturlig energireserv som utgörs av flera sockerkedjor (glukos).

Deras nedbrytning producerar mycket energi, så det är en av de huvudsakliga källorna för musklerna.

Men att använda glukos kräver syre, och därför är det en utdragen process. I krävande situationer kortar cellerna ned processen och producerar energi genom jäsning. Detta är mindre effektivt men snabbare.

Vissa celler har möjlighet att använda pyruvat för energi, men inte andra. Det är därför musklerna producerar mycket laktat.

Denna artikel kanske intresserar dig: Åtta anledningar att gå på promenader

Mjölksyra och träning: musklerna

Denna syra är faktiskt ett bränsle, inte en restprodukt. Därför producerar musklerna den med avsikt av glukos och använder den som energi.

Muskelcellerna är kapabla att konvertera glukos till mjölksyra, varpå organeller vid namn mitokondrie absorberar och använder den. Dessa organeller ansvarar för energiproduktion i cellerna.

Mitokondrie har ett karaktäristiskt protein för att transportera mjölksyra inom sig. Därför leder intensiv träning till att mitokondrierna fördubblas och bränner mer mjölksyra. Som ett resultat fungerar musklerna bättre.

Mjölksyra under träning

Kvinna ute på löptur

Träning låter cellerna anpassa sig till att använda mer pyruvat, och därför producerar de även mindre laktat. När en person tränar får denne muskelfibrer.

Kroppen använder sällan dessa fibrer när personen vilar eller utför lätta aktiviteter. Många kräver trots allt snabb aktivering och har liten förmågan att omvandla pyruvat till energi.

Därför omvandlar kroppen mycket pyruvat till laktat.

Laktat: en väldigt dynamisk substans

När kroppen producerar laktat vill det ta sig in i närliggande muskler. Detta inkluderar blodomloppet och utrymmet mellan muskelceller där laktatkoncentrationen är lägre.

När mjölksyran lyckas ta sig till en annan muskel kan den återigen omvandlas till pyruvat för att användas som aerobisk energi.

Hjärtat använder också laktat som bränsle, och det kan till och med färdas till levern för att omvandlas tillbaka till glukos och glykogen för att starta om hela cykeln.

Avslutningsvis kan det snabbt färdas från en kroppsdel till nästa. Det finns till och med bevis för att en viss del av mjölksyran omvandlas till glykogen i musklerna utan att behöva färdas till levern.

Visst är det en fantastisk process?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Morell, A. M. M., González Millán, C., & Llop, F. (2007). Presente y futuro del ácido láctico. Archivos de Medicina Del Deporte.
  • Soler Morejón, C. (2000). Acidosis láctica. Revista Cubana de Medicina. https://doi.org/10.1056 / NEJMra1309483
  • Calderón-Montero, F. javier, Benito-Peinado, P. J., Melendez-Ortega, A., & González-Gross, M. (2006). Control biológico del entrenamiento de resistencia. (Biological control of endurance training.). RICYDE. Revista Internacional de Ciencias Del Deporte. https://doi.org/10.5232/ricyde2006.00205

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.