Åtta naturliga alternativ som kan ersätta socker

oktober 4, 2019
För att söta din mat på ett hälsosamt sätt kan d u prova olika alternativ som kan ersätta socker. Utöver att undvika komplikationer för hälsan kan du även få andra fördelar.

Trots dess goda smak kan socker leda till många sjukdomar om du konsumerar det i stora mängder. Dessa inkluderar fetma, hjärtsjukdom och diabetes. Men det finns alternativ som kan ersätta socker.

De mest naturliga sätten att söta din mat inkluderar stevia, honung och xylitol. Läs följande artikel för att få mer information.

Alternativ som kan ersätta socker

1. Stevia

Stevia som tabletter

Stevia är ett naturligt sötningsmedel som ofta används för att ersätta socker, speciellt av personer som försöker tappa vikt. Detta tack vare det faktum att det innehåller färre kalorier och inte leder till viktuppgång.

Stevia ökar toleransen mot glukos i blodet, vilket kan hjälpa dig i kampen mot diabetes.

Det kan användas som pulver eller vätska, och smaken varierar beroende på hur det används och i vilken form.

2. Kokossocker

Kokossocker innehåller små mängder fibrer och näringsämnen. Även om det anses vara nyttigare än vanligt socker innehåller det mycket fruktos och bör endast konsumeras med måtta.

Detta kan vara ett bra alternativ som kan ersätta socker, men var försiktig, för allt är dåligt i överflöd. Använd bara små mängder för att söta sura juicer, teer eller måltider.

Läs även: Fyra fördelar med att inkludera kokosvatten i kosten

3. Erytriol

Alternativ som kan ersätta socker: erytritol

Erytriol är ett alternativ med få kalorier som kan ersätta socker.

Denna produkt är i grund och botten sockeralkohol, men innehåller bara 6% av dess kalorier. Detta gör det till ett utmärkt substitut om du vill söta drycker eller mat utan att gå upp i vikt.

Det är även säkert för diabetiker eftersom det inte ökar insulinnivåerna och glukosen i blodet. Den ökar heller nivåerna av kolesterol och triglycerider.

Personer med kardiovaskulära riskfaktorer kan därför konsumera det utan att det påverkar hälsan.

4. Yacónsirap

Yacónsirap extraheras från en växt med samma namn. Sirapen är söt, mörk och tjock, liknande vanlig sirap.

Den innehåller 40-50% fruktooligosackarider, som är en typ av sockermolekyl som människan inte kan smälta. Av denna anledning bidrar den inte till skadliga effekter i kroppen, precis som erytriol.

Även om det anses vara säkert att konsumera den så ska man inte överdriva, eftersom det kan leda till obehag vid matsmältning. De vanligaste effekterna är gaser och diarré.

5. Xylitol

Xylitol i pulverform

Xylitol extraheras från naturliga källor och är ett bra alternativ som kan ersätta raffinerat socker.

Detta är en sockeralkohol med en sötma som liknar just socker. Den ökar dock inte glukosnivåerna i blodet, till skillnad från socker.

Xylitol har även förmågan att minska risken för hål och stärka bendensiteten, huvudsakligen tack vare det faktum att det ökar kalciumabsorptionen i kroppen.

6. Honung

Detta superlivsmedel får inte missas när man söker alternativ som kan ersätta socker.

Honung innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som är fördelaktiga för kroppen. Den används frekvent för att behandla andningsproblem och stärka immunförsvaret.

På grund av det faktum att socker och alla dess substitut aldrig ska konsumeras till överdrift ska du inte låta dig själv luras att använda honung för mycket.

Använd den för att söta kaffe eller andra drycker, men ta inte mer än en tesked.

Missa inte att läsa: Bekämpa astma naturligt med dessa 7 livsmedel

7. Melass

Melass i skål

Melass har en konsistens som liknar honung men är generellt mörkare till färgen.

Tro det eller ej, men den har näringsämnen som förbättrar hälsan hos ben och hjärta. Melass kan även hjälpa dig att reglera blodsockernivåerna. Av denna anledning är det ett bra alternativ för diabetiker.

Det är ett bra alternativ för att ersätta raffinerat socker. Du behöver bara tillsätta en tesked melass i vad du vill söta.

8. Lönnsirap

Lönnsirap innehåller mineraler och ett stort antal antioxidanter. Den stärker ditt immunförsvar, hjälper musklerna att återhämta sig och bibehåller normala blodsockernivåer så länge man inte äter för mycket.

Den hjälper dessutom till att minska ångest, så konsumtionen kan hjälpa dig att undvika hetsätning. Detta minskar i sin tur risken för fetma.

Naturen har många alternativ som kan hjälpa dig att bibehålla en hälsosam kost med mycket näring. Glöm därför processat socker.

Om du riskerar diabetes kan ersättning av socker förhindra att du drabbas av denna sjukdom.

  • Goldfein, K. R., & Slavin, J. L. (2015). Why Sugar Is Added to Food: Food Science 101. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12151
  • Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: A systematic review and meta-analysis. QJM. https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx068
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a