Fyra fördelar med att inkludera kokosvatten i kosten

I denna artikel ska vi upptäcka varför inkludering av kokosvatten i kosten kan gagna dig på många sätt.
Fyra fördelar med att inkludera kokosvatten i kosten

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Känner du till fördelarna med att inkludera kokosvatten i kosten är? Om du inte gör det behöver du inte oroa dig; vi ska berätta just det i dagens artikel!

När du har läst klart kommer du förstå de positiva egenskaperna som denna uppfriskande dryck kan ha på din kropp.

Kokosnötter

Kokosnötter är tropiska frukter med fantastiska antioxidativa, bakteriedödande, parasitdödande, leverskyddande, glukossänkande och immunstimulerande egenskaper.

Vidare innehåller de vitaminer, spårämnen och diverse mineraler, inklusive:

  • Kalium
  • Fosfor
  • Kalcium
  • Järn
  • Folsyra

Men det är viktigt att inte blanda ihop denna dryck med kokosmjölk eller kokosolja. Kokosvatten är en klar vätska som hittas i mitten av frukten, och som extraheras från gröna kokosnötter.

Den smakar sött och nötigt.

Fyra fördelar med att inkludera kokosvatten i kosten

Olja från kokosvatten

Kokosvatten bildas naturligt inom frukten och består av 94% vatten samt väldigt lite fett.

Här kommer de fyra huvudsakliga fördelar som du kommer åtnjuta när du inkluderar denna dryck i kosten.

1. Den återställer vätskebalansen

Att dricka den regelbundet är ett utmärkt sätt att återställa vätskebalansen, speciellt för idrottare. Dess höga vatten- och mineralinnehåll hjälper till att förebygga uttorkning.

Den innehåller dessutom elektrolyter som kan hjälpa dig att återhämta dig, speciellt efter ett träningspass eller en tävling.

Vi vill även betona att ett glas kokosvatten tillhandahåller 17% av det rekommenderade dagliga intaget av kalium. Detta är en avsevärd mängd jämfört med andra sportdrycker.

En studie avslöjade faktiskt att kokosvatten har effekter som liknar just sportdrycker efter att man ansträngt sig.

Denna artikel kanske intresserar dig: Fantastiska hälsofördelar med kokosvatten

2. Kokosvatten hjälper dig att kontrollera vikten

Vidare kan denna dryck hjälpa till att stilla sug efter mat. Det är därför den är en perfekt vapendragare för personer som vill tappa vikt.

Ur detta hänseende kan du konsumera den på regelbunden basis utan att oroa dig för överflödiga kalorier, till skillnad från många andra drycker som är fulla med socker och mättade fetter.

3. Det är en naturlig antioxidant

På senare år har man bevisat att de antioxidativa egenskaperna hos denna dryck minskar oxideringen av levercellerna, som kallas hepatocyter. Dessa antioxidanter skyddar dig även mot skadan från fria radikaler.

Vidare minskar den oxideringen som genereras av en kost rik i fruktosoch sänker även insulinnivåerna, triglyceridnivåerna och blodtrycket.

4. Kokosvatten i kosten förbättrar hjärthälsan och sänker blodtrycket

Att inkludera kokosvatten i kosten kan avsevärt minska risken för hjärtsjukdom. Enligt en studie kan konsumtion av det hjälpa till att sänka blodkolesterolet och triglyceridnivåerna, såväl som leverfettet.

Det hjälper dessutom till att sänka blodtrycket tack vare sitt innehåll av kalium. American Heart Association förklarar att detta mineral hjälper till att minska effekten från natrium och driver ut det genom urinen.

Det hjälper även till att minska spänningar i blodkärlsväggarna.

Glas med kokosvatten

Andra positiva effekter från kokosvatten

Utöver sin goda smak är denna dryck naturligt vätskedrivande, vilket kan minska vätskeretention. Den kan därmed minska bildandet och ansamlingen av njursten.

Drycken är dessutom rik i mangan, vilket är ett mineral som kan hjälpa till att minska risken för sjukdomar som osteoporos, epilepsi, diabetes, artrit och premenstruellt syndrom, bland andra.

Näringsegenskaperna hos kokosvatten hjälper även till att:

  • Hjälpa matsmältningen
  • Höja immunförsvaret och därmed minska risken för bakteriella eller mikrobiella infektioner
  • Stärka benen
  • Minska håravfall naturligt

Vi rekommenderar dock att du talar med en specialist innan du inkluderar kokosvatten i kosten permanent. Kom ihåg att allt är dåligt när man överdriver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.