Fantastiska hälsofördelar med kokosvatten

Att konsumera kokosvatten är ett av de bästa sätten att ta hand om hälsan i matsmältningssystemet. Det hjälper dig också att hålla vikten eftersom det är väldigt mättande.
Fantastiska hälsofördelar med kokosvatten

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vill du minska några centimeter kring midjeområdet, är en bra metod att börja dricka kokosvatten. Men förutom att du kan få plattare mage med kokosvatten, har denna dryck även andra gynnande egenskaper för hälsan. I denna artikel ska vi berätta om några hälsofördelar med kokosvatten för kroppen, både in- och utvändigt. 

8 fantastiska hälsofördelar med kokosvatten

Du går ner i vikt snabbare och lättare

En av alla hälsofördelar med kokosvatten är att du kan gå ner i vikt snabbare och lättare. Om du vill bli av med några kilon eller bara helt enkelt hålla din vikt stabil, prova ersätta läsk och sötade drycker med kokosvatten.

Detta är en naturlig dryck med lågt kaloriinnehåll som gör att du känner dig mätt under en längre tid. För att gå ner i vikt kan du testa att dricka ett glas av detta naturliga vatten före varje huvudmåltid; det hjälper dig att äta mindre.

Det hjälper kroppens vätskebalans

Det finns många hälsofördelar med kokosvatten

En annan av de positiva hälsoeffekterna med kokosvatten är att denna dryck är till stor hjälp för att hålla kroppen återfuktad. Den hjälper till att återställa din energireserv och upprätthålla en optimal vätskebalans i kroppen.

Av denna anledning är det en bra idé att dricka detta vitaminrika vatten före, under och efter träning.

Motverkar matsmältningsbesvär

Har du problem med uppsvullen mage, kan detta bero på matsmältningsbesvär. Detta kan du avhjälpa med kokosvatten eftersom det innehåller mycket fibrer, vilket kan förhindra och motverka matsmältningsbesvär.

Det är också ett utmärkt val för att behandla problem som diarré.

Det stabiliserar blodtrycket

Kokosvatten stabiliserar blodtrycket

Kokosvatten kan också hjälpa till att balansera blodtrycket. Det kan faktiskt hjälpa till att minska det systoliska blodtrycket med 71% och det diastoliska blodtrycket med 29%.

Din hud kommer att bli fräschare och mer strålande

Eftersom det är en riklig källa till antioxidanter, kan det eliminera gifter i kroppen och tillföra viktiga näringsämnen.

Förutom att dricka det kan du även applicera det på ditt ansikte varje dag. Detta hjälper till att bekämpa orenheter, och gör huden fräschare och vackrare.

Minskar stress och dåligt humör

Kokosvatten balanserar humöret

Lider du ofta och regelbundet av stress? Även här kan du få nytta och fördelar av kokosvatten. Det innehåller ett brett utbud av vitaminer, särskilt från B-gruppen. Dessa hjälper till att minska stress och förhindra humörsvängningar.

Det innehåller dessutom magnesium, som är ett mineral som ansvarar för att öka produktionen av serotonin. När du saknar detta mineral kan du uppleva depression. Genom att dricka kokosvatten, hjälper du kroppen motverka denna obalans.

Kokosvatten är utmärkt mot baksmälla

Kokosvatten är faktiskt också mycket praktiskt att ha till hands om du fått för mycket att dricka kvällen innan. Samma sak gäller ifall du fått för mycket sol och drabbas av huvudvärk. Det är rikt på näringsämnen som din kropp behöver för att fylla på förrådet av förlorade vitaminer och vätskor.

Dessutom består kokosvatten av 95% rent vatten och endast 5% kokosnöt. Så det är utmärkt för att återställa kroppens vätskebalans.

Det motverkar ålderstecken

Kokosvatten motverkar ålderstecken

Hälsofördelar med kokosvatten fås också utvändigt på kroppen. Denna fantastiska vätska är en naturlig källa till cytokininer, växthormoner som är mycket fördelaktiga för din hälsa.

De hjälper till att bekämpa celldelning och tecken på åldrande.

Dessutom minskar det också risken för sjukdomar som cancer, liksom hälsoproblem som trombos.

Hur du gör ditt eget kokosvatten

Om du nu har insett hälsofördelarna av att regelbundet dricka kokosvatten, vill du säkert gärna veta hur du gör detta magiska vatten själv? Varsågod, här kommer ett recept!

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 200 g riven osötad kokosnöt
  • 2 matskedar raw, ekologiskt socker (valfritt)

Hur gör du?

  • Tillsätt den rivna kokosnöten till vattnet och låt det stå i en halvtimme.
  • Häll blandningen i en flaska och tillsätt de två matskedarna råsocker.
  • Skaka flaskan för att lösa upp sockret.
  • Slutligen silar du ner vätskan i en annan flaska. Förvara den i kylskåpet.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kalman, D. S., Feldman, S., Krieger, D. R., & Bloomer, R. J. (2012). Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/1550-2783-9-1


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.