Bekämpa astma naturligt med dessa 7 livsmedel

Trots att kost är viktigt när man ska ta hand om sin luftvägshälsa, är det också viktigt att undvika förorenade miljöer samt cigarettrök.
Bekämpa astma naturligt med dessa 7 livsmedel
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Astma är en sjukdom som orsakas av att luftvägarna dras ihop och smalnar och av inflammation i luftvägarna. Idag ska vi presentera naturliga sätt att bekämpa astma.

Astma är ett allvarligt tillstånd som blockerar luftvägarna ner till lungorna, och orsakar svårigheter att andas, hosta, flåsande och andra symptom som försämrar livskvaliteten.

Det är vanligt bland rökare eftersom gifterna i cigaretter skadar andningsorganen permanent.

Tillståndet kan dock också gå i arv. Det kan å andra sidan även orsakas av ett svagt immunförsvar eller exponering till föroreningar.

Det många inte vet är att det finns en del naturliga livsmedel som kan bekämpa astma. Nedan presenterar vi sju av dem.

De kan minska irritation i andningsorganens slemhinnor medan de förstärker försvaret.

Inkludera dem i din kost!

Bekämpa astma med dessa 7 effektiva livsmedel

1. Banan

Bananer

Att äta banan regelbundet är en naturlig lösning till andningssvårigheter orsakade av astma.

 • Denna goda frukt innehåller stora mängder pyridoxin som är bättre känt vid namnet vitamin B6. Den får luftrörsmusklerna att slappna av och minskar på så sätt irritation i andningssystemet.
 • Dess vitaminer och mineraler förbättrar immunförsvaret och aktiverar flera försvarsmekanismer mot både bakteriella infektioner och virusinfektioner.
 • Det är perfekt att äta banan också för att minska blockeringar i bröstet och för att lindra en öm hals.

2. Spenat

Konsumtion av spenat innebär många hälsofördelar, bland annat är det utmärkt för lungorna.

 • Det förser kroppen med stora mängder A-, B- och C-vitamin som hjälper dig att hålla luftrörens slemhinnor i gott skick för att förebygga blockering och bekämpa astma.
 • Dessa antioxidanter rengör luftvägarna och eliminerar gifter som tenderar att sitta fast i vävnaderna.
 • De fungerar även som naturliga antiinflammatoriska komponenter som minimerar blockering av luftvägarna då man har astma.

3. Äpplen

Äpplen

Trots att äpplen har blivit en populär frukt vid bantning och förbättring av matsmältningen är det även bra att veta att äpplen är utmärkta för att skydda mot astmaattacker.

 • Denna frukt är rik på bioflavonoider som är substanser som skyddar luftrörens slemhinna för att undvika att luftrören drar ihop sig och förebygga irritation.
 • De fungerar även som en antihistamin, vilket innebär att de kan lindra allergiska reaktioner.
 • Dess vitaminer och mineraler förbättrar immunförsvaret och på så vis minskar risken för luftvägssjukdomar.

4. Citrusfrukter

Citron, apelsin, grapefrukt och andra citrusfrukter är bra tillägg i kosten för att hålla luftvägshälsan på topp.

 • Dessa frukter är viktiga källor till A- och C-vitamin som är nödvändiga för att ha ett starkt och aktivt immunförsvar.
 • Dess antioxidanter hjälper dig att eliminera gifter från luftvägarna och lösa upp blockeringar.
 • De fungerar som naturlig antibiotika som hindrar tillväxt av virus och patogena bakterier.
 • De hjälper dig även att minska inflammation i luftrören och hindrar produktion av onödigt stora mängder slem.

5. Körsbär

Körsbär

Detta är också ett av livsmedlen som kan bekämpa astma och bronkit eftersom dess näringsämnen bidrar till att rena blockerade luftvägar.

 • Körsbär står ut på grund av dess höga halter av quercetin som är en antioxidant som skyddar luftvägarna mot effekterna av gifter.
 • De fungerar som hostmedicin och är slemlösande, och kan därmed lindra ret- och slemhosta.
 • Dess vitaminer och mineraler förbättrar immunförsvaret och minskar cellulär stress.

6. Avokado

Att äta en bit avokado dagligen är inte endast bra för att upprätthålla en hälsosam vikt och en god kardiovaskulär hälsa; det minskar också risken för astma.

 • Avokado är en viktig källa till E-vitamin som skyddar andningsvägarna mot effekterna av fria radikaler.
 • Det förser kroppen med omega-3-fettsyror som har en antiinflammatorisk funktion och kan därmed lätta på blockering i bröstet och lindra hosta.
 • Det innehåller också glutation, en komponent som kan avgifta lungorna genom att eliminera skadliga partiklar som påverkar lungornas hälsa.

7. Ingefära

Ingefära

Den aktiva komponenten i ingefära heter gingerol och den är slemlösande, antiinflammatorisk och fungerar som en antihistamin. Därmed kan ingefära hjälpa en få kontroll över symptomen från astma och andningsinfektioner.

 • Ingefära verkar avslappnande på andningsvägarna och underlättar syrets passage i lungorna.
 • Den hjälper dig att minska onödigt stor produktion av slem och dämpar irritation i luftrörens slemhinnor.
 • Den förbättrar även kroppens naturliga försvar och bidrar till att bekämpa virus och bakterier.

Kom ihåg att det vid sidan om intag av dessa livsmedel är viktigt att upprätthålla en nyttig kost som är fri från mättat fett och irriterande ingredienser.

Drick mera vatten och försök att undvika kontakt med starka kemikalier och förorenade ställen. 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Río Navarro, Blanca Estela del, Berber Eslava, Arturo, & Sienra Monge, Juan José Luis. (2011). Relación de la obesidad con el asma y la función pulmonar. Boletín médico del Hospital Infantil de México68(3), 171-183.
 • Shaheen SO, Sterne JA, Thompson RL, Songhurst CE, Margetts BM, Burney PG. Dietary antioxidants and asthma in adults: population-based case–control study. Am J Respir Crit Care Med 2001;164:1823–1828.
 • Lewis SA, Antoniak M, Venn AJ, et al. Secondhand smoke, dietary fruit intake, road traffic exposures, and the prevalence of asthma: a cross-sectional study in young children. Am J Epidemiol 2005;161:406–411.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.