Tips för att åka till stranden med barnen

september 30, 2019
Att gå till stranden med barnen är alltid roligt. Vare sig det är första gången eller om de är erfarna surfare, kommer resan behöva förberedelser och säkerhetsåtgärder mot vatten och sol.

Det räcker inte att sätta på baddräkt och sandaler samt packa smörgåsar och dricka i en kylväska om man vill gå till stranden med barnen. Det får inte bara vara en oförglömlig upplevelse, utan även en säker sådan.

Om du har med en bebis så är ansvaret ännu större, framförallt eftersom du måste skydda dessa känsliga hy mot solen.

Om dina barn är äldre och redan har erfarenhet av havet så måste du fortfarande förbli vaksam. Håll ständigt ett öga på dem när de leker på egen hand eller med nya vänner.

För dem kommer det roliga börja så fort de får blöta fötterna!

Att gå till stranden med barnen

Barn under vattnet

Genom att ta vissa förebyggande åtgärder kan ni få en härlig och säker dag på stranden med barnen.

Denna utflykt kräver viss planering. Planeringen kommer givetvis vara mer komplex om ni ska åka på semester i flera dagar snarare än bara en dagsutflykt. Den behöver dock inte var svår.

Notera följande tips och åtgärder när du planerar er utflykt.

1. Gör en lista

Det bästa är att göra en lista med allt du behöver på stranden. Börja sedan bocka av dem i takt med att du packar dem. Håll det enkelt och packa lätt.

Du kan till och med sortera allt under kategorier som kläder, underkläder, leksaker, viktigt, hygien samt mat och dryck. Inkludera även alla mediciner ni behöver, speciellt om ni ska sova över.

Spara dessutom listan: den kommer göra det enklare vid framtida resor.

2. Välj strand

Att åka till stranden är ett bra sätt att exponera barnen för naturen. Därför är det viktigt att hitta en som är riktigt bra och som lämpar sig för barn.

Vågorna bör inte vara för stora och vattnet bör vara klart. Det är även bra att ha tillgång till toaletter, färskvatten och kanske till och med matförsäljning.

Om det dessutom finns badvakter så har du hittat den perfekta stranden.

Läs även: Bästa tipsen för att skydda håret mot solen

3. Kom dit tidigt

Att åka till stranden med barnen är väldigt spännande, så att stiga upp tidigt för att komma iväg kommer inte vara svårt för någon. Packa en enkel frukost som ni kan äta på vägen dit och gott om dricksvatten.

De som kommer dit först får trots allt de bästa platserna. Hitta en bra plats nära vattnet så att du alltid har barnen i ditt synfält när de leker.

4. Klä barnen i färgglada kläder

För att göra det lättare att se barnen, speciellt på stränder med mycket folk, är det bäst att klä dem färgglatt. Du kan även ge dem hattar eller kepsar för att ge lite extra skydd mot solen.

På så sätt kommer du hitta dem omedelbart.

5. Håll ett öga på dem

Pojke leker i sanden

Var ständigt uppmärksam på barnen, även om de är äldre och bra på att simma. Håll alltid ett öga på dem.

Detsamma gäller för småbarn som håller på att lära sig att gå, även om de bara blöter fötterna lite i strandkanten eller använder flytdynor.

Du kommer inte bara kunna hjälpa dem om de behöver det, utan även få fina minnen.

6. Skydda barnen mot solen

När ni kommer till stranden ska du omedelbart applicera solskyddskräm på allaUppmuntra dem att bära hattar, även om vissa kommer streta emot. Gör ditt bästa för att göra det till något kul.

Applicera mer solskyddskräm varannan timme eller varje gång de kommer upp ur vattnet.

Glöm inte att även applicera på öron, fötter och baksidan av benen. Runt lunchtid kan de använda en T-shirt för att dubbla skyddet. Det bästa är dock att hålla sig i skuggan för att undvika värmeslag.

7. Begränsa din alkoholkonsumtion

Undvik cocktails när du är på stranden med barnen, eller vänta åtminstone med dem till slutet av dagen.

Om du känner dig absolut tvungen så ska du dock begränsa din konsumtion. Att förbli 100% medveten om skrattet och glädjen hos dina barn är mycket mer berusande.

8. Bibehåll vätskebalansen

Barnen kommer motsätta sig allt som inte inkluderar lek, men du måste uppmuntra dem att dricka vatten varje timme eller äta lite frukt för att bibehålla vätskebalansen.

När de kommer för att dricka kan du passa på att applicera mer solskyddskräm. Det är även bra att ha med sig lite extra vatten för att skölja bort sand. I värsta fall kan man dock använda havsvatten för det.

Du kanske även vill läsa: Lindra din huvudvärk med vatten istället för Alvedon

9. Packa individuella mellanmål när du åker till stranden med barnen

Att packa mat individuellt är väldigt praktiskt. Lägg en smörgås, ett par bitar frukt, kex och lite nötter, frön eller torkad frukt i varje paket. Du kan ha med dig små plastkoppar att servera i.

Sallader är också lätta att tillaga och packa, och du kan t.ex. inkludera pasta eller strimlat kött.

10. Organisera roliga lekar

På stranden med barnen

När barnen till slut är trötta på att bygga sandslott kan du anordna lite andra lekar, såsom skattjakt.

Att leka haj i vattnet är även det en klassiker, och äldre barn kan prova att kroppssurfa. Eller varför inte låta ungarna begrava dig i sanden, varpå du reser dig som ett havsodjur?

Ha alltid med din en hink som de små kan fylla och hälla ut i sanden.

11. Etablera regler och förväntningar

Etablera för dig själv och barnen var på stranden ni är. Om ni till exempel är bredvid en byggnad kommer det vara lättare att hitta tillbaka. Detta är väldigt viktigt när det är mycket folk på stranden.

Med äldre barn ska du etablera gränsen för hur långt ut de får gå. Sunt förnuft säger att de inte får vistas i vatten som når högre än deras axlar. Oavsett hur bra på att simma de är så är havet inte en bassäng.

Tänk på strömmarna.

12. Slappna av och njut av att åka till stranden med barnen

Med i allt detta ska du inte glömma bort att slappna av. Kanske kan andra vuxna turas om att hålla koll på barnen, eller så kan du be barnen att komma upp ur vattnet en stund.

Du lär vara trött när ni beger er hemåt, men du kommer även vara tillfredsställd och glad.

  • Bouvier, Luc. “Proteger los ojos de los niños cada dia con Crizal R Prevencia R Version Junior.” Points de Vue 71 (2014): 70-6.
  • Kitchel, Elaine. “Ultravioleta A, la luz azul y los niños.” (1999).
  • Ramírez Wong, Elizabeth, et al. “Protección solar en niños.” Revista Médica Electrónica 38.2 (2016): 177-184.