Bästa tipsen för att skydda håret mot solen

Det är viktigt ge hårsäckarna bra återfuktning för att förhindra skador som orsakas av solen.
Bästa tipsen för att skydda håret mot solen

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2019

Alla älskar att ha ett hår som är friskt och glansigt, vilket är ett bra skäl till att se till att ta god hand om håret året runt. Därför är det viktigt att veta hur man bäst kan skydda håret från solen och dess skadliga strålar.

Att vidta försiktighetsåtgärder när du ska vara ute i solen är en bra förebyggande åtgärd. Vad som sedan är viktigt att tänka på är att bekämpa den negativa effekten av fria radikaler. När håret oxideras blir det livlöst och förlorar färg och glans. Så om du vill att ditt hår ska se friskt och fräscht ut, rekommenderar vi att du följer nedan tips.

Risken av att inte skydda håret från solen

Ditt hår ramar in ditt ansikte och det blir en del av din personlighet. Därför är det viktigt att skydda det så mycket du bara kan, särskilt mot den negativa effekten som kommer av alltför stor exponering för solen.

De som inte tänker särskilt på detta är de som ofta klagar på att deras hår är torrt och har kluvna toppar. Men det går att motverka att håret blir slitet utan att man behöver ta till dyra knep eller gå på specialbehandlingar på frisersalongen.

Kurer och tips för att skydda håret från solen

1. Skyddande mandarin- och jojobaolja

Skydda håret med mandarin- och jojobaolja

Det bästa sättet att skydda håret från solen är att förhindra att det skadas från första början. För att göra detta kan du skapa din egen, hemlagade kur som skyddar hårsäckarna med två naturliga ingredienser.

Jojobaolja ger näring åt håret och har en konsistens som liknar talg, därför blir det inte för fett. Dessutom, förutom att mandarin har en uppfriskande doft, ger den liv till håret och revitaliserar håret inifrån.

Ingredienser

 • 60 ml jojobaolja
 • 10 droppar ren eterisk mandarinolja

Instruktioner och användning

 • Blanda båda ingredienserna.
 • Sedan kan du hälla dem i en sprayflaska. För att använda denna blandning som spray rekommenderar vi att du också tillsätter 1 dl vatten så att du bättre kan fördela produkten i hela håret.
 • Du kan också förvara den i en burk. Ta lite i handflatan när du behöver och fördela det genom hela håret genom att kamma håret med fingrarna.

2. Använd hatt för att skydda håret från solen

Det mest praktiska och enkla sättet att skydda håret från solen är att ha på sig en hatt eller en scarf. Numera finns det otaliga alternativ att välja mellan som kan ge dig en unik stil. Ett annat alternativ är att sitta under ett paraply när du kan. Även om solstrålarna fortfarande kan komma åt och orsaka skada på ditt hår, kommer de göra det i mycket mindre utsträckning.

Du bör också vara uppmärksam på tiden på dagen. Vid middagstid är strålningen från solen mycket mer intensiv.

3. Var försiktig med vatten

Förutom att vara medveten om solen behöver du också tänka på att vatten från simbassänger och havet också kan påverka ditt hårs hälsa. I de flesta fall gäller detta när du är i vattnet under soliga dagar. Dessa tillfällen rekommenderar vi att du ser till att du inte blöter håret för ofta.

Det bästa är om du kan skölja håret med färskvatten när du kommer upp ur vattnet. På så vis kan du skölja ur salt, klor eller andra ämnen, och förhindrar att håret får värre skador.

4. En hemlagad hårinpackning

När du kommer hem efter att ha varit ute i solen, är detta en bra stund att för att göra en enkel hemlagad hårinpackning som du applicerar i håret innan du sedan tvättar det som vanligt. Fukta håret innan så att det lättare kan absorbera näringsämnena.

Ingredienser

 • 1 äggula
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk citronsaft

Kolla även in den här artikeln: Ägg som hårinpackning: här är fördelarna

Instruktioner och användning

 • Blanda de tre ingredienserna och vispa ihop dem ordentligt. Om du vill att masken ska vara lättare att applicera i håret, kan du tillsätta en eller två matskedar vatten.
 • Applicera masken över torrt hår, se till att massera in den i hela håret. Låt sitta i och verka i en halvtimme.
 • Tvätta sedan håret som vanligt.
Gör en egen hårinpackning

5. Ett naturligt, återfuktande schampo

Slutligen, för att skydda håret från solen och att dess strålar torkar ut hårsäckarna, bör du ta en titt på vilken typ av schampo du använder. Det bästa är att använda ett naturligt schampo, tillverkat med naturliga ingredienser som aloe vera eller kokosolja, växtextrakt och eteriska oljor.

Komponenter som torkar ut håret är sulfater och alkohol, vilka tenderar att vara huvudingredienserna i de flesta schampon. Att läsa innehållsförteckningen hjälper dig att göra ett bättre val. Tänk också på att när det är soligt ute, bör du använda ett schampo som skyddar håret från att torka ut och skadas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hegel, P., Mabe, G., Brignole, E. A., & Pereda, S. (2013). Phase equilibrium engineering of jojoba oil extraction with mixed-CO 2 + propane solvent. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2012.12.001

 • Wester, V. L., van der Wulp, N. R. P., Koper, J. W., de Rijke, Y. B., & van Rossum, E. F. C. (2016). Hair cortisol and cortisone are decreased by natural sunlight. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.06.016


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.