Förändringar i dina matvanor vid 30, 40, 50 & 60

Dina matvanor kommer förändras i takt med att du blir äldre och anpassa sig efter dina behov. Du måste vara medveten om dem för att kunna undvika viktuppgång och dåligt näringsintag.
Förändringar i dina matvanor vid 30, 40, 50 & 60

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I alla olika skeden av livet genomgår kroppen en serie förändringar, och du måste kunna hantera dem. En av de vanligaste förändringarna är att sättet du äter börjar skifta, så att du ändrar dina matvanor.

Förändringen är resultatet av en komplex interaktion mellan hormoner, brist på sömn, stress eller ändrade dagliga vanor.

Vi kommer nedan beskriva några av de förändringar du kommer stöta på i livet, vad gäller dina matvanor och din aptit.

Du kommer lära dig att du inte är den enda som upplever det, och att det oftast är helt normalt.

Ändrade matvanor vid 30

Dina matvanor förändras genom livet

Att fylla 30 är inte något som går obemärkt förbi.

När du kliver in i 30-årsåldern kan du märka av två extremer: du kanske får en okontrollerbar önskan att äta allt, eller så kan du helt sakna lust att äta något.

Ångesthormonet kortisol kan influera huruvida du lutar mot en av dessa två extremer. Din aptit ändras för att dina hormoner ökar eller minskar på grund av menstruationscykeln.

Runt 35 års ålder upplever du ofta en avsevärd viktförändring.

Brist på vitaminer och näringsämnen kan utlösa en önskan att äta choklad, godis, sötsaker och salt mat. Om du inte är försiktig med dessa frestelser kan du lägga på dig mycket vikt samtidigt som du drabbas av brist på magnesium och kalcium.

Det är även under denna period av livet som de flesta kvinnor väljer att skaffa barn och äter mer för att de känner ångest över sin ålder.

Sanningen är att man egentligen inte behöver äta extra mat för att gagna fostret. Man bör inte använda graviditet som en ursäkt för att äta mer – det som är viktigt är att äta nyttiga livsmedel som är rika på kalcium, järn och vitaminer.

Din kropp är tillräckligt stark för att stödja ditt foster på egen hand, om du ser till att äta en balanserad och varierad kost.

Glöm inte att läsa: 6 sällsynta symtom på ångest

Vid 40 års ålder

När du når 40-årsåldern kommer du uppleva många förändringar – inte bara psykiska, utan även fysiska. Du måste vara medveten om att det inte är logiskt att förvänta sig att hålla samma vikt som du gjorde vid 20 års ålder.

Du måste även acceptera att oavsett vilken kostplan du följer måste du äta mer frukt och grönsaker, dricka mjölk och, även om det är smärtsamt, sluta äta skräpmat.

I denna ålder är du mer benägen att uppleva matsmältningsproblem, och aptiten kommer öka avsevärt.

Det är även möjligt att utveckla insulinresistens under denna period. När din kropp inte utsöndrar tillräckligt med insulin kan sockernivåerna öka i ditt blodomlopp istället för att förvaras i cellerna.

Om dina celler inte får sockret de behöver använder din kropp energin någon annanstans, vilket gör att du ändrar dina matvanor och framförallt din konsumtion av kolhydrater.

Vid 50 års ålder

at-mer-frukt-och-gront

Vissa kvinnor märker att deras östrogennivåer störtdyker på grund av klimakteriet, vilket du vanligtvis når runt 50-51 års ålder. Det orsakar ett sug efter mer socker och kolhydrater om man redan är insulinresistent.

Det är därför inte ovanligt för många kvinnor i denna ålder att börja gå upp i vikt okontrollerbart.

Det är dock inte bara negativt. Det blir ett skyddande verktyg eller en försvarsmekanism mot sköra ben och svaga muskler. Detta eftersom fett kan skydda dig från fall eller skador som kan vara farligare vid denna ålder.

Vi rekommenderar att du väljer den hälsosammaste vägen: följ en balanserad kost och öka ditt intag av kalciumrika livsmedel. Även om fett kan skydda dina ben påverkar det din hälsa negativt.

Vid 60 års ålder

Trots vad du kanske hört krymper inte magen med åldern, även om bukens elasticitet kan förändras när du blir äldre.

Det sker eftersom ditt matsmältningssystem skickar felaktiga signaler till hjärnan om att du har ätit tillräckligt, trots att du inte gjort det. Därför kan du komma att märka förändringar i dina matvanor som kan få dig att äta mindre än tidigare.

När du når denna ålder är det mycket viktigt att ta hand om din vikt. Om du bär på extra vikt kan det innebära högre risk att ramla och hamna på sjukhus.

Om du är underviktig kan det vara ett tecken på ett underliggande kroniskt tillstånd.

Håll koll på dina vanor så att de inte blir extrema

gronsaker

Det är viktigt att förstå effekterna av åldrande på mag-tarmkanalen, då det kan påverka dina näringsbehov i takt med att tiden går.

Den mänskliga kroppen har en tendens att lättare samla på sig bukfett ju äldre man blir. Du börjar förlora aerobisk och kardiovaskulär kapacitet.

Efter 35 års ålder börjar en person som leder en stillasittande livsstil med dåligt näringsintag att försvagas.

Det är därför viktigt att vara medveten om förändringar i dina matvanor när du blir äldre, så att du kan ta lämpliga åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Singer J., Grinev M., Silva V., Cohen J., et al., Safety and efficacy of coffee enriched with inulin and dextrin on satiety and hunger in normal volunteers. Nutrition, 2016. 32 (7-8): 754-60.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.