Kan du bränna kalorier när du utövar yoga?

april 7, 2019
Att utöva yoga kan hjälpa oss att effektivt bränna kalorier utan risk för skada, även om vi alltid bör kombinera detta med en hälsosam och balanserad diet för att uppnå bättre resultat.

Yoga är en alltmer populär disciplin bland människor som vill ta hand om sig själva och hitta en balans mellan kropp och själ. Men många undrar om du kan bränna kalorier när du övar yoga.

I den här artikeln upptäcker du sambandet mellan yoga och viktminskning. Vi kommer att ge dig nycklarna för att upptäcka om du effektivt kan bränna kalorier när du övar yoga.

Varför utöva yoga?

Yoga kan vara en idealisk fysisk aktivitet. Denna övning respekterar kroppens gränser och överbelastar inte muskler eller leder.

Det är således ingen tillfällighet att miljontals människor i alla åldrar väljer yoga som sätt att hålla sin hälsa god. Förutom den emotionella och mentala balansen som yoga ger dig, tjänar den också till att tona dina muskler och stärka dina leder.

Mer information i denna artikel: Naturlig energidryck för att stärka benen

Genom denna disciplin kan vi få flexibilitet, fysisk styrka, balans, koncentration, uthållighet, energi och avkoppling. Dessutom förhindrar vi skador eftersom denna teknik bygger på flexibilitet och att undvika plötsliga rörelser.

Därför är att utöva yoga ett effektivt och riskfritt alternativ att bränna kalorier på. Det hjälper dig att gå ner i vikt gradvis medan du förstärker dina fysiska förmågor och utvecklar din inre styrka.

bränna kalorier yoga

Hur många kalorier du bränner beror på typen av yoga

Liksom all fysisk aktivitet kommer du att bränna kalorier när du utövar yoga. Det finns dock många typer av yoga och många skillnader mellan dem. Vissa fokuserar mer på avkoppling, meditation och andning. Andra är mer dynamiska och arbetar med flexibilitet och uthållighet genom poser och rörelser.

Om du letar efter en sport som kräver mer energi, bör du välja en mer aktiv typ av yoga. Om du behöver koppla av för att bekämpa ångest eller nervositet, kommer det att vara till nytta för dig att välja en mer introspektiv yogaform.

Hur som helst är det viktigt att utvärdera vad det är som hindrar dig från att gå ner i vikt för att välja mellan den ena eller den andra.

Vi vill framhäva en viss typ av yoga som heter Bikram Yoga. I denna typ av yoga hålls rummet vid en temperatur av 42 °C. Målet är att få dig att svettas mer och att påskynda din hjärtfrekvens för att bränna mer kalorier.

För att bränna kalorier måste du också se över din kost

Om du vill bränna kalorier, bör du också uppmärksamma din kost, förutom att träna flera gånger i veckan. Idag är räkning av kalorier en föråldrad metod som inte alltid är effektiv, för att inte tala om det orsakar också frustration och ångest.

Läs också: Minska ångest med naturliga lugnande medel

Dietister menar mer och mer att det bästa sättet att gå ner i vikt är att välja naturliga och hälsosamma dieter med hjälp av sunt förnuft och att undvika en jojo-effekt av snabba förändringar av kosten.

För att göra det här, istället för att fokusera på kalorier, bör du följa dessa tips:

 • Öka din konsumtion av grönsaker, oavsett om de är i sallader, juice, smoothies etc.
 • Välj alltid mat som är rik på fiber och undvik raffinerad mat.
 • Eliminera socker och ersätt det med nyttiga sötningsmedel som honung, stevia eller kokosnöt.
 • Minska din konsumtion av bearbetade livsmedel och, när det är möjligt, laga mat själv.
 • Ta inte bort fett från din kost. I stället väljer du kvalitativa fetter, som olivolja, kokosnötsolja, nötter, oljig fisk etc.
bränna kalorier avocado

Tips för att bränna kalorier när du utövar yoga

Slutligen delar vi några riktlinjer för att aktivera din ämnesomsättning och öka förbränningen av kalorier som följd:

 • Drick minst 6-8 glas vatten varje dag, när du fastar och utanför måltiderna.
 • Undvik att sitta för länge och gå upp, åtminstone varje timme.
 • Tillsätt heta kryddor i din kost, till exempel cayennepeppar och ingefära.
 • Duscha med kallt vatten – eller åtminstone ljummet – vatten. Undvik dock att använda kallt vatten på huvudet.
 • Sov så mycket som du behöver under natten.
 • Bekämpa stress.
 • Du bör inte hoppa över någon måltid på dagen, särskilt frukost. Vid ett minimum bör du äta de tre viktigaste måltiderna och, om du vill, bör du äta något mitt på morgonen och på eftermiddagen.
 • Öka din proteinkonsumtion, alltid i proportion till växtbaserade och animaliska livsmedel.
 • Du kan dricka grönt te och kaffe, men bara med måtta.