Verkar du ha en resistens mot viktminskning?

Processen att gå ner i vikt är i teorin väldigt lätt, men när det kommer till kritan är det ofta som olika saker står i vägen för glada besked när du ställer dig på vågen. Om detta är fallet för dig är chansen stor att det beror på att du gör vissa av de klassiska misstagen.
Verkar du ha en resistens mot viktminskning?

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2022

Motivationen när man börjar en hälsosam livsstil är ofta väldigt stor eftersom vi blir inspirerade av fantastiska resultat med drastiska förändringar som vi ser hos andra. Fall av resistens mot viktminskning är dock mycket vanliga. Varför uppstår dessa problem?

Sanningen är att konstant bantning och träning inte räcker eftersom det finns fler detaljer du måste ta hänsyn till och vanliga misstag du bör vara uppmärksam på. Om du fortsätter läsa ska du få lära dig de främsta anledningarna till varför viktminskning visar sig vara för svårt för många.

Huvudorsakerna till resistens mot viktminskning

Problem med viktminskning beror ofta på en kombination av dessa orsaker, vilket vi kommer att förklara nedan. De uppträder med andra ord vanligtvis inte isolerade. Kort sagt, om målet är att slippa frustrationen varje gång du kliver upp på en våg, var medveten om följande faktorer.

1. Du dricker för lite vatten

Vattnets betydelse för kroppen är välkänd. Men även vid hälsosamma rutiner kan man glömma bort denna simpla grund när man bara fokuserar på punkter som upplevs vara mer komplexa.

Generellt bör man dricka mellan 1,5 och 2 liter vatten om dagen. Beroende på vikt, längd, ålder och aktivitet måste man såklart göra justeringar på totalvolymen.

Dricker man för lite vatten, kan en resistens mot viktminskning uppstå eftersom uttorkning hindrar fett från att förbrännas i din kropp. Därför blir lipolys under träning inte lika effektivt om du inte dricker den nödvändiga mängden vatten.

kvinna dricker ett stort glas vatten
Att dricka tillräckligt med vatten som en del av din viktminskningsplan är nödvändigt för att undvika negativa resultat.

2. Du äter sämre än du tror

När du bantar, ger du prioritet till begrepp som fokuseras på att minska antalet kalorier du konsumerar. Och även om det är viktigt, bör det inte vara det enda du tar hänsyn till när du vill gå ner i vikt. Till exempel bör du även vara uppmärksam på kroppens reaktion på vissa typer av dieter.

Att äta var tredje eller var fjärde timme kan vara negativt om exempelvis bearbetade produkter ingår i din kost. Och det inte finns någon balans mellan hunger och mättnad kan kroppen tolka det som att den behöver spara energi, vilket leder till att den börjar att lagra det fett du äter.

3. Förekomsten av stress i vardagen

Emotionell stress är ett annat hinder som kan leda till resistens mot viktminskning. Varför? Eftersom vår kropp svarar med att försöka spara energi på grund av överlevnadsinstinkten. Samtidigt är det ofta som vi använder mat som ett sätt att dämpa de obehagliga känslor som stör oss, vilket gör att vi äter mer än vi borde, och oftare.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Middagar för dig som vill gå ner i vikt: Hälsosamt och lätt

4. Mediciners påverkan

Det finns mediciner som förändrar kroppens reaktion på viktminskning . Om du får behandling förknippad med depression, diabetes eller högt blodtryck är ett läkarbesök viktigt för att undvika medicinernas inkompatibilitet med träning.

5. Du tränar inte tillräckligt

Resistens mot viktminskning kan komma efter att du redan har gått ner något i vikt. Efter att ha övervunnit den första fasen och märkt att man har en smalare figur ser man ofta en stagnation eller en platå i viktminskningen. Denna situation är vanligtvis resultatet av otillräcklig fysisk aktivitet.

Om träningsrutinen fungerat tidigare för att uppnå betydande förändringar är det troligt att en högre intensitet är nödvändig för att den fysiska utvecklingen inte ska avstanna.

6. För lite vila leder till resistens mot viktminskning

Enligt en studie publicerad i U.S. National Library of Medicine kan 8 timmars sömn om dagen förbättra ätbeteendet och hjälpa oss att behålla den önskade kroppsvikten.

Om vi sover mindre än det rekommenderade minsta antalet timmar gör detta att kortisolnivåerna stiger, vilket har två effekter på viktminskning: ökad hunger och brist på regenerativa hormoner. Båda leder till ansamling av kroppsfett.

7. Förekomsten av alkohol i kosten

Slutligen, eftersom det är en av de viktigaste faktorerna som kan göra dig till ett offer för resistens mot viktminskning, måste vi prata om alkohol i din kost. Även om du inte går på diet så har en stor alkoholkonsumtion faktiskt också negativa konsekvenser.

Bland annat finner vi att alkohol innehåller tillräckligt många kalorier (1 gram alkohol innehåller mer än 7,07 kalorier) för att enkelt och snabbt motverka din träning. Dessutom försämrar det leverfunktionen och försämrar förmågan att bränna fett.

 

person säger nej till alkohol
Alkohol är en kaloririk dryck. Utöver det påverkar dessa drycker leverfunktionen, vilket komplicerar viktminskning.

Att bryta en resistens mot viktminskning börjar med mental hälsa

Resistens mot viktminskning kan vara betungande och det kan kännas tufft när vi ser att våra ansträngningar inte ger oss de mål vi strävar efter; men vi bör inte låta det göra oss nedslagna! I själva verket borde det istället fungera som motivation att ändra de vanor som skadar oss.

Några ytterligare överväganden som kan komplettera de sju skälen ovan är följande:

 • Överväg att testa peroidisk fasta.
 • Lär känna din homeostatiska tröskel.
 • Glöm inte att variera dina träningsrutiner.
 • Var inte distraherad när du äter.
 • Undvik att dricka fruktjuicer och läsk.

Likaså är det första steget som leder till fysisk förändring att ta hand om din mentala hälsa. Om du tar kontroll över denna bit, är det ingen ouppnåelig utmaning att justera resten av faktorerna. Så börja med att göra de nödvändiga förändringarna och uppnå din idealvikt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Villarreal S. Prevalencia de la obesidad, patologías crónicas no transmisibles asociadas y su relación con el estrés, hábitos alimentarios y actividad física en los trabajadores del Hospital de la Anexión. Rev. cienc. adm. financ. segur. soc. 2003 Disponible en: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-12592003000100009&lng=en.
 • Chaput J. Patrones de sueño, calidad de la dieta y balance energético. Physiol Behav. 2014. Disponible en: 10.1016 / j.physbeh.2013.09.006. Publicación electrónica del 17 de septiembre de 2013 PMID: 24051052.
 • Santana S. Relación del estrés laboral con la conducta alimentaria y la obesidad: Consideraciones teóricas y empíricas. Rev. Mex. de trastor. aliment. 2016. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232016000200135&lng=es. https://doi.org/10.1016/j.rmta.2016.07.002.
 • Dweck J, Jenkins S y Nolan L. El papel de la alimentación emocional y el estrés en la influencia del sueño breve en el consumo de alimentos. Apetito. 2014. Disponible: 10.1016 / j.appet.2013.10.001.
 • Bolet M y Socarrás M. El alcoholismo, consecuencias y prevención. Rev Cubana Invest Bioméd. 2003. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002003000100004&lng=es.
 • de Morentin Aldabe, Blanca E. Martínez, et al. “Influencia de la administración de psicofármacos en el aumento del peso corporal.” Revista española de nutrición humana y dietética 17.1 (2013): 17-26.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.