Fem olika nyttiga livsmedel med få kalorier

Du bör definitivt inkludera dessa nyttiga livsmedel i din kost om du vill gå ner i vikt.
Fem olika nyttiga livsmedel med få kalorier

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om man går ner i vikt eller inte beror nästan helt på vad man äter. Du bör minska dina portioner och träna ordentligt varje dag. Men om du inte äter livsmedel med få kalorier så kommer all träning inte att duga något till.

Är du osäker på vad det finns för hälsosamma alternativ? I den här artikeln kommer vi ta upp några exempel som du bör inkludera i din kost.

Om du inte tycker om vissa av dem så kan du i alla fall äta några av de andra, för resultaten kommer verkligen att vara värda besväret.

Rucola

Denna gröna grönsak har en något kryddig smak. Den är dessutom rik på fibrer, kalium och vitamin A, C och K. Den innehåller väldigt få kalorier, vilket gör den bra för smoothies och sallader.

Den innehåller näringsämnen som är ett bra alternativ då man vill minska fett och kontrollera sina kolesterolnivåer.

Då den är rik på antioxidanter så kommer den också hjälpa dig att hålla huden frisk och motverkar de skador som uppstår p.g.a. föroreningar. Du kan äta den så ofta som du vill.

Om du vill att den ska bli lite godare så kan du hälla på lite citronjuice eller blanda den med andra livsmedel.

Livsmedel med få kalorier: sparris

Sparris på fat.

Ett annat nyttigt livsmedel som du bör äta regelbundet är sparris. Hur ofta äter du denna grönsak? Om svaret är “inte alltför ofta” så bör du överväga att äta den mer.

Sparris innehåller få kalorier och är även vätskedrivande, vilket hjälper med att motverka vätskeretention.

Om du dricker mycket alkohol eller inte äter hälsosamt så är sparris ett bra alternativ för att bli av med alkohol och gifter. Denna grönsak är även rik på järn, vitamin E och E samt protein.

Broccoli

Broccoli är ett väldigt nyttigt livsmedel som är enkelt att tillaga och som har mycket protein. Den innehåller dessutom få kalorier.

Faktum är att broccoli anses vara ett superlivsmedel som du bör äta flera gånger per vecka. Det är rikt på vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Broccoli hjälper även till att reducera risken för cancer.

Om du vill lägga till lite mer smak så kan du kombinera broccoli med ost, yoghurt och andra grönsaker för att få en väldigt näringsrik sallad.

För att du inte ska få i dig för mycket kalorier rekommenderar vi att du inte använder dig av butiksköpta dressingar. Välj istället yoghurt eller vegetabiliska oljor och undvik produkter som exempelvis majonnäs.

Livsmedel med få kalorier: bär

Röda hallon är hälsosamma livsmedel med få kalorier.

Mullbär, björnbär och jordgubbar är tre bra exempel på bär som du bör äta så ofta som möjligt.

Dessa livsmedel är rika på olika typer av antioxidanter. De kan därför hjälpa till att motverka inflammation och minska risken för cancer samt hjärtproblem. De förbättrar dessutom immunförsvaret.

Te

Te är ett populärt och nyttigt livsmedel. Inom många asiatiska kulturer har man dragit nytta av dess hälsofördelar sedan antikens dagar.

Grönt te, vitt te och svart te är några av de bästa. Te innehåller inte mycket kalorier, om man inte använder sig av socker förstås. De är alla rika på polyfenoler, som är en typ av antioxidant som håller cellerna friska.

Vilka av dessa livsmedel med få kalorier äter du mest av? Dela med dig av dina recept med oss!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzanbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Burton Freeman BM., Sandhu AK., Edirisinghe I., Red Raspberries and their bioactive polyphenols: cardiometabolic and neuronal health links. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 44-65.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.