Fördelarna med att äta gurka ofta

Utöver det faktum att det låter dig få i dig mycket vatten och mineraler, har regelbunden konsumtion av gurka även en renande effekt och höjer ditt immunförsvar.
Fördelarna med att äta gurka ofta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fördelarna med att äta gurka är många, i huvudsak eftersom denna frukt innehåller mycket vatten. Det innebär att det är ett lågkalorilivsmedel som kan hjälpa dig att tappa vikt.

Nästan alla tror att gurka är en grönsak, men det är faktiskt en frukt som tillhör samma familj som nätmelon, squash och vattenmelon. Dess något bittra smak gör den dock perfekt i sallader.

Idag ska vi berätta varför det är nyttigt att inkludera gurka i din kost. Du bör definitivt äta den med skalet på  eftersom det är rikt i fibrer.

Det innebär att skalet kan lindra obehag i magen, såsom halsbränna och en känsla av tyngd vid matsmältning.

Gurkans näringsvärde

Gurka i sallad

Gurka innehåller inte många kalorier eftersom den huvudsakligen består av vatten. Den innehåller bara 13 kalorier per 100 gram, varav 97% är vätska.

Vidare är den låg i kolhydrater och rik i vitamin A, B, C och D, såväl som mineraler som järn, kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Avslutningsvis innehåller den mycket fibrer, så att äta gurka ofta är utmärkt för viktnedgångsdieter. Tack vare dess stora näringsvärde kan vi säga at det är ett extraordinärt livsmedel med många fördelar.

Fördelarna med att äta gurka ofta

Fördelar för huden

Gurka används ofta för skönhetsbehandlingar. Detta eftersom dess skal innehåller mycket vitamin C och koffeinsyra.

Dessa mikronäringsämnen hjälper till att minska inflammation, lindra hudirritationer och gör huden frisk rent generellt.

Gurka för skönhetsbehandlingar

Därför används den inom diverse hud- och ögonbehandlingar. Vidare hjälper gurkan även till att motverka hudsjukdomar som psoriasis, eksem och akne.

Gurkskal kan även konsumeras i smoothies med vatten och citron för att rensa och rena kroppen.

Fördelarna med att äta gurka för kroppsvävnaderna

Denna ingrediens innehåller avsevärda mängder av en beståndsdel som heter kiseldioxid, som har förmågan att stärka och återuppbygga vävnader.

Att äta gurka kan hjälpa dina muskler, senor, brosk, ligament och ben att förbli friska. Du behöver knappast fler anledningar att äta gurka ofta.

Fördelar för det kardiovaskulära systemet

Vidare är gurka rik i diverse mineraler, såsom magnesium och kalium, såväl som fibrer, som kan hjälpa hjärtat att hålla sig friskt.

Dessa mikronäringsämnen främjar blodcirkulationen, vilket hjälper till att minska risken för högt blodtryck.

Fördelar med att äta gurka för matsmältningen

Tack vare det faktum att den innehåller stora mängder vatten, fibrer, magnesium och kalium, kan regelbunden konsumtion av gurka hjälpa till att minska risken för halsbränna och tyngdkänsla.

Du måste dock komma ihåg att dessa mineraler endast finns i skalet, så skala den inte.

Gurka är även vätskedrivande, vilket innebär att den hjälper dig att eliminera fetter som finns i vävnader och minskar risken för vätskeretention.

Gurka som en beskyddare

Utöver alla fördelar vi nämnt ovan är en av fördelarna med att äta gurka att den kan skydda oss mot skadliga externa faktorer.

Den reparerar magen och tarmslemhinnan, och hjälper kroppen att göra sig av med gifter. Gurka hjälper även till att stärka immunförsvaret eftersom den är rik i B-vitamin.

Vidare kan dess vitamin C minska risken för förkylningar och främja läkeprocessen. Avslutningsvis skyddar den dig mot giftiga ämnen som kan finnas i maten du äter samt omgivningen.

Kontraindikationer

Trots alla fördelar vi talat om finns det vissa kontraindikationer. Gurka innehåller en beståndsdels om kallas för cucurbitacin, som kan orsaka flatulens och matsmältningsproblem i större mängder.

Av denna anledning bör personer som konstant lider av dessa problem undvika att äta för mycket gurka.

Avslutningsvis kan gurka leda till uttorkning eftersom den är mycket vätskedrivande. För att detta ska ske måste man dock äta extremt stora mängder gurka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ji, L., Gao, W., Wei, J., Pu, L., Yang, J., & Guo, C. (2015). In vivo antioxidant properties of lotus root and cucumber: A pilot comparative study in aged subjects. Journal of Nutrition, Health and Aging. https://doi.org/10.1007/s12603-015-0524-x
  • Kumar, D., Kumar, S., Singh, J., Narender, Rashmi, Vashistha, B. D., & Singh, N. (2010). Free Radical Scavenging and Analgesic Activities of Cucumis sativus L. Fruit Extract. Journal of Young Pharmacists. https://doi.org/10.4103/0975-1483.71627
  • Heidari, H., Kamalinejad, M., Noubarani, M., Rahmati, M., Jafarian, I., Adiban, H., & Eskandari, M. R. (2016). Protective mechanisms of Cucumis sativus in diabetes-related models of oxidative stress and carbonyl stress. BioImpacts. https://doi.org/10.15171/bi.2016.05
  • Cucumbers. (n.d.).
    whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.