7 vanliga orsaker till gaser och flatulens

Det är obehagligt, det är pinsamt... och det kan orsakas av väldigt vanliga, dåliga vanor. Lär dig vad som orsakar gaser och hur man behandlar det!
7 vanliga orsaker till gaser och flatulens

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gaser och flatulens är ett vanligt och oundvikligt problem för många människor. Gaser uppstår från bakterierna som lever i tarmarna, men externa problem eller reaktioner på externa händelser kan förvärra det.

Det må inte vara ett allvarligt problem, men ibland är det pinsamt för de som drabbas. Gaser kan trots allt ansamlas och leda till obekväma och pinsamma lukter. Därför är det väldigt viktigt att veta vad som orsakar gaser och vad man kan göra för att lindra problemet.

Idag vill vi dela med oss av sju av de vanligaste orsakerna till gaser, så att du kan ta åtgärder för att undvika dem.

1. Obalanser i bakteriefloran

Obalans i tarmarna

För mycket gaser kan vara resultatet av en obalans i bakteriekulturen som skyddar tarmarna. Det är vanligt efter en matsmältningsstörning, såsom gastroenterit eller en infektion. Eftersom pH-värdet i magen har en tendens att snabbt förändras kan gasproduktionen öka och vissa bakterier frodas.

Det är i så fall en bra idé att äta mer probiotika och prebiotika för att återigen få hälsosamma bakterier i tarmarna.

2. Jäsning av mat i tarmarna

Vissa bakterier i matspjälkningskanalen ansvarar för att jäsa vissa livsmedel för att möjliggöra nedbrytning av dem under matsmältningsprocessen. Det händer oftast i tjocktarmen, men ibland kan bakterier passera in i tunntarmen och sätta igång tidig jäsning. Eftersom livsmedlen här inte är helt smälta ökar mängden gaser i systemet tills du släpper ut dem.

Det värsta är att det kan ge upphov till uppsvälldhet, smärta och andra symptom som påverkar din livskvalitet.

3. Att äta för snabbt kan leda till gaser och flatulens

Ät inte för snabbt

Folk som äter upp sin lunch på bara några minuter tenderar att drabbas av regelbundna episoder av gaser och flatulens. Detta eftersom de sväljer en massa luft under sina måltider. Det ökar i sin tur mängden gaser i tarmarna, vilket leder till rapningar och flatulens.

4. För stor konsumtion av mjölkprodukter

Vissa har inga problem med att smälta mjölkprodukter, men det kan faktiskt leda till allvarliga problem över tid. Ålder och regelbunden utsättning för vissa faktorer kan minska mängden av enzymet laktas. Som du kanske vet ansvarar laktas för att smälta mjölkprodukter.

Om du utvecklar matsmältningssymptom eller problem efter att ha ätit dessa livsmedel kan du vara laktosintolerantI så fall är den enda lösningen att undvika konsumtion av mjölk. Ersätt istället mjölkprodukterna med laktosfria alternativ.

5. Hormonförändringar

Hormonobalanser drabbar många kvinnor

Hormonförändringarna som kvinnor genomgår i klimakteriet och hormonrelaterade sjukdomar kan leda till stor ansamling av gaser. Även om forskare ännu inte fastslagit exakt vilka hormoner som orsakar denna reaktion genomgår de som lider av det väldigt tydliga förändringar i matsmältningsaktiviteten.

För att kontrollera symptomen och minska dem borde du träna och dricka gott om vatten.

6. Glutenkänslighet

Gaser kan vara ett tydligt tecken på matallergier eller andra åkommor, såsom celiaki.

Dessa autoimmuna tillstånd kan leda till allvarliga problem med absorptionen. I sin tur kan det främja uppkomsten av små bristningar i väggarna hos tunntarmen. Det utlöser inflammation i buken, smärta och andra symptom som förhindrar ordentlig matsmältning.

Det är därför viktigt att identifiera tillståndet i ett tidigt skede, speciellt eftersom du måste modifiera din kost för att kontrollera problemet.

7. Ansamling av avföring

Ansamling av avföring

Förstoppning, eller ansamling av avföring i tarmarna, är en potentiell orsak till gaser och matsmältningsproblem. När avföring ligger kvar i grovtarmen ändrar det bakteriefloran och gör att din kropp producerar mer gaser och flatulens än normalt. Vidare får dina tarmar svårt att absorbera näringsämnen och göra sig av med avföring som din kropp inte behöver.

Om du har det problemet är det en god idé att öka din konsumtion av vatten, fibrer och andra livsmedel som har matsmältande egenskaper. Kom ihåg att det mest effektiva sättet att kontrollera gaser och flatulens är att förbättra dina matvanor. Det inkluderar att minska ditt intag av produkter som stimulerar gasproduktion.

Överväg alla våra rekommendationer och prata med din läkare om du tror att det behövs.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian.
  • Słomka, M., & Małecka-Panas, E. (2011). Flatulence and eructation. Pediatria i Medycyna Rodzinna.
  • Brown-Esters, O., Mc Namara, P., & Savaiano, D. (2012). Dietary and biological factors influencing lactose intolerance. International Dairy Journal. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.09.010
  • Mustafa, M., Menon, J., Muiandy, R., Fredie, R., Sein, M., & Fariz, A. (2015). Risk Factors,Diagnosis, and Management of Peptic ulcer Disease. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. https://doi.org/10.9790/0853-14784046

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.