3 alkaliska livsmedel som håller dig frisk

Vår kropp har en tendens att bli syrlig, vilket gör den till en grogrund för sjukdomar. Därför är det en bra idé att inkludera alkaliska livsmedel i kosten.
3 alkaliska livsmedel som håller dig frisk

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

Ens välmående börjar med ens interna hälsa. Det viktigaste är att ha välbalanserat blod, och alkaliska livsmedel är bra för detta ändamål.

Vi har alla hört om pH. Det är skalan för surhet som går från 0 till 14. På vår sida har vi många artiklar som pratar om surhetsnivån i kroppen. En bra nivå anses vara 7,4. Men vanliga saker som stress, dåliga matvanor och en förorenad miljö kan ändra ens pH-nivå, vilket därefter kan leda till hälsoproblem.

För att förhindra det kan du lyssna på vad vi har att säga. Vi vill dela med oss av några huskurer som kan ta hand om både din hälsa och ditt pH-värde. Det är enklare än vad du tror.

Alkaliska livsmedel till vardagen

Citronvatten i glas

De alkaliska kurer vi vill visa dig är enkla att göra, men det är viktigt att du letar upp de bästa ingredienserna. Citronerna bör alltid vara ekologiska. Detsamma gäller för äppelcidervinäger. Du bör alltid använda renat vatten för dessa kurer. Du hittar alla dessa saker i hälsokostbutiker.

Renat vatten är bättre för dig. Det har inte bara en bättre smak, utan har även mindre klor. Men om du inte kan hitta renat vatten så går det även bra med mineralvatten. Vi kommer inte bara visa dig hur du gör utan även när det är bäst att ta de alkaliska kurerna.

Alkaliska livsmedel på morgonen: vatten med citron, bikarbonat och äppelcidervinäger

Det kan verka som en stark dryck att börja dagen med. Sanningen är att du kan justera mängden ingredienser för att passa din smak. På det sättet kan du upptäcka alla fördelar kuren har för din hälsa. Det är viktigt att ta det på morgonen på tom mage. Det gör ditt matsmältningssystem mer mottagligt och att det kan absorbera mer näringsämnen.

 • Det avgiftar din mage och tarmarna samt hjälper med matsmältningen.
 • Genom att dricka denna naturliga tonic tar du bort gifter och hjälper ditt lymfsystem.
 • Äppelcidervinäger är toppen för att minska både hypertoni och dina triglyceridnivåer.
 • Alla ingredienserna är toppen för att balansera ditt pH.

Ingredienser

Tillredning

 • Blanda bikarbonat, äppelcidervinäger och citronjuice i ett glas vatten. Om citronen är för stark kan du justera mängden. 
 • Se till att vattnet är ljummet. Det gör det enklare att dricka.

Alkaliska livsmedel innan lunch: vatten med citron och rosa Himalayasalt

Alkaliskt vatten

Den här kuren med rosa Himalayasalt är väldigt hälsosam och bra för matsmältningen.

Du kan enkelt hitta det i hälsobutiker. När du har provat kommer du märka att det är något man bara måste fortsätta med.

 • Himalayasalt kombinerat med citron ger dig en bra mängd vitaminer och mineraler. Bland dem hittar du C-vitamin, bioflavonoider, pektin och mineraler som är viktiga för ditt immunsystem, kardiovaskulära system och matsmältningssystem.
 • De essentiella oljorna har också bra antioxidativa effekter. Faktum är att de kontrollerar din vikt och vätskeretention.

Ett annat intressant faktum är att drycken också kan lindra huvudvärk och stress.

Ingredienser

 • 1/2 citron
 • En nypa rosa Himalayasalt
 • 1 glas renat vatten

Tillredning

 • Det första du ska göra är att pressa juicen från en halv citron. Kom ihåg att citronen bör vara organisk.
 • Blanda sedan citronjuicen med det rosa Himalayasaltet i ett glas vatten.
 • Låt det stå i en halvtimme. Drick sedan vid lunchtid. Du kan även använda dig av kuren när du har huvudvärk.

Alkaliska livsmedel till middag: kronärtskocka med citron

kronärtskocka

Det här är en enkel alkalisk kur. Faktum är att du borde försöka göra den varje gång du har tillagat kronärtskockor. Vattnet som blir över har bra egenskaper och kan hjälpa din kropp om du dricker det.

 • Om du kombinerar det med citron får du ett bra sätt att ta hand om din lever och minska ditt kolesterol.
 • Det är också fullt av vitaminer och kan därför hjälpa dig att kontrollera vikten.

Ingredienser

Tillredning

 • Börja med att koka upp vatten i en kastrull. Lägg därefter i kronärtskockorna och citronen som ska vara skuren i halvor.
 • Låt koka tills kronärtskockorna har blivit mjuka. Ta bort från värmen och sila vattnet.

När vattnet är kallt, drick ett glas innan middag. Du kommer märka hur bra du känner dig.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? Journal of Environmental and Public Health. https://doi.org/10.1155/2012/727630

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.