3 sätt att bli smalare genom att äta kronärtskocka

Kronärtskockor är ett utmärkt komplement för din viktnedgångsrutin. De är höga i fibrer och hjälper kroppen att lättare smälta och syntetisera fetter.
3 sätt att bli smalare genom att äta kronärtskocka
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Alla vet hur svårt det är att tappa några kilon när man verkligen vill. Är du dömd att svälta dig själv? Inte alls. Allt du behöver är att äta lite nyttigare och ändra dina livsvanor. Vidare kan du till och med njuta av vad du äter, vilket gör kronärtskocka till ett utmärkt val. Här är tre sätt du kan inkludera kronärtskockor i din viktnedgångsrutin.

Att tappa vikt genom att äta kronärtskocka är möjligt

kvinna på våg nöjd över viktnedgång

Det är ingen överdrift att säga att kronärtskockor är en växt  med medicinska egenskaper som gagnar både hälsa och skönhet. De är ett av de mer renande livsmedel som finns och kan snabba upp ämnesomsättningen samt främja borttagningen av vätskor eftersom de har vätskedrivande egenskaper . Vi säger ofta att det är ett “fettbrännande” livsmedel, men det är inte helt sant.

Vad kronärtskockor dock gör är att främja smältning av fetter – så de elimineras inte, utan syntetiseras snarare av kroppen för borttagning. Något annat att ha i åtanke är att du inte bara kan begränsa dig till att äta kronärtskockor under några veckor för att tappa vikt. Det vore ett stort misstag! Det är sant att kronärtskockor har massor av fibrer och innehåller viktiga vitaminer och mineraler som fosfor, järn, magnesium, kalcium, kalium och vitamin B1. Men du vill inte göra dem till ett “exklusivt” dietval.

Istället utgör kronärtskockor ett perfekt komplement till din rutin för viktnedgång. När du minskar socker och fett i din diet kommer kronärtskockor definitivt hjälpa dig att smälta maten bättre och förebygga vätskeretention tack vare cynarin, vilket även stimulerar produktionen av galla. Att äta kronärtskocka är nyttigt och vi rekommenderar det starkt när du vill bli av med de där jobbiga extrakilona.

Vill du lära dig tre sätt att tillaga kronärtskockor och tappa vikt? Varsågod!

1. Alternativ 1 för att tappa vikt med kronärtskocka

Vad behöver man?

 • 1 kokt kronärtskocka
 • 2 skivor ananas
 • 4 mandlar
 • Saft från 1/2 citron
 • 25 cl vatten för att koka kronärtskockan

Hur tillreder man den?

Detta recept är enkelt och kanske överraskande, men vi lovar att det är smarrigt, hälsosamt och effektivt för viktnedgång. Ananas är ytterligare ett livsmedel som avgiftar kroppen och hjälper dig bränna fett, och kombinerat med lite citronsaft och kronärtskockan förstärks dess effekt. Mandlar tillhandahåller magnesium, som i sin tur ger dig energi och hjälper till att ta hand om både ben och muskler. Blanda denna hälsosamma smoothie för att hjälpa dig påbörja dagen på bästa sätt.

 • Det första du gör är att koka kronärtskockan.
 • När dess mitt har mjuknat tar du bort kronärtskockan och sparar vattnet.
 • Lägg nu kronärtskockan, ananasen och mandlarna i mixern och kör tills du får en jämn smet.
 • Tillsätt citronsaften och det sparade vattnet.
 • Fortsätt därefter att mixa tills du har en jämn och utsökt dryck.

Hur låter det? Den är bäst att dricka på morgonen.

Kronärtskocksshake

2. Alternativ 2: Te på kronärtskocka

Vad behöver man?

 • 2 kronärtskockor
 • 1/2 liter vatten
 • Saft från 1/2 citron

Hur tillreder man det?

Det här är det bästa sättet att tappa vikt med kronärtskocksvatten – via vattnet du får genom att koka dem. Som du förmodligen redan gissat är det rätt enkelt att bereda, och du kanske till och med har gjort det en eller ett par gånger tidigare.

 • Koka dina kronärtskockor i vattnet tills de blir mjuka.
 • Du dricker sedan detta vatten under dagen, och du kan servera kronärtskockorna till middag genom att tillsätta lite olivolja eller äppelcidervinäger – det är en utsökt kombination.

Mixa vattnet från kronärtskockorna med citronsaften och drick en kopp runt en halvtimme innan varje måltid. Kom ihåg att experter och studier i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism observerar att konsumtion av minst en halv liter kallt vatten om dagen snabbar upp din ämnesomsättning med upp till 30%, vilket hjälper dig bränna fler kalorier. Förvara därför ditt kronärtskockste i kylen innan du dricker det och öka effekten!

Kronärtskockste

3. Alternativ 3: Snabba på ämnesomsättningen

Vad behöver man?

Hur bereder man den?

Du kanske återigen blir överraskad av att se listan av ingredienser, men detta recept är utmärkt att konsumera minst tre gånger per vecka tillsammans med middagen. Du vet till exempel redan att cayennepeppar är svårslagen när det kommer till att snabba på ämnesomsättningen. Att kombinera den med ingefära och kronärtskocka gör att du får en dryck som är väldigt effektiv för viktnedgång.

 • Allt du behöver göra är att koka din kronärtskocka och spara vattnet du använde .
 • Tillsätt pepparn och ingefäran till vattnet du sparade och blanda dem.
 • Mixa sedan alla dina ingredienser (kronärtskocka, 12 cl vatten, peppar och ingefära) i mixern tills vätskan är jämn.

Smaken är unik, ja, men om du dricker den till middagen några gånger per vecka kommer du märka av den positiva påverkan det har på din vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Allergy Resources. Artichoke allergy.
 • Alonso, M. R., Spagnuolo, M. A., Rubio, M., & Ferraro, G. (2007). Comprimidos comerciales con extracto de alcachofa en el mercado farmacéutico Argentino: Comparación de los perfiles de disolución y valoración de cinarina y ácido clorogénico por HPLC. Latin American Journal of Pharmacy26(3), 399–403.
 • Cortes Mejía, H. D., Díaz Díaz, A., Mejía Sierra, C., & Mesa Monsalve, J. G. (2003). Trastornos de la alimentación: su prevalencia y principales factores de riesgo – estudiantes universitarias de primer y segundo año. Revista CES Medicina17(1), 33–45. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.15381/anales.v71i3.93.
 • Janssens P, Hursel R, et al. Capsaicin increases sensation of fullness in energy balance, and decreases seedier to eat after dinner in negative energy balance. Appetite. Enero 2014. 77: 44-9.
 • Ma Y, Olendzki B, et al. Single-component versus multicomponent dietary goals for the metabolic syndrome: a randomized trial. Annals of Internal Medicine. Febrero 2015. 162 (4).
 • Mahboubi M. Cynara scolymus (artichoke) and its efficacy in management of obesity. Bulletin of Faculty of Pharmacy Cairo University. Diciembre 2018. 56 (2): 115-120.
 • Nutriton Data. Artichokes.
 • Sandoval, G. L., Fernandez, R. J. ., Terraes, J. C. 2, & Revidatti, F. A. 2. (2004). Efectos de la suplementación con extracto de alcachofa (Cynara scolimus L.) y cloruro de colina sobre algunas variables bioquímicas en pollos. InVet6(1), 12. Retrieved from http://wb.fvet.uba.ar/publicaciones/archivos/ant/volumen6art3.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.