Glutenintolerans och finnar på överarmarna

Trots att glutenintolerans ofta blandas ihop med celiaki har det ingen autoimmun grund, och många lider av det i åratal utan att veta om det.
Glutenintolerans och finnar på överarmarna

Senaste uppdateringen: 04 november, 2018

Man hör mer och mer om glutenintolerans – en åkomma som inte är lika allvarlig som celiaki, men som påverkar olika delar av kroppen när mat som innehåller det konsumeras.

I den här artikeln vill vi prata om ett av de vanligaste symptomen på glutenintolerans: finnar på armarna som dyker upp utan påtaglig anledning.

Celiaki påverkar hela kroppen

Person med celiaki

Celiaki är en autoimmun åkomma som karaktäriseras av en permanent intolerans för alla livsmedel som innehåller gluten. Gluten hittas i vete, korn och råg. Det hittas i all bearbetad mat som görs på dessa spannmål. Dessvärre är antalet diagnoser av celiaki på uppgång i världen enligt Jonas Ludvigsson från Karolinska institutet.

Celiaki är ett ärftligt tillstånd som kan dyka upp när som helst i livet. När en person med celiaki äter gluten drabbas denne av ett immunsvar som släpper ut antikroppar som inte bara påverkar hela matsmältningssystemet, utan hela kroppen.

Är glutenintolerans samma sak som celiaki?

gluten i bröd

Flera åkommor har på senare år upptäckts som i olika grader associeras med icke-celiakisk glutenkänslighet. I dessa fall har intoleransen för gluten inte en autoimmun grund, utan kan kopplas till andra hittills okända faktorer.

Problemet är att åkomman är svårare att diagnostisera. Symptomen kan dyka upp gradvis och blandas ofta ihop med andra hälsoproblem. Därför är det viktigt att vara medveten om symptomen för glutenintolerans, varav ett är finnar på armarna.

Finnar på armarna

Vissa får små finnar på armarna. Det beror på ett överflöd av keratin som ett resultat av brist på vitamin A och essentiella fettsyror. Denna brist orsakas inte av dåligt näringsintag. Glutenintolerans skadar progressivt tarmarna och hindrar absorptionen av fett.

Många har dessa finnar i åratal utan att inse att de kan kopplas till glutenintolerans. För att få reda på om dina finnar på överarmarna är kopplade till detta protein ska vi ta en titt på några av de andra symptomen.

Andra symptom

Kvinna med migrän

Här kommer några fler möjliga symptom på glutenintolerans:

  • Kroniskt obehag vid matsmältning, såsom uppsvälldhet, gaser eller sura uppstötningar.
  • Utmattning eller trötthet, speciellt efter att ha ätit mat som innehåller gluten (pasta, kex, bröd, mm.). Kronisk trötthet och fibromyalgi bör också finnas i åtanke.
  • Hormonella oegentligheter. Det är lätt för kvinnor att fastslå om deras cykler är oregelbundna eller smärtsamma, om de är infertila eller har fått missfall.
  • Migrän. Migrän är nästan alltid kopplat till matsmältningsproblem, även om det inte alltid handlar om gluten.
  • Inflammation eller smärta i lederna.
  • Ångest, depression eller humörsvängningar.

Om du har familjehistorik av autoimmuna åkommor (sköldkörtelinflammation, reumatoid artrit, psoriasis, multipel skleros, sklerodermi, mm.) löper du högre risk att drabbas av denna intolerans.

Hur vet man om man har glutenintolerans?

Om du har flera av dessa symptom bör du boka tid hos din läkare för tester och diagnos, så att du kan bekräfta eller utesluta det.

Testerna är dock inte alltid 100% pålitliga, och i vissa fall kan resultaten vara negativa trots att det finns en viss mängd glutenkänslighet.

Ett annat sätt att ta reda på om man lider av en intolerans är att helt sluta med glutenprodukter i en månad.

Du måste vara strikt eftersom din kropp behöver tid att få bort gifterna som osmält gluten lämnar i kroppen. Du måste vara på din vakt med innehållet i produkter du köper.

Du kommer överraskas av hur många produkter som faktiskt innehåller gluten.

Om du äter ute ska du alltid fråga om maten innehåller mjöl, eftersom det ofta användas i såser, smeter, nötter, godis, öl och andra alkoholhaltiga drycker.

Efter en månad provar du att återigen introducera gluten i din diet, och håller utkik efter eventuella symptom.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.