5 tidiga varningstecken på fibromyalgi

Fastän symtomen på fibromyalgi kan likna de som associeras med många andra sjukdomar är det en bra idé att kontakta din läkare för tidig diagnos om du upptäcker att du har mer än ett symtom.

Fibromyalgi är en sjukdom som vidkänns av alla medicinska organisationer (inklusive Världshälsoorganisationen – WHO sedan 1992). Dess omfattning är utan tvekan högre hos kvinnor.

Idag utgör fibromyalgi en utmaning för både forskning och medicin eftersom den kliniska profilen och symtomen kan vara väldigt breda och omfatta allt från kronisk muskuloskeletal smärta och IBS till överaktiv blåsa, sömnsvårigheter och tandgnissling…

Överkänslighet mot smärta och humörsvängningar är två av de vanliga verkligheterna – såväl som begränsningar i det dagliga livet – som patienserna möter.

Deras lidande kan paralysera dem och därför är det svårt att bidra med en komplett och funktionell behandlingsplan.

Som alltid när man har med kroniska sjukdomar att göra är det viktigt att ha så mycket information som möjligt och vara med i en stödgrupp som kan hjälpa dig utforska olika behandlingar tills du hittar en som ger bäst resultat.

I dagens artikel bjuder vi in dig att lära dig om fem tidiga varningssignaler på fibromyalgi.

Fibromyalgi: De tidiga symtomen

Låt oss börja med att gå igenom något viktigt. Det tar i genomsnitt lång tid att hitta en lämplig behandling till patienter med fibromyalgi eftersom det finns så många olika symtom.

Det är vanligt att besöka flera olika läkare och specialister innan du äntligen hittar rätt diagnos. Du kan till exempel höra mer om reumatiska och artritiska sjukdomar.

Fibromyalgi är dock mycket bredare än så.

Neurologer har kommit fram till att fibromyalgi faktiskt inte är en reumatisk sjukdom utan ett problem som härstammar från det centrala nervsystemet.

Det är därför du måste vara uppmärksam på följande symtom, och om de består eller dyker upp i samband med andra problem är det dags att uppsöka en specialist.
2-fibromyalgi

Förlorad mobilitet

Sensationen av att förlora mobiliteten i lederna är mycket smärtsamt.

  • Denna förlamningskänsla dyker ofta upp på morgonen och är ett av de tidigaste symtomen på fibromyalgi.
  • Om du har suttit eller legat ner under en längre tid reagerar inte din kropp och dina leder längre på samma sätt.
  • Du kanske också upplever symtomen när du stöter på temperaturförändringar eller ändrad luftfuktighet.

Ett exempel skulle kunna vara när du har befunnit dig i ett rum med luftkonditionering. När du sedan går ut och upplever en skillnad i temperaturen får du huvudvärk och känner dig stel i musklerna i nacke och axlar.

Sömnsvårigheter

Trots att de får mycket sömn kan patienter som lider av fibromyalgi vakna upp och fortfarande känna sig trötta, som om de bara sovit några timmar.

Flera studier inom detta ämne indikerar att under djupsömnen kan du uppleva störningar i de hjärnvågor som medför lugn. Det betyder därför att trots att du sover så vilar du inte.

Små kognitiva brister

3-huvudvärk

Människor med fibromyalgi rapporterar ofta att de första symtomen de upptäckte var svårigheter att koncentrera sig eller en dålig förmåga att fokusera på vissa uppgifter.

  • Dessa problem är kända som ”fibrodimma” (efter engelskans ”fibro fog”) och karaktäriseras av små misslyckanden i minnet eller svårigheter att ta hand om flera saker samtidigt.
  • Det är viktigt att notera att dessa symtom också kan associeras med stress så om du försöker avgöra om det kan vara fibromyalgi eller inte är det bäst att räkna med andra mer avgörande symtom (ledsmärta, utmattning, osv.).

Abdominala besvär

Många med fibromyalgi upplever olika matsmältningsrelaterade problem som visar sig tidigt med följande symtom:

  • Abdominal smärta, förstoppning eller diarré.
  • Irritabel tarm (IBS).
  • Svårigheter att smälta eller svälja mat. Experter menar på att fibromyalgi ibland kan skapa problem för musklerna i matstrupen.

Myofasciellt smärtsyndrom

Myofasciellt smärtsyndrom (eng. Myofascial pain syndrome) är ett neuromuskulärt tillstånd där väldigt smärtsamma punkter (kända som utlösningspunkter) formas och distribueras runt om i muskler och bindväv.

  • Om du upplever smärtsamma, repeterande rörelser på oväntade platser kan det vara en indikation på denna åkomma.
  • Ibland kan det uppstå svår smärta i nacke, axlar och till och med armbågar från att bara bära en tung axelväska.
4-axelvärk

Kom ihåg att fibromyalgi påverkar alla olika med en lång lista av symtom.

Det finns dock några vanliga symtom och vi uppmanar dig att söka hjälp om något av de vi beskrev idag börjar bli ihållande och påverkar din livskvalitet.

Spara

Spara

MER FÖR DIG