6 stora fördelar med att dricka grönt te

Även om grönt te har många fördelar för vår hälsa, är det viktigt att inte överskrida det rekommenderade maximala intaget som är 3 koppar per dag eftersom det kan orsaka sömnstörningar och nervositet.
6 stora fördelar med att dricka grönt te

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att dricka grönt te har blivit populärt över hela världen på grund av att det kan hjälpa en att gå ner i vikt. Det är för närvarande en av de vanligaste dryckerna och det anses förebygga vissa sjukdomar eftersom det innehåller viktiga näringsämnen.

Grönt te är rikt på antioxidanter, antiinflammatoriska och diuretiska ämnen. Alla dessa stödjer dina utsöndringsorgans eliminering av gifter.

Dessutom innehåller det vitaminer och mineraler, innehåller få kalorier och erbjuder flera fördelar för kroppen när du dricker det regelbundet.

Eftersom det är en av de viktigaste källorna till epigallocatechin gallat (EGCG), en slags katekin, anses det också som antikarcinogent.

Med tanke på att vissa människor fortfarande inte är medvetna om dess fantastiska egenskaper, vill vi dela 6 bra skäl till att dricka grönt te.

Missa inte dem!

1. Det hjälper till att förhindra hjärtsjukdomar

hjärtsjukdomar

Antioxidanterna som finns i grönt te är användbara för att begränsa ackumuleringen av dåligt kolesterol (LDL) i artärerna. Således förhindrar de bildandet av bland annat plack. Dessa ämnen hjälper till att rensa blodet och med regleringen av fetter i hela kroppen.

Dessutom minskar dess antiinflammatoriska effekter risken för högt blodtryck och kroniska hjärtsjukdomar.

Dess flavonoidinnehåll hjälper till att upprätthålla god blodcirkulation och förhindrar bildandet av blodproppar.

När du dricker det i måttliga mängder, minskar det risken för hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

2. Det minskar risken för övervikt

 • Personer som lider av övervikt eller fetma kan dra nytta av flera fördelar när de inkluderar grönt te i kosten.
 • Grönt te minskar inte bara risken för hjärtproblem, utan bidrar även till att minska överskottet av kroppsfett.
 • Dess katekiner verkar på kroppen på ett fördelaktigt sätt, vilket förbättrar förmågan att bränna kalorier.
 • Dessutom är det mycket mättande och hjälper dig på så att inte äta mer mat än nödvändigt.
 • Dess avgiftande egenskaper hjälper till att avlägsna de gifter som finns i blodet.
 • Slutligen är det också ett diuretikum, så det motverkar att vätskor samlas vilket kan leda till viktökning.

3. Det verkar som ett naturligt laxermedel

mage

Personer med kronisk förstoppning eller långsam matsmältning kan lösa sina problem genom att regelbundet dricka grönt te. Den milt laxerande effekten stimulerar tarmrörelserna, vilket möjliggör tömning av avfall som samlats i tarmarna.

Dessutom bekämpar grönt te bukinflammation och underlättar behandlingen av matsmältningsbesvär, gaser och andra vanliga matsmältningsbesvär.

4. Grönt te reglerar blodsockernivån

Grönt te är en naturlig lösning mot höga blodsockernivåer. Dess näringsämnen hjälper till med lämplig assimilering av kolhydrater, som är en energikälla för kroppen. När de inte absorberas tillräckligt, är de ansvariga för sockertoppar.

Å andra sidan är det också bra för att förbättra sättet som insulin används i kroppen, vilket är nyckeln till att förebygga diabetes.

5. Grönt te skyddar din leverhälsa

Att dricka grönt te skyddar din leverhälsa

Att inkludera denna dryck i din vanliga kost är ett enkelt och effektivt sätt att avgifta din lever och därmed förhindra kroniska sjukdomar.

 • Dess antioxidativa ingredienser hjälper till att bryta ner och eliminera toxiner, som filtreras av levern. EGCG, som är en ingrediens i grönt te, minimerar skadorna av alkohol och cigaretter, vilket minskar risken för cancer och fettlever.
 • Det minskar också inflammation och stöder produktionen av galla, vilket möjliggör korrekt matsmältning av fetter.

6. Det förhindrar för tidigt åldrande

Med tanke på att grönt te är fullt av antioxidanter, vitaminer och mineraler anses grönt te vara en av de bästa dryckerna för att minska risken för för tidigt cellulärt åldrande.

 • Detta innebär inte bara att det förhindrar rynkor och tecken på ålder i huden, men det skyddar också organen mot sjukdomar i samband med åldrande.
 • Dess flavonoider och vitamin E stöder cellulär regenerering och minimerar den negativa påverkan av oxidativ stress.
 • Det är en bra dryck för att upprätthålla hälsan i nervsystemet och hjärnan, vilket minskar risken för neurodegenerativa sjukdomar.

Tänk på att, även om alla dessa fördelar finns med grönt te, bör du dricka det i måttliga mängder, eftersom negativa effekter kan uppstå om du överskrider den dagliga rekommenderade mängden (3 koppar).

Med tanke på att det innehåller koffein, kan det orsaka sömnstörning och nervositet när det konsumeras i höga doser. Det är ingen bra idé att blanda det med läkemedel eller alkoholhaltiga drycker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.