Minska risken för diabetes med grapefrukt i kosten

Om man har behandlats för diabetes eller nyligen fått diagnosen bör man träffa en läkare innan man påbörjar någon huskur.
Minska risken för diabetes med grapefrukt i kosten

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det är ingen nyhet att grapefrukt har en vätskedrivande effekt. Av den anledningen är den populär i viktminskningsdieter. Men denna frukt är även bra för att minska risken för diabetes.

Nyliga studier har visat på de fördelar som denna frukt har för förebyggande av diabetes och även för att minska de negativa effekterna av viss cancermedicin eller onkologiska läkemedel.

En mycket hälsosam frukt för att minska risken för diabetes

Förutom att den kan hjälpa till att minska risken för diabetes, innehåller grapefrukt dessutom en lång rad med olika näringsämnen och vitaminer.

Cirka 90% av grapefrukten är vatten, vilket skapar en mättnadskänsla.

 • Eftersom den har färre kalorier än andra citrusfrukter har grapefrukt en hälsosam påverkan på insulinet. Insulin är direkt kopplat till ansamling av kroppsfett.
 • Förutom en hög andel vatten innehåller grapefrukt också C-vitamin och folsyra, antioxidanter samt  och mineraler som kalium och magnesium.
 • Grapefrukt innehåller också ett stort antal syror som är fördelaktiga för kroppen, som bland annat citronsyra, vinsyra och äppelsyra.

Hjälper med viktminskning

Grapefrukt hjälper med viktminskning

För att få ut de bästa effekterna för viktminskning från grapefrukten, måste den vara en del av en kostplan som översetts av en läkare eller dietist.

Denna kostplan bör, utöver att vara individuellt skräddarsydd för just dig, vara mångsidig och balanserad.

Grapefrukt, eller pompelmus, hjälper till att avlägsna vätskor från kroppen, men den bränner egentligen inte direkt kroppsfett.

Tack vare fruktens egenskaper kan den utgöra en del av en balanserad kost, men utan motion eller andra viktminskningsaktiviteter kommer dess viktminskningsegenskaper att vara fruktlösa.

Hur man minskar risken för diabetes och bekämpar cancer

Minska risken för diabetes med grapefrukt

Forskare vid Hebreiska universitetet i Jerusalem (Israel) och Massachusetts General Hospital (USA) har genomfört en studie om grapefrukt.

De fann att en antioxidant kopplad till grapefruktens bittra smak ökar insulinkänsligheten.

 • Den positiva effekten kommer från en substans som kallas naringenin, som också är närvarande i andra citrusfrukter.
 • Detta ämne kan aktivera en proteinsats som hjälper levern att sönderdela fettsyror.
 • Sålunda kan man minska risken för diabetes genom att äta frukten, och den hjälper även diabetespatienter att förbättra sitt tillstånd.

Studien analyserade de olika effekterna på blodglukosnivåerna, särskilt hos patienter med typ 2-diabetes. Grapefruktjuice kan ha en liknande effektivitet som metformin.

Grapefruktens egenskaper

Grapefrukt har många egenskaper

Grapefrukt har många goda egenskaper, bland annat:

 • Denna frukt är en riklig källa till C-vitamin, bioflavonoider och betakaroten, vilket gör att den kan hjälpa till att förebygga vissa typer av cancer.
 • Grapefruktjuice innehåller B- och E-vitaminer.
 • Den har förmågan att hjälpa till att förebygga och undvika hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Frukten kan förbättra blodcirkulationen samt stärka resistensen hos blodkärlen och artärväggarna. Därför hjälper den mot åderbråck.
 • Fiberhalten i grapefrukt hjälper till vid matsmältningen. Dessutom är det också bra för att stärka urinvägarna.
 • Grapefrukt motverkar högt kolesterol och högt blodtryck och hjälper till att förebygga allergier och anemi.
 • Som tidigare nämnt är de inte bara mycket fördelaktiga för diabetespatienter, utan också för personer med hypoglykemi.

Diabetes och prediabetes

Grapefrukt hjälper vid diabetes

Liksom är fallet med många andra sjukdomar är typ 2-diabetes lättare att kontrollera om man gör det i ett tidigt stadium och innan den hunnit utvecklas.

Vanliga orsaker till typ 2-diabetes är genetik och fetma. Det är också vanligare hos personer äldre än 45 år.

När en person får diagnosen prediabetes är det dags att göra några livsstilsförändringar. Genom att göra detta kan patienten förhindra att tillståndet utvecklas till typ 2-diabetes.

Prediabetes är när blodsockernivån är högre än normalt, men det når inte de nivåer som definierar typ 2-diabetes.

Det uppstår hos personer med en blodsockernivå mellan 140 och 199 mg/dl.

Har man prediabetes, kan skadorna redan ha börjat drabba hjärtat och artärerna. Men i detta skede är det fortfarande möjligt att förebygga diabetes.

En avgiftning av kroppen är absolut nödvändig.

En annan substans i grapefrukten som vi bör känna till är naringenin. Denna flavonoid påverkar hur kroppen metaboliserar mediciner.

Tänk på att aggressiva mediciner kan skada blodflödet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.