Jag kan inte sluta äta: Orsaker och vad du kan göra

När viljestyrkan saknas för att sluta överäta kan det finnas en underliggande orsak. Har du svårt för att sluta överäta och vill lära dig hur? Denna artikel berättar om några effektiva metoder för att utveckla ett sunt förhållande till mat och ätande.
Jag kan inte sluta äta: Orsaker och vad du kan göra
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Känner du dig hungrig hela tiden? Småäter du mellan måltiderna? Äter du mer än du faktiskt vill och har skuldkänslor efteråt? Om du känner att du inte kan sluta äta kan problemet vara helt eller delvis känslorelaterat. Känslan av att inte kunna hantera vad du stoppar i dig kan vara jobbig: Du vet att det påverkar din vikt och ditt utseende, men också att din hälsa kan fara illa. Men trots att du är medveten om detta så vet du inte hur du ska sluta. Oavsett vad så är lösningen att ändra din relation till mat. Vi ska berätta hur du kan göra detta.

Varför kan jag inte sluta äta?

Att äta är en grundläggande funktion för överlevnad. Det är hur kroppen tillgodogör sig de näringsämnen den behöver för att fungera. Problemet är hur mycket mat du äter och, framförallt, vilken mat du äter. De som har svårigheter att äta med måtta väljer ofta produkter med lågt näringsvärde och högt kaloriindex. Men vad är det som skapar detta skadliga beteende?

Oförmåga att känna sin egen kropp

En av anledningarna till överätande är att inte kunna känna skillnad på vad ens kropp vill ha och vad den behöver. Vid födseln är varje människa skapad för att kunna känna igen tecknen på hunger och agera utefter dessa. I detta fall genom att skrika och gråta för att få mat.

Men allteftersom börjar dessa tidigt inlärda impulser att försvinna. Detta händer av flera anledningar. Å ena sidan för att mat blir förknippad med möten, vänskap och att interagera med andra människor. Att äta blir en social och trevlig upplevelse som inte bara fokuserar på näringsvärde.

Å andra sidan låter inte dagens snabba livstempo och stress oss att stanna upp och lyssna på vår kropp. Således börjar vi tappa förmågan att skilja på verklig hunger och det faktum att bara är uttråkade och vill dela ett ögonblick av socialt samspel.

Känslomässigt ätande

En annan faktor som kan göra det omöjligt att sluta äta är känslomässigt ätande. Med detta menas att använda mat för att styra våra känslor. Har du märkt att du äter mer när du är orolig, ledsen, överväldigad eller besviken? Detta har en förklaring. Vissa typer av mat stimulerar den del av hjärnan som motsvarar njutning eftersom maten frigör olika signalsubstanser som producerar behagliga känslor. När maten således har smält känner du lättnad, nöjdhet och glädje.

Men tyvärr är det ett övergående tillstånd och varken en effektiv eller permanent lösning. Efter en stund försvinner de behagliga känslorna och de osäkra känslorna kommer tillbaka, vilka nu adderas till skuldkänslorna av att ha ätit utan någon självkontroll.

Orsaken till överätande kan vara både fysisk såväl som mental
Trots att överätande kan orsakar obehag – såsom uppsvälldhet och illamående – kan man ändå lockas till att fortsätta äta. Detta kan vara början på ett matberoende.

Stränga dieter

Om du har kämpat med dina matrelaterade problem ett tag har du troligen upplevt den här paradoxen: en alltför sträng diet kan öka begäret efter onyttig mat.

Att börja med alltför strikta matvanor, där all mat är totalförbjuden, leder vanligen till ökad ångest för att äta. På grund av det här blir det omöjligt att följa dieten utan att hamna i tvångsmässiga ätbeteenden.

Kort efter att ha avslutat dieten kanske du till och med lägger på dig den vikt som du gått ner efter dina hårda ansträngningar. Kroppen vill ha tillbaka sin ursprungliga vikt och är trött på extrema begränsningar.

Lär dig sluta överäta
En alltför restriktiv diet kan generera en rebound-effekt. Dvs, när du är färdig med dieten kommer ett tvångsmässigt beteende att äta det som tidigare var förbjudet.

Vad kan jag göra för att sluta äta?

Självklart måste man äta för att överleva. Du kan förmodligen inte undvika att äta, till skillnad från andra saker du kan välja att avstå från. Lösningen i det här fallet är att ändra ditt förhållande till mat genom att förstå matens näringsvärde och äta mer medvetet.

För att göra detta är det ytterst viktigt att lära känna din kropp, lära dig lyssna på den och tolka dess signalerMed andra ord, det handlar om att känna igen när det rör sig om verklig hunger och när det kan vara känslomässig hunger orsakad av stress eller ångest.

Det är också viktigt att du skaffar dig och utvecklar användbara och effektiva handlingsstrategier för att hantera dina negativa känslomässiga tillstånd.

Således är målet att sluta använda mat för att kontrollera – du behöver lära dig andra sätt att hantera dem. Känslomässig ventilering, terapeutiskt skrivande eller att meditera är alternativ som kan vara effektiva.

Med detta sagt bör du därför etablera ett hälsosamt förhållande till mat. Det här betyder att du måste sluta se mat som en fiende eller tröst. Kom ihåg att mat är kroppens bränsle och lär dig välja efter dina näringsmässiga behov.

Slutligen, ät hälsosamt och balanserat utan att förbjuda eller framställa en viss typ av mat som dålig. Ät med måtta, och framför allt, var medveten om dina val.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez Benito, J. L., & Pontes Torrado, Y. (2012). Influencia de las emociones en la ingesta y control de peso. Nutrición Hospitalaria27(6), 2148-2150.
  • Rodríguez, S., Mata, J. L., & Moreno, S. (2007). Psicofisiología del ansia por la comida y la bulimia nerviosa. Clínica y Salud18(1), 99-118.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.