Lyssna på kroppen: den vet när det finns ett problem

Din kropp är vis och vet när den ska skicka signaler till dig för att berätta att det finns ett problem som måste adresseras. Lär dig att lyssna på din kropp.
Lyssna på kroppen: den vet när det finns ett problem

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att din kropp berättar för dig när det finns ett problem? Din kropp skriker när din mun inte öppnas, när ditt sinne vägrar röra sig för att inte konfrontera vad det befarar mest. Ju längre du ignorerar det, desto fler tecken kommer din kropp ge dig för att berätta att något måste läkas på insidan, så lyssna på kroppen.

Smärtan kan förändras, men källan förblir densamma

Lyssna på kroppen

Föreställ dig Anna – en kvinna som alltid haft en pojkvän i syfte att aldrig vara ensam. Från och med hennes tredje förhållande började hon uppleva ångest. Symptomen började som en klump i halsen, men blev sedan till eksem och till och med dermatit. De dök upp plötsligt och utan någon förvarning. Hon trodde att det var genetiskt eller att stress på jobbet var problemet.

Men det var inte vad som utlöste symptomen. Det var förvirrande, och det var inte förrän hon för en gångs skull blev singel som hon till slut började titta djupt inom sig själv.

Fosterställning

Sedan insåg hon att hennes kropp uppvisade känslomässigt beroende. Det var problemet som hon inte kunde se tidigare. När du är i konstant smärta, är rädd för att förlora någon eller lever i ett tillstånd av lidande kommer din kropp att säga att den behöver förändring för att gå vidare. Därför är det mycket viktigt att lyssna på kroppen.

Varje del av kroppen har något att säga

Smärta i olika delar av kroppen indikerar olika saker. Det som är viktigt är att veta att svaret på smärtan finns inom dig. Du måste bara lyssna på kroppen, ta en titt på livet och dra ansvarsfulla slutsatser.

Men om du verkligen känner dig vilsen och vill få lite vägledning kommer här några exempel på hur din kropp kan reflektera problem:

  • Halsproblem: det finns saker du måste säga men som du håller tillbaka.
  • Influensa: du är inte nöjd med något i livet. Det måste adresseras för att du ska bli av med problemet.
  • Fotledssmärta: det reflekterar motsättningar i livet.
  • Magproblem: problem att komma igenom och bearbeta situationer.
  • Ryggproblem: brist på stöd eller att axla bördor som inte är dina.
  • Lårsmärta: du oroar dig över vad andra förväntar sig av dig.
  • Migrän eller huvudvärk: du undertrycker tvivel.
  • Högt blodtryck: rädsla håller på begrava dig.
Knäsmärta

Dessa är bara några exempel på hur din kropp försöker signalera att något inte står rätt till.

Ta hand om ditt sinne, lyssna på kroppen

Ditt sinne är kraftfullt och försummas ofta. Som du precis har sett kan det få allvarliga konsekvenser för din hälsa. En influensa kanske bara är en influensa, men det kan också vara kommunikation från din kropp om att något behöver läkas.

Ditt sinne är var de största stormarna passerar och där tankar vrids och vänds. Sedan gör de vad de är bäst på: utlöser ångest, kopplar bort dig från nuet och verkligen får dig att lida. Om du tar hand om ditt sinne och håller det friskt slutar din kropp att visa symptomen den använder för att berätta om sakerna du bara inte kan släppa.

Ballong

Vanligtvis är vi för uppmärksamma på våra kroppar och tvekar för mycket att söka hjälp när vi inte kan hantera vad som försiggår i våra sinnen. Men att lyssna på kroppen är det enda sättet att få den att sluta manifestera dina tankar och orosmoln i form av obekväma fysiska åkommor.

Ibland har du helt enkelt inte verktygen du behöver för att lugna virvelvinden av tankar och övertygelser som livet för med sig. Det är dags att sluta offra din hälsa. Be om hjälp om det är vad du behöver. Ett friskt sinne är trots allt viktigt för lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lipowski ZJ. Somatization: the experience and communication of psychological distress as somatic symptoms. Psychother Psychosom. 1987;47(3-4):160-7. doi: 10.1159/000288013. PMID: 3333284.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.