Näringsintag och din hälsa: hur de är sammankopplade

En balanserad kost är synonymt med en sund kropp. Kom ihåg att alltid basera din kost på färska frukter och grönsaker utöver hälsosamma fetter.
Näringsintag och din hälsa: hur de är sammankopplade
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ditt näringsintag spelar en viktig roll för din hälsa eftersom det förser kroppen med näringsämnen och annat den behöver för att fungera. Fortsätt läsa för att lära dig mer om kopplingen mellan näringsintag och din hälsa, inklusive myter och fakta samt hur matpyramiden har förändrats.

En dålig kost kan vara en av din hälsas värsta fiender. Ohälsosamma livsmedel saknar näringsämnen och är laddade med ämnen som kan skada kroppen.

Statistiken rörande dålig kost runt om i världen är verkligen oroande eftersom takten i det dagliga livet och ekonomiska intressen i livsmedelsindustrin har lett till att många människor ser skräpmat som ett fullgott alternativ.

Pizzor, hamburgare, friterad mat, pommes frites, korv, processat kött, godis och läsk, med mera, har blivit en del av våra regelbundna matvanor och är en tickande bomb för hälsan.

Myter och fakta om näringsintag och din hälsa

Ämnet näringsintag är verkligen brett och varje enskild diet måste analyseras för potentiella hälsoproblem. Men det finns flera sätt att analysera vad vi äter för att ge oss en uppfattning om vad vi bör äta mer av respektive undvika.

Proteiner

Det är viktigt att lära sig skillnaden mellan de proteiner som kroppen behöver och de som inte är bra för den. Vegetabiliska proteiner och proteiner i magert kött har en positiv effekt på kroppen, vilket hjälper den att bilda muskelmassa och stärker den.

Rött kött innehåller giftiga fetter, antibiotika, lösningsmedel, tillsatser och hormoner samt andra föreningar som kan påverka matsmältningssystemet och orsaka sjukdom. Flera studier har visat att de som äter rött kött 5 gånger per vecka ökar risken för att utveckla tjocktarmscancer med 4 gånger jämfört med de som bara äter det en gång per vecka.

Mjölk

Mjölk

I åratal har det hävdats att mjölk är avgörande för att ge kroppen tillräckliga mängder kalcium, men detta faktum har avslagits och det är nu känt att det inte är nödvändigt att dricka mjölk för att få i sig rätt mängd kalcium.

Studier har visat att konsumtion av mjölk är associerat med förekomsten av flera hälsoproblem i de cirkulatoriska och respiratoriska systemen samt allergier och diabetes. Dessutom är det känt för att innehålla proteiner som kasein som kan påverka utvecklingen av vissa typer av cancer.

Socker

Detta livsmedel är ett av de mest konsumerade i världen och också ett av de skadligaste för kroppen. Socker är den främsta orsaken till diabetes, vilket påverkar nästan 300 miljoner människor i världen och orsakar 5% av dödsfallen varje år.

Socker sänker immunförsvaret, matar cancerceller, frigör adrenalin och orsakar nervositet och depression.

Matpyramiden har ändrats

Nyttig sallad

Ursprungligen hade matpyramiden sötsaker i toppen, följt av mejeriprodukter, frukt och grönsaker och slutligen kolhydrater. Idag har matpyramiden helt förändrats. Kolhydrater är nu överst, följt av mjölk och röda viner, nötter, fågel, fisk och skaldjur samt fullkornsprodukter.

Frukter, grönsaker, extra jungfruolivolja och omega 3-fetter utgör basen. Du måste vara medveten om ditt näringsintag och de livsmedel du äter för att förse kroppen med viktiga näringsämnen så att den kan utföra sina uppgifter.

Brist eller nästan total avsaknad av näringsämnen kan leda till olika kortsiktiga och långsiktiga hälsoproblem som kan vara svåra att behandla. Dessutom måste du komma ihåg att dålig kost är den främsta orsaken till fetma, hjärtsjukdomar, depression, lever- och njurproblem och mycket annat.

Livsmedel förlorar många av sina välgörande egenskaper under bearbetning eller matlagning. Ekologiska livsmedel rekommenderas eftersom de innehåller färre tillsatser och inte har utsatts för gödningsmedel och bekämpningsmedel som kan påverka hälsan.

Sammanfattningsvis är det verkligen viktigt att ta kontroll över ditt näringsintag och din hälsa om du lider av någon form av ätstörning. Brist på näringsämnen i din kost måste kompenseras med tillskott, men helst bör de intas genom naturliga livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.