Läsk - vet du egentligen vad det är du dricker?

Läsk innehåller ämnen som gör det beroendeframkallande. Det är det som gör så att du vill dricka mer.
Läsk - vet du egentligen vad det är du dricker?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Läsk (kolsyrade drycker) är väldigt populära runt om i världen. På vissa ställen, som i USA, kostar de faktiskt mindre än vatten!

Vad majoriteten av konsumenter inte vet är dock vad de faktiskt innehåller. I denna artikel ska du få lära dig om beståndsdelarna i läsken du njuter av till dina måltider. Varning: efter att du har läst detta kommer du inte vilja dricka dem längre!

Hur tillverkas läsk?

Dessa drycker görs med olika kemiska processer. Inget naturligt tillförs dem. De innehåller raffinerat socker, smakämnen, konstgjorda färgämnen (dessa tre substanser utgör 90% av innehållet), utöver karamell, koffein, tillsatser och konserveringsmedel som är biprodukter från tjära (ja, du läste rätt).

Några av de mindre kända användningarna för Coca Cola kanske får dig att inse hur skadligt läsk är för din hälsa. Med cola kan du:

Rengöra badrummet

Den tar bort avlagringar och smuts på sidan av toaletten. Allt du behöver göra är att tillsätta lite av denna dryck i toalettskålen och låta den verka i några sekunder. Använd en borste för att få den att skina!

Ta bort korrosion

Mekaniker använder ibland drycken för att ta bort korrosion från batteriterminaler. Häll på lite och låt verka i 30 minuter.

Ta bort rost

Rost

Syrorna i cola är första klassens upplösare. Prova att använda lite på något rostigt, såsom en cykel eller spik.

Tvätta bort gamla oljefläckar

När dina kläder får fläckar av motorolja kan du lägga dem i en behållare med några liter läsk. Låt verka i tre timmar och skölj med vatten.

Rengör glas

Oavsett om det är på bilen eller fönstren i ditt hus kan du hälla lite i handflatan och sprida ut på glasen. Torka sedan bort med en ren, fuktig trasa.

Vad mer kan läsk innehålla?

Ja, det finns ännu fler gömda överraskningar och hemligheter att avslöja. Fosforsyra, till exempel. Det är ett kraftfullt frätande medel som attackerar tänderna först, och sedan när den kommit in i kroppen är det magen och levern som får ta smällen. Den orsakar mycket problem för matsmältningen, tarmarna och levern. En tyst fiende som många inte inser är farlig.

Flera studier har visat att denna syra är cancerogen och kommer från petroleum. När den kombineras med stora kvantiteter socker och koffein drabbas man av:

 • Beroende: Du vill bara konsumera mer och mer.
 • Förändringar i nervsystemet: Personer som dricker läsk är mer uppspelta än andra.
 • Hormonobalanser: Till exempel attacker på det endokrina systemet.
 • Skador på tänderna: Fläckar, röta och hål.
 • Försvagade ben: Berövar kroppen på kalcium.
 • Viktuppgång: På grund av de höga mängderna socker i läsk (till och med light- och lättversioner).
 • Sänkt immunförsvar: Du drabbas lättare av sjukdomar från virus och bakterier.
 • Fler allergier.
 • Sänker nivåerna av mineraler i kroppen.
 • Jäser maten i magen: Att dricka läsk tillsammans med mat har en negativ effekt på matsmältningsprocessen.
 • För stor produktion av perättiksyra: Det får levern att arbeta hårdare, som om du konsumerat alkohol, och orsakar stora skador.
 • Förstöring och åldring av cellerna.
Läsk

Varför dricker vi läsk trots att det är så dåligt för oss?

Först och främst för att vi inte vet bättre. Samma sak gäller för den mat vi äter varje dag, oavsett om det är hämtmat eller halvfärdig mat vi fixar hemma. Om folk visste om de negativa effekterna av att dricka dessa drycker skulle de omedelbart sluta köpa dem, och produktionen kanske till och med skulle läggas ner.

Vi kan åtminstone börja med oss själva genom att inte konsumera dessa skadliga drycker eller erbjuda dem till våra närstående.

Vidare dricker vi dem för att de är så vanebildande; läsk köps och behandlas som vatten eller något som är bra att dela med sig av. Barn är de första att be sina föräldrar att köpa en flaska i butiken eller när de äter ute.

Vidare är det på grund av annonseringen vi ser i media, där vissa läskedrycker presenteras som “trendiga”, “att njuta av en eftermiddag med vänner”, eller att “vara lycklig med familjen”. Och det är helt enkelt inte sant. Stora företag blir rika på att förstöra sina kunders hälsa (vilket även finns på andra håll, till exempel inom tobaksindustrin).

Vad händer med våra kroppar när vi dricker läsk?

Cola-med-is

En väldigt intressant studie listar effekterna på kroppen från den berömda drycken med röd etikett och vita bokstäver:

 • 10 minuter – Nervsystemet går plötsligt igång på grund av koffeinet och sockret som kommit in i kroppen.
 • 20 minuter – Insulinnivåerna i blodet ökar och levern börjar omvandla socker till fett.
 • 40 minuter – Pupillerna utvidgas, blodtrycket ökar, levern släpper ut mer insulin och receptorerna som ansvarar för att göra oss sömniga blockeras.
 • 45 minuter – Hormonet dopamin, som ansvarar för stimulering av njutningscentret i hjärnan, ökar. Samma sak händer för de som brukar heroin.
 • 60 minuter – Mängden kalcium som försvinner genom urinen ökar när fosforsyran i läsken binder vissa näringsämnen och får dem att elimineras från kroppen. Denna process orsakar även förlust av magnesium och zink.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.