13 alternativa användningar för Coca Cola

För att eliminera fettfläckar behöver du bara applicera Coca Cola på dem. Fettfläckarna försvinner då lätt.
13 alternativa användningar för Coca Cola

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hela världen vet att Coca Cola, efter vatten, är den dryck som konsumeras mest på jorden. Sedan några år tillbaka har det framkommit att Coca Cola kan vara skadlig för hälsan, eftersom drycken innehåller mycket socker och andra substanser som på både kort och lång sikt kan ha negativa effekter på kroppen. Har du skafferiet fullt av drycken finns det dock andra användningar för Coca Cola utöver att dricka den.

Att dricka Coca Cola orsakar en serie metaboliska ändringar som uppkommer direkt efter att du druckit ett glas. I det lång loppet kan det leda till åkommor som fetma, diabetes, problem med benstrukturen, andningssystemet och nervsystemet, mm.

Men vilka är dessa andra användningar för Coca Cola? Vi kommer berätta mer om detta i denna artikel.

Coca Cola för att rengöra toaletten

Har du fläckar i toaletten? Om så är fallet kan du hälla i lite Coca Cola och låta den verka i en timme. Därefter sköljer du bort märkena. Du behöver inte längre gnugga i timmar, för du kan enkelt få bort dem med Coca Cola.

Ta bort rost

ta bort rost med coca cola

Om dina metallföremål har rostat kan du doppa ner dem i lite Coca Cola under natten. På morgonen kan du enkelt rengöra dem så att de återfår sin glans.

Användningar för Coca Cola: ta bort fettfläckar

Fettfläckar är oftast väldigt svåra att få bort och ibland går det inte ens med tvättmedel. För att motverka detta irriterande problem räcker det med att du använder lite Coca Cola, som du helt enkelt applicerar direkt på fläckarna.

Ta bort tuggummi från håret

Om tuggummi har fastnat i ditt hår behöver du inte ta till extrema åtgärder, som att klippa av det. Du behöver bara applicera Coca Cola på de drabbade områdena och låta den verka i några minuter, för att sedan enkelt ta bort det.

Rengör grytor och pannor

Skrubba grytor med cola

Efter att ha använt grytor och pannor en längre tid börjar de få en gulaktig färg. För att återfå glansen behöver du bara applicera lite Coca Cola, låta den verka i några minuter och sedan skölja. All smuts kommer försvinna.

Som bekämpningsmedel

Coca Cola används i Indien som ett bekämpningsmedel i trädgårdar, eftersom det är ett ekonomiskt och i synnerhet effektivt sätt att bli av med oönskade insekter.

Rengör mynt

Om du samlar på mynt eller helt enkelt vill återge dina mynt sin glans behöver du bara lägga dem i en behållare med Coca Cola och låta dem ligga där ett tag tills all smuts har försvunnit.

Ta bort märken från möbler

Om du har fått märken på dina möbler och vill att de ska se nya ut igen behöver du bara blöta en trasa i denna läskedryck och gnugga på de drabbade zonerna. Tvätta sedan av dem med vatten så att inte ytan blir klibbig.

Ändra färgen på håret

Färga håret med cola

Om hårfärgen du använt blev för mörk och du vill återfå den förra nyansen på håret, kan du applicera lite Coca Cola i hela håret och låta den verka i en halvtimme. Därefter sköljer du; du kommer märka skillnaden.

Rengör ditt bilbatteri

Coca Cola kan hjälpa dig att ta bort rost som ackumulerats på ditt bilbatteri. Du behöver bara spraya lite på de drabbade områdena och därefter gnugga med en tandborste.

Lossa på skruvar

Om du har skruvar som sitter för hårt kan du hälla på lite Coca Cola, vänta några minuter och sedan märka hur det blir mycket lättare att lossa på dem.

Ta bort blodfläckar

Coca Cola kan ta bort blodfläckar från kläder, i bilen eller på vilken plats som helst i hemmet. I USA använder faktiskt poliser Coca Cola för att rengöra platser där det förekommit ett brott eller en olycka.

Ta bort olja

Coca Cola kan ta bort alla typer av oljefläckar från väggarna, tapeterna, möblerna, dina kläder, köket eller från vilken plats som helst. Du behöver bara applicera drycken direkt på fläckarna, låta det verka i några minuter och sedan skölja med vatten.

Känner du till några andra användningar för Coca Cola?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vartanian LR, Schwartz MB, Brownell KD. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. Am J Public Health. 2007 Apr;97(4):667-75. doi: 10.2105/AJPH.2005.083782. Epub 2007 Feb 28. PMID: 17329656; PMCID: PMC1829363.
  • Basu S, McKee M, Galea G, Stuckler D. Relationship of soft drink consumption to global overweight, obesity, and diabetes: a cross-national analysis of 75 countries. Am J Public Health. 2013 Nov;103(11):2071-7. doi: 10.2105/AJPH.2012.300974. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23488503; PMCID: PMC3828681.
  • Is Coca-Cola effective at removing blood-stains? (n.d.). Stack Exchange. Available in https://skeptics.stackexchange.com/questions/14460/is-coca-cola-effective-at-removing-blood-stains
  • García-González Y, Torriente-Valle J, Oliveros-Oliveros R, García-Rosales L, Peña-Saldívar O. Daños a la salud por consumo adictivo de Coca Cola. Revista del Hospital Psiquiátrico de La Habana. 2019; 14 (3). Disponible en: http://revhph.sld.cu/index.php/hph/article/view/39

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.