Tre örtkurer som bekämpar håravfall

För att stärka håret kan du använda örtbehandlingar som ett komplement i din vanliga hårvårdsrutin. Kom ihåg att du också måste upprätthålla en balanserad daglig kost som förser din kropp med alla de näringsämnen och vitaminer som behövs för att främja en sund hårväxt.
Tre örtkurer som bekämpar håravfall
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Alla upplever vi åtminstone en viss grad av håravfall – det är helt naturligt. Ändå kan vi ibland bli chockade över att se ett större antal hårstrån falla av, oavsett om det är på grund av en förändring i klimatet, att vi är stressade eller att vi upplever metaboliska eller hormonella förändringar. Vad kan vi göra åt det? Finns det metoder som bekämpar håravfall?

Att äta en näringsrik kost är alltid viktigt, speciellt att vi får i oss mineraler som järn och zink. I tillägg till detta kan örtbehandlingarna vi ska prata om i dag verkligen hjälpa oss att bekämpa håravfall. Läs vidare för att ta reda på mer!

De bästa örtkurerna som bekämpar håravfall

Emellanåt kan du drabbas av järnbrist. Det är en vanlig orsak till håravfall. Andra gånger kan det bero på förändringar i ämnesomsättningen, sjukdomar eller tillstånd som hypotyreos, ärftlighet eller bara tidens gång – alla dessa faktorer gör det svårt att bibehålla tjockt och vackert hår. Och du måste ta alla hänsyn till alla dessa faktorer när du söker en lösning.

Men kan örtbehandlingar verkligen hjälpa? Självklart! Samtidigt vill vi vara tydliga med att de ska ses som komplement och inget annat. De kan vara användbara, men de kommer inte ensamma få ditt hår att växa sig tjockare. Vad de gör är att de stimulerar hårsäckarna och tillför dem näring. De kan också behandla och reparera håret, vilket ger en hel del fördelar. Det är värt ett försök, så börja anteckna!

1. Behandling med rosmarin och nässlor

Nässlor i gräset

Denna behandling är helt fantastisk. Det är en klassisk huskur som använts sedan urminnes tider för att bekämpa håravfall hos män. Nässlans rot har förmågan att blockera produktionen av ett hormon som kallas dihydrotestosteron (DHT), som ligger bakom manligt håravfall.

Hur bereder du den här kuren? Det är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att ta rötterna från några nässlor samt två kvistar av rosmarin och koka dem i 5 dl vatten. När infusionen är klar låter du den svalna, och sedan applicerar du vätskan i vått hår med mjuka masserande rörelser innan du sköljer med varmt vatten.

2. Behandling med åkerfräken och nävor som bekämpar håravfall

Kvinna schamponerar håret

Blir du överraskad över denna kombination? Den är mycket användbar. Dess effektivitet beror främst på det faktum att åkerfräken innehåller cystein, selen och kiseldioxid, som alla stärker håret och främjar dess tillväxt.

När det kombineras med nävor stärks hårsäckarna ytterligare och nytt hår produceras. För att bereda denna kur kokar du upp en liter vatten och tillsätter 7 matskedar torkad åkerfräken och fem näveblad. Hur enkelt som helst.

Låt blandningen svalna innan du applicerar den i fuktigt hår. Massera med kraftfulla rörelser. Skölj inte, och använd inte heller hårtork. Låt håret lufttorka istället. Om du gör detta tre gånger i veckan kommer du börja se resultat.

3. Te på äppelcidervinäger och salvia

Äppelcidervinäger mot håravfall

Äppelcidervinäger innehåller svavel, vilket är en viktig komponent hos friskt hår och därmed bekämpar håravfall. I kombination med de förmågor som salvia besitter ger den näring åt hårbotten och stimulerar tillväxten av nya hårstrån.

Du behöver bara göra ett te genom att tillsätta tre matskedar torkad salvia till 5 dl kokande vatten. Låt det dra och tillsätt sedan 1 dl äppelcidervinäger. Massera in denna blandning i fuktigt hår och skölj sedan med varmt vatten innan du tvättar håret som vanligt. Och oroa dig inte – håret kommer inte lukta vinäger. Tvärtom kommer ditt hår glänsa och se mycket vackrare ut. Ska vi ge det ett försök?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shen, Y.-L., Li, X.-Q., Pan, R.-R., Yue, W., Zhang, L.-J., & Zhang, H. (2018). Medicinal Plants for the Treatment of Hair Loss and the Suggested Mechanisms. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/1381612824666180911114810
  • Lourith, N., & Kanlayavattanakul, M. (2013). Hair loss and herbs for treatment. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12051
  • Pekmezci, E., Dündar, C., & Türkoğlu, M. (2018). A proprietary herbal extract against hair loss in androgenetic alopecia and telogen effluvium: A placebo-controlled, single-blind, clinical-instrumental study. Acta Dermatovenerologica Alpina, Pannonica et Adriatica. https://doi.org/10.15570/actaapa.2018.13
  • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2013). Promotion of hair growth by rosmarinus officinalis leaf extract. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4712

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.