Naturliga huskurer och tips för snabbare hårväxt

Genom att tillsätta lök till schampot vi normalt använder främjar vi blodcirkulationen eftersom dess ingredienser arbetar sig in i hårsäckarna i vår hårbotten. Dessutom stärker vi vårt hår och får det att växa snabbare.
Naturliga huskurer och tips för snabbare hårväxt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många av oss vill att vårt hårt ska se både friskt och vackert ut, såväl som långt och starkt. Det är en vanlig missuppfattning ​​att det är svårt att få håret att växa snabbt och naturligt. Det misstaget får många att ta till kraftfulla kemikalier, och dessutom i stora mängder, för att uppnå snabbare hårväxt (för att inte tala om den höga kostnaden för alla dessa kemikalier).

Vad skulle du säga om vi hävdade att du kan få ditt hår att växa snabbt utan att behöva oroa dig för de höga kostnaderna för kemiska produkter? I den här artikeln ska vi dela med oss av några enkla knep som gör ditt hår friskare och ger det näring från rötterna ända ut till topparna, och som ett resultat får det att växa snabbt.

Aloe Vera

Denna fantastiska växt är vida känd för sina många fördelar för huden och kroppen, och när det kommer till dagens ämne – håret – kan aloe vera hjälpa oss att hålla det starkt, glänsande och friskt, samt få det att växa snabbare.

Hur använder du den? Skär av en stjälk från en aloe vera-planta, skeda ur den klara gelen, skär den i bitar och låt stå över natten i vatten. Följande dag tvättar du håret med detta vatten. Om du upprepar proceduren flera gånger i veckan kommer du snart börja märka positiva resultat i ditt hår.

Potatisvatten

Potatisar för snabbare hårväxt

Potatisen är känd för att vara rik på näringsämnen, vilka vi kan dra fördel av i vår hårvård. Hur gör man det? Det är väldigt enkelt. Ta bara potatisskalen och lägg dem i kokande vatten, och låt sedan lösningen stå tills vattnet svalnat så pass att den endast är ljummen. Sedan tvättar du håret som vanligt och använder detta vatten för slutsköljningen.

Om du gör detta två eller tre gånger i veckan kommer du snart att se positiva resultat.

Äggvita för att främja snabbare hårväxt

Även om det finns många som tror att denna metod inte är effektiv, bör det noteras att ägg är en källa för viktiga proteiner för vår kropp. Det innehåller också en stor mängd vitaminer som gynnar vårt hår. Med denna enkla hårinpackning kommer du kunna uppnå en snabbare hårväxt.

Knäck några ägg, avlägsna äggulorna och vispa äggvitan. Applicera sedan blandningen i håret och låt verka i 30 minuter. Tvätta sedan håret som vanligt. Du kommer omedelbart se positiva förändringar i ditt hår. Gör detta två gånger i veckan för att nå resultat på kortast möjliga tid.

Olivolja

Hårolja

Ett av de största problemen med hår är att det kan bli torrt, vilket kan vara en effekt av kemiska produkter, föroreningar i vår miljö och frekvent överhettning från hårtorkar och plattänger. Om du vill att ditt hår ska se friskt och återfuktat ut bör du varje vecka applicera en väl tilltagen hårinpackning med olivolja, och sedan täcka håret med en lätt uppvärmd handduk. När handduken har svalnat tar du bort den, men låter oljan vara kvar till nästa dag.

Denna hårinpackning bidrar med fukt till ditt hår och ger det god tillväxt över tid.

Lök

Detta är en växt som är välkänd för sina hälsofördelar och kan ge vårt hår fantastiska resultat. Den tränger in i hårsäckarna i hårbotten och ökar blodflödet till denna del av vår kropp.

Du kan använda denna växt på olika sätt: som en hårinpackning genom att blanda den med honung och sedan massera in denna i hårbotten, eller genom att hacka den och tillsätta bitarna i ditt vanliga schampo. På detta sätt stärker du håret, vilket i sin tur leder till att det växer snabbt.

Rosmarin

Rosmarin i kastrull

Denna ört har stimulerande egenskaper som väcker hårbotten till liv och får håret att växa. Du kan använda ett avkok med antingen olja eller vinäger, som du sköljer med och  sedan låter vara kvar i håret. Denna växt tillför näringsämnen som främjar snabbare hårväxt, utöver att hålla håret friskt.

Ytterligare tips…

Utöver att applicera dessa fantastiska naturliga huskurer som bidrar till att stimulera hårväxt är det även bra att ha följande tips i åtanke för bästa resultat.

 • Borsta håret två gånger om dagen för att stimulera cirkulationen i hårbotten och åstadkomma snabbare hårväxt.
 • Ät livsmedel som är rika på protein, som fisk, ägg och kött.
 • Sluta upp med att använda hårvårdsprodukter som är silikonbaserade, eftersom de tenderar att ge sken av ett friskt hår, trots att de i det långa loppet bara förhindrar återfuktande och täpper till hårsäckarna, vilket begränsar tillväxten.
 • Undvik att borsta håret när det är vått eftersom håret då är som mest sårbart och riskerar att skadas.
 • Ät livsmedel som är rika på biotin, som ägg, soja och spannmål. Du kan också ta det i form av kosttillskott.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nikfar, S., & Jaberidoost, M. (2014). Hair. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00610-2
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
 • Kole, P. L., Jadhav, H. R., Thakurdesai, P., & Nagappa, A. N. (2005). Cosmetics potential of herbal extracts. Natural Product Radiance.
 • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
 • Dallo, M. A. L. (2004). Activos nutricionales y su efecto sobre el cabello. Med Cutan Iber Lat Am32(5), 223-228.
 • Robbins, C. (2010). Chemical and physical behavior of human hair. New York: Springer.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.