Hur din kropp reagerar på Coca Cola

Det faktum att Coca Cola används för att rengöra fordonsmotorer eller rensa bort stopp i avlopp ger oss en ledtråd till vilka typer av ingredienser den innehåller.
Hur din kropp reagerar på Coca Cola

Senaste uppdateringen: 13 april, 2019

Tack vare diverse utredningar som genomförts under de senaste åren har vad många befarade blivit bekräftat: Coca Cola har allvarliga effekter på din hälsa från första klunken.

I många år har diverse hälsokampanjer försökt få folk att sluta dricka drycker som Coca Cola. Statistik visar dock att antalet konsumenter av denna produkt fortfarande är farligt högt, eftersom man uppskattar att 1,6 miljarder Coca Cola-produkter konsumeras varje dygn runtom i världen.

Vilka är de skadliga effekterna av Coca Cola?

Coca Cola är fullt av komponenter som är skadliga för hälsan, oavsett om det gäller kortsiktigt eller i det långa loppet. Det är tillräckligt att veta att en burk eller flaska innehåller tio teskedar socker såväl som kemikalier som kan påverka viktiga organ i kroppen.

Vad händer när du konsumerar Coca Cola?

 • Efter 10 minuter: Att konsumera tio teskedar socker på samma gång har förödande effekter på våra kroppar. Anledningen till att vi inte spyr upp allt är på grund av att vår kropp producerar fosforsyra.
 • Efter 20 minuter: Glukos får våra insulinnivåer att öka, vilket gör att levern konverterar allt socker till fett.
 • Efter 40 minuter: Vår kropp har helt absorberat koffeinet. Som en konsekvens vidgas våra pupiller, vårt blodtryck höjs och vår lever släpper ut mer socker i blodomloppet. Detta får adenosinreceptorerna (dominanta molekyler i sömnprocessen) att blockeras, vilket hindrar oss från att bli sömniga.
 • Efter 45 minuter: Vår kropp börjar producera mer dopamin – en substans som stimulerar njutningscentrum i hjärnan. Denna typ av effekt är jämförbar med den som produceras av heroin.
 • Efter 60 minuter: Efter en timme är det troligt att du behöver urinera. Vad vi inte inser är att vi genom urinering även eliminerar kalcium, magnesium och zink som annars var menat för benen. Vi förlorar även andra viktiga substanser som kunde ha absorberats av kroppen. Efter ett tag får vi en “sockerkrasch”som gör att vi troligen kommer sluta med aktiviteter och känna oss lata.

Vilka skadliga substanser innehåller denna dryck?

Massor av socker

Som vi redan nämnt innehåller drycken mycket socker, men även andra substanser som är skadliga för vår hälsa. Följande lista är de huvudsakliga komponenterna och hur de kan påverka vår hälsa:

 • Kolsyrat vatten: Denna ingrediens orsakar utsöndring av magsaft, ökar surheten hos detta och gör oss gasiga.
 • Natriumcyklamat (ett sockersubstitut): Detta är en komponent som producerar en smak upp till 200 gånger sötare än socker. Forskning har visat att intag kan resultera i urinblåsecancer, vilket är anledningen till att det förbjöds av United States Food and Drug Administration (FDA) år 1969.
 • Aspartam: Detta är ytterligare ett sockersubstitut som har förbjudits av FDA. När det utsätts för höga temperaturer bryts det ned till metanol (alkohol) och fenylalanin, som är substanser som kan förstöra den optiska nerven och orsaka blindhet.
 • Fosforsyra: Detta är en väldigt giftig komponent som kan orsaka irritation på hud och i ögon.

Alternativa användningar för Coca Cola

 • Coca Cola har använts för att rengöra motorer.
 • I USA använder polisen denna dryck efter trafikolyckor eller mord för att ta bort blod från vägen.
 • Coca Cola kan användas för att ta bort rostfläckar från kromade ytor och bilbatterier.
 • I Indien använder jordbrukare denna dryck som ett bekämpningsmedel för att utrota ohyra från deras grödor, eftersom det är en billig och väldigt effektiv produkt.
 • Ett av de mest berömda och effektiva tricken är att använda Coca Cola för att rensa bort stopp i avlopp.
Detta kanske intresserar dig
2 recept med coca cola och kyckling
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
2 recept med coca cola och kyckling

Det har blivit allt mer populärt att laga maträtter med coca cola och kyckling både på internet och runtom i världen. Vi ger dig två recept.