Sju potentiellt carcinogena livsmedel

Näringsintag är källan till 35% av alla tumörer. Raffinerat mjöl ökar risken för att drabbas av bröstcancer med 220%.

Även om kopplingen inte är helt tydlig när det kommer till vilka livsmedel som är relaterade till uppkomsten, främjandet och utvecklingen av cancer, så är det ett faktum att studier har visat att vissa livsmedel är relaterade till denna sjukdom. Trots att varje persons kropp är annorlunda håller experter med om att frekvent konsumtion av dessa livsmedel ökar risken för att drabbas av cancer. I denna artikel ska vi lista sju potentiellt carcinogena livsmedel.

Med tanke på att 35% av alla tumörer grundar sig i näringsintag ska vi ta en titt på några livsmedel som forskning har länkat till denna sjukdom.

Förädlat kött

Grovtarm

De flesta förädlade köttyperna, som korv, skinka och bacon, innehåller kemiska konserveringsmedel, konstgjorda färgämnen samt mycket fett och salt detta för att de ska se färska och goda ut. Dessa kemikalier, till exempel natriumnitrat och natriumnitrit, ökar avsevärt risken för att utveckla cancer i grovtarmen.

Raffinerat vitt mjöl

Enligt en studie som publicerats i Cancer Epidemiology: Mile Markers and Prevention kan frekvent konsumtion av raffinerade kolhydrater öka risken för att utveckla cancer med 220%. Detta eftersom högglykemiska livsmedel kan få blodsockernivåerna att snabbt höjas, vilket direkt främjar tillväxten och spridningen av cancerceller i kroppen.

Raffinerat socker

Raffinerat socker

Precis som med raffinerat mjöl kan raffinerat socker främja tillväxten och spridningen av cancerceller i kroppen. Sötningsmedel rika på fruktos är värst, eftersom cancerceller snabbt och enkelt kan tillgodogöra sig. Populära livsmedel som kakor, tårtor, pajer, läsk, juice och såser innehåller alla höga nivåer av raffinerat socker och är därför relaterade till utvecklingen av cancer.

Genetiskt modifierade livsmedel

Att konsumera transgena eller genetiskt modifierade livsmedel utsätter dig för stor risk att utveckla olika typer av cancer, men detta påstående har ännu inte undersökts fullt ut. Du hittar många av dessa på din inköpslista, inklusive majs och majsprodukter, tomater, bönor och raps.

Stekta livsmedel och skräpmat

Skräpmat

Stekt mat, som skräpmat, är inte rekommenderade för några dieter. Utöver dess möjliga koppling till cancer orsakar dessa livsmedel även andra hälsoproblem, som hjärtsjukdom och fetma. Pommes frites, chips och snacks som vanligtvis hittas i snabbköp och restauranger kan innehålla höga nivåer av akrylamid – en carcinogen substans som kan hittas i alla livsmedel som hettas upp till temperaturer högre än 120°C. Pommes frites och annan skräpmat har dock högre nivåer av denna substans.

Vidare innehåller dessa livsmedel högre mängder transfett, natrium och socker, vilka också relaterar till utvecklingen av cancer.

Lättmat och light-drycker

Lättmat och light-drycker kan ofta verka som ett bra alternativ för en mer hälsosam diet som sänker och kontrollerar vikten, men detta är inte helt sant. Det må vara sant att dessa livsmedel innehåller mindre fett, socker, kalorier, kolhydrater och andra substanser som orsakar viktökning, men etiketterna är ofta missvisande och kan felaktigt få konsumenter att tro att de utgör det bästa alternativet för att gå ned i vikt.

Utöver att vilseleda sina kunder har man upptäckt att dessa så kallade ”hälsosamma produkter” innehåller aspartam – ett av de vanligaste konstgjorda sötningsmedlen, som orsakar allt från missbildningar till cancer.

Konserverade tomater

Majoriteten av alla konserverade tomater innehåller BPA, vilket agerar som ett östrogen i kroppen och stör de normala hormonaktiviteterna. Forskning har länkat denna substans till hjärtsjukdomar, tarmskador, infertilitet och andra problem som främst drabbar fortplantningssystemet. Man har upptäckt att frekvent konsumtion av konserver ökar risken för cancer, men konserverade tomater utgör ett större risk på grund av att dess höga surhet hjälper till att släppa ut mer BPA.

MER FÖR DIG