Risker för hälsan med amalgamfyllningar

Även om vår kropp eliminerar en del av kvicksilvret på naturlig väg kan det även ackumuleras i hjärnan och orsaka neurodegenerativa sjukdomar.
Risker för hälsan med amalgamfyllningar

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2018

Visste du att amalgamfyllningar främst är gjorda av kvicksilver och att denna giftiga metall är farlig för hälsan? Visste du även att det idag är förbjudet att använda det i tandvården i vissa länder, inklusive Sverige, på grund av dess risker?

I denna artikel kommer vi förklara allt du bör veta om dessa amalgamfyllningar: vad de innehåller, hur de påverkar hälsan och hur du kan bli av med dem.

Vad finns i amalgamfyllningar?

Amalgam är ett material som kombinerar olika metaller, främst kvicksilver, och har i många år använts av tandläkare för att laga hål från t.ex. karies.

Nuförtiden används dock andra material i de flesta länder, eftersom studier har visat att kvicksilver är farligt för både patienten och tandläkaren. Sedan 2009 är detta förbjudet i länder som Sverige, Norge och Danmark.

Gunilla Sandborgh Englund – professor i dentala biomaterial med toxikologisk inriktning vid Karolinska institutet – påpekar att hon haft patienter som drabbats av allt från huvudvärk och ledsmärtor till dåligt minne och koncentrationssvårigheter på grund av amalgamfyllningar.

amalgamfyllningar hos man

Exponering för kvicksilver

Amalgamfyllningar innehåller mellan 120 och 570 mg kvicksilver, som frigörs med tiden p.g.a. saliven, magsyror, livsmedel och höga temperaturer, mm. Då kvicksilvret avsöndras absorberas det av kroppen, något som till slut leder till förgiftning.

Uppmärksamma även att kvicksilver finns i andra produkter som i vissa termometrar, batterier, kosmetika, hudkrämer, färger, mm. Det har visat sig enligt studier att vissa stora, feta fiskar som tonfisk och svärdfisk ofta innehåller kvicksilver, och därför bör de inte konsumeras alltför ofta.

Kvicksilver i termometer

Risker för hälsan

En av de största riskerna med kvicksilver är att även om en del kan elimineras naturligt ackumuleras en väsentlig del av denna metall till slut i hjärnan. Detta orsakar en nedbrytning av hjärnan, som har kopplats till Alzheimers och Parkinsons.

Ett annat stort problem med kvicksilver är att det kan påverka nervsystemet hos foster under graviditet.

Kvicksilver ackumuleras även i magtrakten, munnen, lungorna och sköldkörteln, mm.

Hur kan du bli av med det?

De som redan har amalgamfyllningar ställer ofta samma fråga: hur kan man ta bort det för att undvika problem med hälsan?

Svaret är att man kan ta bort amalgamfyllningar, men det måste göras på ett speciellt sätt. Om du vill bli av med dem bör du uppsöka en specialist. Det är dock oftast bäst att låta dem vara eftersom de vid borttagning kan utgöra ett ännu större hot för hälsan.

Bilder: brillenschlange och Da Sal.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.