Vad du ska göra när din partner verkar avlägsen
“Min partner verkar avlägsen. Vad kan jag göra?” Detta är kanske en av de vanligaste problemen för personer som befinner sig i ett förhållande. Över en dag förändras personen, saker är inte som de brukar och rädslan för ett hypotetiskt uppbrott dyker upp.
Hur ska man reagera i dessa fall?
Eftersom det är många känslor som spelar är det vanligt att tvivel och frågor dyker upp som inte alltid har något omedelbart svar. Innan du börjar skapa hypoteser är det bäst att undersöka några av de möjliga orsakerna till detta.
Låt oss ta en närmare titt.
Parets band till varandra
Det band man formar som par är ett av de viktigaste banden som människor knyter under hela livet, enligt en studie av Dr. Ortega Rojas. Därför måste man som par skapa harmoni mellan processen att ge och ta emot.
För att kärleken ska fungera behöver man ta hänsyn till flera komponenter som påverkar parets välbefinnande. Dessa handlar om ömsesidigt engagemang och hänsyn till varandras behov.
Samtidigt berättar den här studien, utförd av ett team från University of Santo Tomás (Chile), att för att vara lycklig i ett förhållande är det viktigt att tillfredsställa grundläggande behov (mat, pengar, kläder etc.).
Att göra roliga aktiviteter tillsammans för nöjes skull och naturligtvis känslomässig tillfredsställelse, intimitet och socialt stöd är också viktigt.
Om dessa komponenter inte finns närvarande, eller om bara en av partnerna står för allt engagemang i dem, är detta ett förhållandet som är benäget att gå sönder.
Vi rekommenderar även att du läser den här artikeln: 5 varningstecken på emotionell misshandel i relationer
Möjliga orsaker till att en partner verkar avlägsen i en relation
Även om det är sant att en attitydförändring från din partners sida kan verka som ett tecken på att saker är på väg åt fel håll, är det också alltid en god idé att börja med att analysera andra möjliga orsaker.
Här är några av dem.
Mogen kärlek växer fram
Detta kan hända efter förälskningsfasen. När detta skede har ebbat ut lugnar förhållandet ner sig. Allt fortsätter i ett lite makligare tempo. Det betyder inte att kärleken är över, utan snarare att den har gått in i en mer mogen fas.
Din partner har upplevt en förlust
Varje förlust innebär en sorgeprocess. Din partner kan ha förlorat en älskad, ett jobb eller något annat viktigt i livet. Faktum är att han eller hon känner djup sorg.
Om detta händer är det normalt att en persons attityd förändras. Det är bara det att du, som en nära partner, är den som uppfattar förändringarna först och mer påtagligt. Försök att ge dem all din kärlek och förståelse.
Min partner verkar avlägsen: De känner sig pressade
Oavsett om det är på grund stress från studier, arbete eller pressen att bo tillsammans som ett par kan detta påverka en person. I dessa fall tar stressen över personen och dess konsekvenser kan bli slitande för relationen.
Om du tror att det här är vad som händer med din partner, prata med honom eller henne. Be din partner öppna upp och uttrycka sig utan rädsla. Tillsammans kan ni fastställa riktlinjer för vad ni ska göra. Ni kan analysera hur ni kan förbättra situationen eller vad ni behöver förändra.
Ständiga konflikter
I dessa scenarier är det möjligt att en av de två parterna känner sig trött efter en lång rad improduktiva gräl och väljer att hålla ett visst avstånd.
Om så är fallet kan partnern ta avstånd känslomässigt för att undvika bråk.
Min partner verkar avlägsen: Otrohet
Detta är ytterligare en möjlig orsak till att ni kan känna er avlägsna från varandra. Oavsett hur smärtsamt det kan vara för dig att erkänna det.
I vissa fall kan en partner som är otrogen börja ändra sina planer och rutiner eller börja dölja vissa problem.
Vi uppmuntrar dig också att läsa den här artikeln: Sju potentiella tecken på att din partner är otrogen
Jag känner mig avlägsen från min partner: Vad ska jag göra?
Efter att ha analyserat dessa möjliga orsaker är det dags att gå vidare till nästa steg, om du har lyckats identifiera ett som kan beskriva ditt fall.
- Prata med din partner: Gör det på ett självsäkert sätt. Försök fokusera på fakta och inte på vad du tror. Berätta för dem om de specifika handlingar du har observerat. Försök att göra det utan att starta ett gräl. Fråga dem rakt upp och ner om vad som fått dem att ändra sin attityd.
- Ha tålamod: Undvik att trakassera din partner, till exempel med ständiga meddelanden, genom att inte lämna dem ifred eller genom att invadera gränserna för deras integritet. Om du gör detta är det du som är den som tar till ett ohälsosamt beteende eller ger efter för sin svartsjuka.
- Visa empati: Om ni redan har haft ett samtal, och du har sett din partner gå igenom en svår period, ställ dig själv i hans eller hennes skor och visa förståelse.
- Ta inte efter deras attityd: Vissa människor som ser att deras partner är avlägsen, börjar också anta samma attityd av stolthet. Detta gör dock bara situationen värre. Istället är det mer konstruktivt att skapa nya förhållningssätt för att förbättra relationen.
- Ha god självkänsla: Du måste utveckla en god självkänsla. Många gånger kan det vara så att alla problem bara existerar i din fantasi, att ingenting är på gång, men att du har utvecklat en rädsla på grund av de former av anknytning du har upplevt tidigare i livet. Om så är fallet bör du söka psykologiskt stöd för att stärka dina svagare områden.
Älska dig själv och acceptera inte mindre än du förtjänar
När ni går igenom en tuff period i ett förhållande kan lösningen bara komma från er båda. Om du känner att kärleken och stödet är ensidigt och att din partner inte gör sin del eller gör dig olycklig måste du först tänka på dig själv.
Om du har pratat med din partner, och du ärligt har öppnat upp om dina känslor, och hon eller han fortsätter att gå vidare i samma hjulspår, är det bäst att sätta stopp för saker och ting. Det är mycket bättre att vara ensam än i dåligt sällskap.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Andrade, J. A. (2013). Relaciones tóxicas de pareja. Psicologia.Com: Revista Electronica De Psicologia.
- La dinámica vincular celos-infidelidad. (2011). Pensamiento Psicológico.
- Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
- PERCEPCIÓN SOCIAL DE LA INFIDELIDAD Y ESTILOS DE AMOR EN LA PAREJA. (2014). Enseñanza e Investigación En Psicología.
- Valor-Segura, I., Expósito, F., & Moya, M. (2010). Emociones Poderosas y no Poderosas ante Conflictos de Pareja: Diferencias de Género. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2010v19n2a4
- Vallejo Pareja, M. A. (2000). Emociones y dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
- Alzugaray, Carolina., García, Felipe. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. https://www.researchgate.net/publication/294891178_Relaciones_de_pareja_y_bienestar_psicologico
- Ortega Rojas, Juan. (2012).El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. https://www.redalyc.org/pdf/1941/194124704008