Undvik att äta dessa livsmedel när du har tatuerat dig

Undvik att äta dessa livsmedel när du har tatuerat dig

Senaste uppdateringen: 26 februari, 2023

När du har tatuerat dig är det bäst att göra vissa justeringar av din kost för att påskynda läkningsprocessen. Vissa ingredienser ökar nämligen nivåerna av inre inflammation. Det finns samtidigt vissa andra ämnen som rekommenderas, till exempel C-vitamin. Undvik de fyra livsmedlen som vi listar nedan när du har tatuerat dig.

Detta hjälper kroppen att hålla inflammationen under kontroll och påskyndar läkningsprocessen. Tänk på att många av dem bör intas begränsat också under nästan alla omständigheter och inte bara i samband med en tatuering.

1. Undvik läsk när du har tatuerat dig

Läsk innehåller vanligtvis stora mängder tillsatta sockerarter. Dessa element framkallar en ökning av bukspottkörtelstress på grund av förhöjda blodsockernivåer, vilket ökar inre inflammation.

Ett regelbundet intag i stora mängder är också relaterat till en ökad risk för att utveckla metabola problem, som typ 2-diabetes. Detta enligt en studie publicerad i Current Diabetes Reports.

Undvik sockerhaltiga drycker när du har tatuerat dig
Läsk innehåller mycket socker. Det höga glykemiska indexet fördröjer läkningen genom att hämma de vita blodkropparna.

2. Stekt och friterad mat

Friterad mat förändrar matens lipidprofil. Fettsyror omvandlas till transtyp när de utsätts för höga temperaturer.

Vi pratar om en rad föreningar som har visat sig öka inre inflammation, såväl som dysfunktion på mitokondriell nivå. De är inte lämpliga att konsumera någonsin, men mycket mindre när man försöker maximera kroppens förmåga att återhämta sig från en stressig händelse, som exempelvis när du har gjort en tatuering.

Friterad mat.
Stekning skapar giftiga ämnen i maten på grund av den termiska påfrestning som produkterna utsätts för.

3. Undvik korv när du har tatuerat dig

Korv innehåller konstgjorda tillsatser av låg kvalitet. Ett exempel på dessa är nitriter.

En konsumtion av dessa har kopplats till förändringar i kroppen. Till den grad att de kan kunna öka förekomsten av tumörer associerade med mag-tarmkanalen, enligt forskning publicerad i tidskriften Nutrients.

Av denna anledning rekommenderas inte konsumtion av bearbetat rött kött. I det specifika sammanhanget med tatueringar är de också relaterade till ökad inflammation i kroppen.

Bearbetat kött.
Nitriter i korv är mycket skadliga. De är kopplade till utvecklingen av skadliga sjukdomar.

4. Alkoholhaltiga drycker

Alkohol är ett giftigt ämne, oavsett vilken dos som du konsumerar. Det bör inte finnas i kosten under några omständigheter.

Det förändrar den endogena proteinsyntesen och minskar produktionen av manliga könshormoner, såsom testosteron. Det höjer också kortisolsyntesen, vilket leder till stress och katabolism.

Som om detta inte vore nog ökar alkoholkonsumtionen risken för att utveckla kroniska patologier med åren. Det påverkar inte bara hjärtats funktion, utan också det centrala nervsystemets fysiologi.

I det specifika fallet med tatueringar fungerar alkohol som ett ämne som främjar uttorkning. Och att beröva huden på vatten mitt i en läkningsprocess är inte gynnsamt och kan fördröja fibroblasternas verkan.

En man som dricker.
Alkoholkonsumtion rekommenderas aldrig. Och än mindre efter en händelse som kräver ordentlig läkning.

Vad ska man äta för att påskynda läkningen av en tatuering?

Det bästa sättet att påskynda läkningen när du har tatuerat dig är att inkludera livsmedel med högt C-vitamin- och A-vitamininnehåll i din kost. Båda elementen stimulerar syntesen av kollagen, vilket är det mest förekommande proteinet i människokroppen. Det utgör en del av organismens alla vävnader och ett underskott är förknippat med problem med läkning och större risk för muskelskador.

Bland de livsmedel som sticker ut för höga koncentrationer av båda näringsämnena kan vi lyfta fram följande:

  • Tomater
  • Paprika
  • Citrusfrukter

Det är också viktigt att inkludera andra produkter med antiinflammatorisk kapacitet i kosten. De som bäst fyller denna funktion är de som innehåller omega-3 – här är fet fisk en bra källa.

Undvik vissa livsmedel när du har tatuerat dig för att påskynda återhämtningen

Sammanfattningsvis är det viktigt att undvika konsumtion av vissa produkter när du har tatuerat dig för att påskynda återhämtningsprocessen och för att mildra nivåerna av inre inflammation. I denna mening kan intag av kulinariska kryddor, såsom gurkmeja, rekommenderas.

Slutligen, kom ihåg att det är viktigt att optimera andra goda vanor, som en tillräcklig nattsömn. Detta hjälper till att upprätthålla en hormonbalans som påskyndar reparationsprocesserna och minskar inflammation och smärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.