Typer av hormoner: Vilka är de viktigaste?

Alla hormoner är viktiga, men vissa spelar en mer avgörande roll för kroppens funktion. Läs mer om olika typer av hormoner och vad de gör i kroppen.
Typer av hormoner: Vilka är de viktigaste?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det finns flera typer av hormoner i människokroppen, men alla utför uppgiften att hjälpa till att specificera de biologiska och kemiska processerna i kroppen. Faktum är att de är väldigt potenta eftersom bara en liten mängd av dem kan orsaka enorma förändringar i cellerna och till och med hela kroppen.

Alla typer av hormoner är sofistikerade kemiska budbärare som färdas genom blodomloppet. De tar sig runt till vävnader och organ där de utför sin uppgift, vilket de vanligtvis gör långsamt. Deras aktivitet är absolut nödvändig för att upprätthålla liv.

De endokrina körtlarna är främst ansvariga för att producera olika typer av hormoner. Bland dessa körtlar utmärker sig hypofysen, tallkottkörteln, tymus, sköldkörteln, binjurarna och bukspottkörteln. Testiklarna hos män och äggstockarna hos kvinnor finns också med på denna lista.

Hormoner

Hormoner är kemiska ämnen som utsöndras av vissa specialiserade celler i kroppen. Nästan alla organ i kroppen producerar hormoner, men de mest kritiska är de hormoner som kommer från de endokrina körtlarna.

Hjärnan har till uppgift att kontrollera symfonin av hormoner som strömmar genom våra kroppar. När nervsystemet detekterar en stimulans, t.ex. kyla, skickar det en signal till hjärnan. Hjärnan tolkar signalerna och skickar sedan en ny signal till motsvarande körtel eller organ så att den kan frigöra hormonerna och hantera situationen.

Bland de mest relevanta funktionerna som våra hormoner utför hittar vi följande:

  • Tillväxt och utveckling av kroppen.
  • Förbränning av energi eller beslut om att spara på den.
  • Reglering av vätskenivåer i blodet.
  • Reglering av nivåer av salt och socker i kroppen.
  • Sexuella egenskaper.
  • Fortplantning.
Kvinna hos läkaren kontrollerar sköldkörteln

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 6 hälsotips för att förbättra sköldkörtelfunktionen

Typer av hormoner

Vi kan klassificera de olika typerna av hormoner på olika sätt. Beroende på deras ursprung är de antingen naturliga eller syntetiska. Naturliga hormoner är de som kroppen producerar naturligt, och syntetiska hormoner är de vi får från ett laboratorium, vanligtvis för att kompensera för någon form av patologiskt underskott.

I sin tur kan de olika typerna av hormoner klassificeras efter deras verksamhetsområde. Så vi har följande:

  • Autokrina hormoner: Dessa verkar bara på det område av cellen som syntetiserar dem.
  • Parakrina hormoner: Dessa verkar på de närliggande cellerna i cellen som syntetiserar dem.
    Efter ursprung finns följande grupper:
  • Steroidhormoner: Dessa kommer från kolesterol som androgener, testosteron, progesteron och östrogen.
  • Proteinhormoner: Denna typ bildas av en kedja av aminosyror och peptider, bland annat insulin och glukagon.

Enligt deras kemiska klassificering kan vi klassificera dem som:

Slutligen, beroende på deras löslighet, kan vi klassificera dem som:

  • Hydrofila: Dessa är hormoner som är lösliga i vatten.
  • Lipofila: De löser sig inte i vatten utan i lipider och fetter.
En flaska piller på ett bord

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vad är hormonet tyroxin och vilka sjukdomar är det kopplat till?

De viktigaste typerna av hormoner

Det är inte lätt att göra en lista över de viktigaste hormonerna eftersom de alla fyller relevanta funktioner i större eller mindre mått. Men om vi skulle välja vilka hormoner som är viktigare för människan skulle vi kunna säga följande:

  • Somatropin: Mer känt som “tillväxthormonet”. Dess grundläggande funktion är att stimulera tillväxtprocessen, cellulär reproduktion och vävnadsregenerering. Vår längd och organutveckling beror bland annat på detta hormon.
  • Tyroxin: Detta hormon deltar i ämnesomsättningen för att omvandla kalorier till energi.
  • Adrenalin eller noradrenalin: Detta är både ett hormon och en signalsubstans. Det aktiverar oss och gör oss alerta, vilket möjliggör en lämplig fight-or-flight-respons i en nödsituation.
  • Glukagon och insulin: Båda dessa reglerar blodsockernivåerna. Insulin minskar dem och glukagon ökar dem.
  • Östrogen: Denna grupp av hormoner gör att cellerna i livmodern och äggstockarna förökar sig. De påverkar omvandlingen av fetter och förhindrar att benen blir avmineraliserade.
  • Progesteron: Detta hormon är viktigt under graviditeten och dessutom är det en del av regleringen av menstruationscykeln.
  • Testosteron: Detta hormon har en del i utvecklingen av testiklar, prostata och sekundära könsegenskaper för män. Det är också involverat i fysisk prestation och organstorlek. Höga nivåer av testosteron är relaterat till aggression.

Alla typer av hormoner är viktiga

Sammanfattningsvis, som vi har förklarat, är alla våra hormoner viktiga. De fyller viktiga funktioner i vårt liv, och vi skulle helt enkelt inte kunna leva utan dem.

En endokrinolog är en läkare som är specialiserad på hormonella störningar och dessa läkare kan du rådfråga om du har några bekymmer. Numera går det att lösa många anomalier med en liten dos syntetiskt hormon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salinas, C. A. A., & Trujillo, J. A. E. (2019). Alexánderson: Fisiología de los sistemas endocrino y digestivo. Manual Moderno.
  • Brandan, Nora, et al. “Hormonas tiroideas.” Actualización. Argentina: Universidad Nacional del Nordeste (2007): 1-7.
  • Gardner, David G., and FRANCIS S. GREENSPAN. Basic & clinical endocrinology. Lange Medical Books:, 2003.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.