Behandling av symptom vid premenopausen

Premenopausen behöver inte vara ett problem i en kvinnas liv. Detta är övergångsperioden mellan fertilitet och slutet av menstruationen.
Behandling av symptom vid premenopausen

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Premenopausen är ett ord som betyder “runt klimakteriet”. Det handlar om övergångsperioden som leder till klimakteriet, vilket markerar slutet på en kvinnas reproduktiva liv. Eftersom åldern då en kvinna kommer in i denna fas varierar är det viktigt att känna till symptom och behandling av dessa symptom vid premenopausen.

Som vi just nämnde sker denna period i olika åldrar. Medan vissa kvinnor börjar uppleva sina första symptom runt 30-årsåldern, upplever andra det vid 40 år eller äldre. Faktum är att hos vissa kvinnor visas de första tecknen på detta när de är i 50-årsåldern.

Ibland förväxlas premenopausen med klimakteriet. Dessa är dock två olika begrepp. Premenopausen hänvisar, tekniskt sett, till hela perioden av en kvinnas liv före klimakteriet.

Att förstå symptom och behandling är grundläggande. På det sättet kan kvinnor känna igen när de befinner sig i detta skede samt hur de kan hantera symptomen.

Vad är premenopausen?

Innan vi diskuterar symptom och behandling bör vi ta en stund att tydligt definiera vad det är. I allmänhet avser termen den reproduktiva fasen närmast klimakteriet. Den börjar när kvinnans hormonnivåer börjar minska och slutar när kvinnans menstruation upphör och varit borta i mer än 12 månader i följd.

Under detta stadium blir östrogen- och progesteronnivåerna instabila. Detta ger en rad symptom som är både fysiska och psykologiska. Denna instabilitet kan fortsätta tills menstruationen äntligen upphör. Men en kvinnas menstruationscykel anses inte vara färdig förrän en kvinna går ett helt år utan menstruation.

Det finns vissa faktorer som kan orsaka tidigare uppkomst av premenopausen. Experter uppskattar att kvinnor som röker går in i premenopausen ett eller två år före genomsnittet. Samtidigt kan familjehistoria, vissa cancerbehandlingar och hysterektomi få kvinnor att uppleva klimakteriet tidigare än vanligt.

Behandling av symptom vid premenopausen.
Värmevallningar är ett tecken på premenopausen som visar en minskning av östrogennivåerna

Symptom för premenopausen

Det huvudsakliga symptomet på premenopausen är en oregelbundenhet i kvinnans menstruationscykel. Mensen kan vara kortare eller längre, eller också bara försvinna en månad eller längre. På samma sätt kan vissa menstruationer vara rikligare och andra kan vara lättare.

Andra symptom på detta stadium är följande:

 • Värmevallningar: Plötsliga temperaturökningar som börjar i bröstet och rör sig upp till huvudet.
 • Nattsvettningar.
 • Svårt för att sova.
 • Torra slemhinnor: Särskilt vaginal torrhet.
 • Dyspareuni: Smärta under sex.
 • Humörsvängningar.
 • Urinproblem eller infektioner.
 • En ökning av kroppsfett, särskilt runt midjan.
 • Sexuellt ointresse.
 • Osteoporos: Förlust av benmassa.

Forskare är inte säkra på exakt vad som orsakar värmevallningar, men det finns vissa faktorer som ökar frekvensen av dessa. Till exempel hett vatten, varm eller kryddig mat, alkohol och koffein.

Humörsvängningar är resultatet av hormonell instabilitet. Men det kan också ha att göra med medvetenheten om att man åldras och närmar sig slutet av sin fertilitet. Dessa kan också förvärras på grund av stress.

Humörsvängningar kan förvärras på grund av stress.

Behandling av symptom vid premenopausen

Det krävs ingen behandling vid premenopausen om symptomen går att tolerera. Men om så inte är fallet är det normalt att kvinnor använder en eller flera av följande behandlingar:

 • Hormonersättningsterapi (HRT): I grunden består denna behandling av administrering av systemiskt östrogen. En läkare ska alltid vägleda denna terapi och utvärdera eventuella risker och fördelar.
 • Vaginalt östrogen: I det här fallet använder kvinnor en variant av östrogen lokalt, det kan vara i form av en kräm, en ring eller en tablett. Målet med denna behandling är att reparera den vaginala hälsan. Det hjälper till att lindra obehag under sexuella relationer såväl som måttliga urinbesvär.
 • Gabapentin: Även om den huvudsakliga användningen av detta läkemedel är för behandling av kramper, har det också visat sig bidra till att minska värmevallningar.
 • Antidepressiva medel: Dessa läkemedel hjälper till att minska värmevallningar och stabilisera humöret.

Premenopausen och behandling

Många kvinnor kan hantera symptomen på premenopausen genom åtgärder som inte innefattar läkemedelsbehandlingar. En hälsosam livsstil hjälper avsevärt när det gäller att minska obehag och stabilisera humöret.

I grund och botten betyder detta att äta hälsosamt och träna regelbundet. Det är också en bra idé att meditera. Vissa andningsövningar är mycket effektiva för att kontrollera värmevallningar och kan göra att man inte behöver tillgripa läkemedel.

Akupunktur, liksom konsumtion av vissa örtinfusioner, har också visat sig vara effektiva i dessa fall. Det finns också naturliga produkter som också kan vara till hjälp vid behandling av symptom vid premenopausen. Oavsett är det alltid bäst att rådfråga en läkare innan du använder någon av dessa procedurer eller alternativa behandlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alvarado-García, A., Hernández-Quijano, T., Hernández-Valencia, M., Negrín-Pérez, M. C., Ríos-Castillo, B., Valencia-Pérez, G. U., … & Sánchez-Aguirre, F. (2015). Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento de la perimenopausia y la posmenopausia. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 53(2), 214-225.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.