Orsaker till torra ögon under klimakteriet

Torra ögon är det näst vanligaste symptomet under klimakteriet, efter värmevallningar. För att undvika obehag är det bäst att prata med en ögonläkare.
Orsaker till torra ögon under klimakteriet

Senaste uppdateringen: 25 september, 2020

Klimakteriet är ett stadium i en kvinnas liv som medför massor av förändringar i hela kroppen. Även om många kvinnor knappt upplever symptom eller har milda, lider vissa av dem svårt. I denna artikel tittar vi på ett av dessa symtom: torra ögon under klimakteriet.

Torra ögon är faktiskt ett tillstånd som kan bero på många orsaker. Det är när ögonytan tappar en del av fukten som normalt skyddar det, och det kan vara mycket obekvämt. Det kan till exempel orsaka klåda, synproblem och till och med skador.

Cirka 30% av befolkningen lider av torra ögon. Men inom denna andel är antalet kvinnor som lider av det i klimakteriet mycket högt. Nästan 60% av alla kvinnor upplever det under klimakteriet.

I denna artikel förklarar vi förhållandet mellan torra ögon och klimakteriet. Dessutom berättar vi om en serie olika steg som kan hjälpa dig att förbättra detta problem och minska obehag.

Vad orsakar torra ögon?

Som vi tidigare nämnde är det ett tillstånd som kan bero på olika orsaker. Det verkar som om förhållandet till klimakteriet ligger i de hormonella förändringar som sker.

Under klimakteriet minskar östrogennivåerna. Minskningen förändrar praktiskt taget alla utsöndringar i kroppen. Till exempel påverkar det också slidan. Därmed kan det orsaka vaginal torrhet som är framträdande vid samlag.

Tyvärr är torra ögon det näst vanligaste symptomet i klimakteriet efter värmevallningar. Dessutom kan det ta upp till fyra år innan det går över. Men det är inte bara relaterat till hormoner. Faktum är att åldrande också kan påverka det. Några andra orsaker är:

  • Kontaktlinser
  • Vissa mediciner, såsom antidepressiva
  • Cancerbehandlingar, såsom kemoterapi
  • Överanvändning av uppvärmning eller att bo i en mycket torr och förorenad miljö

Torra ögon ökar risken för ögonskador, antingen i hornhinnan eller på andra ställen. Dessutom känns det som om det finns sand inuti ögonen och de känns tunga. Det kan även påverka synen.

En kvinna med röda, torra ögon

Du kanske också vill läsa: Så verkar ögondroppar med oximetazolin

Vilka är riskerna?

Tårar från ögonen har en skyddande funktion. De fungerar som ett naturligt rengöringssystem som transporterar bort partiklar och bakterier som kan skada ögonen. När denna fukt försvinner blir ögonen irriterade.

Har man torra ögon ökar också risken för infektion. Om torra ögon inte behandlas kan besvären därför leda till ögonskador. Faktum är att till och med sår kan utvecklas.

Närbild på hornhinna

Hur kan torra ögon förbättras?

På grund av obehag och risker är det viktigt att behandla torra ögon. Du bör också överväga vissa saker. Först och främst rekommenderar vi att blinka ofta. Detta hjälper till att stimulera tårkanalerna.

Detta är särskilt viktigt när du använder massor av elektroniska enheter. Helst är det bäst att ta pauser. Ta till exempel pauser när du studerar, arbetar eller tittar på TV.

Vi rekommenderar också att du är försiktig med vind och sol. Det är bäst att alltid ha solglasögon eftersom de skyddar olika partiklar från att komma in i ögonen. Undvik om möjligt torra miljöer.

För att göra detta kan du minska din användning av värme eller luftkonditionering. Om du föredrar att behålla temperaturen hemma som den är, rekommenderar vi att du använder luftfuktare hemma. Eftersträva gärna också en hälsosam livsstil. Var till exempel noga med vad du äter och drick mycket vatten.

Dessutom är det viktigt att få tillräckligt med sömn. Om du inte sover tillräckligt kommer dina ögon att drabbas och bli ännu känsligare.

Sammanfattning

Det är viktigt att du rådfrågar en specialist om du känner obehag. Torra ögon kan vara mycket irriterande och förändra din livskvalitet. Det finns dock några bra terapeutiska alternativ för att hantera detta problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.