9 konsekvenser av att inte använda solglasögon

Om du bär solglasögon som inte blockerar skadliga solstrålar kan det leda till att du i långa loppet skadar ögonen. Det är därför det är viktigt att välja rätt solglasögonen och bära dem året runt, inta bara på sommaren.
9 konsekvenser av att inte använda solglasögon
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Ibland märker man kanske inte av solen bakom molnen, och många kanske tror att man inte behöver använda solglasögon på vintern. Men med tiden så skadar UV-strålar synen mer och mer.

Fortsätt läsa så ska vi berätta om konsekvenserna av att inte använda solglasögon.

Biverkningarna av att inte använda solglasögon

Solglasögon är inte bara en sommaraccessoar för att matcha din outfit. I själva verket är solglasögon alltid i säsong för att skydda dina ögon mot ultravioletta strålar.

Om man inte använder solglasögon kan det leda till många biverkningar som följd. Några av dem är:

Direkta effekter av UV-strålar

Denna strålning är mycket skadlig för ögonen och kan bland annat leda till grå starr eller permanent skada på hornhinnan.

Huvudvärk och trötta ögon

Solljus irriterar ögonen

Dessutom är solljus irriterande för ögonen, och kan orsaka huvudvärk som kan förvärras till migrän.

Torra ögon är ett resultat av att inte använda solglasögon

Ögonen behöver fukt för att göra sitt jobb, fokusera ordentligt och inte drabbas av problem som suddig syn, irritation och klåda. Använder man inte solglasögon kan det göra så att ögonen blir torra.

Ljuskänslighet

Ljuskänslighet innebär att man har svårt att se när ljuset är för ljust eller starkt, särskilt i naturligt ljus.

Om detta är en bieffekt av någon medicin eller behandling bör man använda solglasögon för att inte ytterligare förvärra ljuskänsligheten.

Fotofobi

Det finns olika grader av ljuskänslghet

Fotofobi är när man har mycket stor känslighet vid normala ljusförhållanden. Bara vanligt dagsljus kan upplevas som obehagligt.

Makuladegeneration

Makuladegeneration. eller åldersförändringar i gula fläcken. är ett tillstånd som uppstår i mitten av näthinnan. Det är ett av de allvarligaste ögonproblemen som man kan drabbas av.

Konjunktivit

Konjunktivit är inflammation i bindhinnan som orsakas av bakterier eller virus. Tecken på att man har drabbats är bland annat flytningar i ögat på morgonen, svullna ögonlock och en mycket obehaglig känsla av “sand i ögat”.

Brännskada

Solen kan också bränna ögonlocken, vilket är den del av kroppen som faktiskt är ansvarig för att skydda ögonen från att brännas.

Är det farligt att inte använda solglasögon på vintern?

Man bör bära solglasögon även på vintern

Att man inte skulle behöva bära solglasögon på vintern är inte sant. Många tror att bara för att solen inte lyser starkt på himlen så behöver man inte skydda sig. Men det stämmer inte.

Även om solen gömmer sig bakom molnen behöver vi fortfarande skydda ögonen från dess strålar. Ibland kan det till och med vara ännu viktigare att skydda sig på vintern än på sommaren.

Om du bor på ett ställe med mycket snö på vintern, eller om du åker på en skidresa, bör du bära speciella solglasögon som inte bara täcker ögonen utan även en del av ansiktet.

Är det farligt för barn att inte använda solglasögon?

Absolut! Precis som ultravioletta strålar inte försvagas på vintern försvagas de heller inte för barn. Så barn behöver också vänja sig vid att inte vara utomhus utan sina solglasögon.

De största märkena har även barnkollektioner med solglasögon. Dessa kollektioner är ofta i färgstarka och glada färger, med barnfilmsteman och givetvis i storlekar som passar dem.

Hur är det med solglasögon av sämre kvalitet?

Det är farligt att inte använda solglasögon

Nu kommer vi in ​​på ett ämne som är ganska tabu, men väl värt att titta på. Att köpa solglasögon av sämre kvalitet som inte möter de hälsomässiga standardkraven kan leda till negativa konsekvenser för ögonhälsan.

Istället för att skydda ögonen, har de flesta av dessa solglasögon en motsatt effekt. Med andra ord orsakar de ännu mer skada.

De flesta patienterna med keratit (inflammation i hornhinnan), med tidiga stadier av grå starr, torra ögon och yrsel upplever ofta problem om de använder solglasögon köpta på loppmarknader, marknader eller på nätet.

I stort solglasögon som kommer från allt annat än en optiker. Det är viktigt att gå till rätt butiker och få korrekt rådgivning från specialister.

Eftersom skador har en tendens att förvärras kan det vara svårt att inse att något inte står rätt till. Ibland kan det redan vara för sent när man går på en undersökning.

Solglasögon av låg kvalitet “lurar” ögat, som är ett organ som är lika ömtåligt som det är värdefullt. För att förstå lite bättre varför solen är skadlig för ögonen behöver man känna till att det finns tre typer av solstrålar:

  • Ultraviolett strålning (UV): Dessa är de mest skadliga strålarna, och de är alltid närvarande, även molniga dagar. De orsakar växlingar i hornhinnan, för tidigt åldrande i ögat och skador på bindhinnan.
  • Infraröd strålning: Infraröd strålning ger en känsla av värme och kan brännas. Ögat absorberar dessa strålar och som ett resultat kan hornhinnan drabbas av brännskador.
  • Synlig strålning: Det här är det naturliga ljuset som vi mottar från solen. Men utan ordentligt skydd kan det skada ögonen, särskilt näthinnan.

Hur kan solglasögon av låg kvalitet vara en risk?

Solglasögon som inte uppfyller officiella standarder filtrerar endast solens synliga strålning, inte de ultravioletta strålarna. Som ett resultat utvidgas pupillen och släpper in mer ljus.

Problemet är att även UV-strålar och infraröd strålning också tränger in i ögat. Resultatet är större risk att drabbas av ögonbesvär. Strålningen lagras i linsen och försvinner inte, vilket innebär att dess skadliga effekter ackumuleras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.