Symptomen på andropaus som alla män bör känna till

Symptomen på andropaus visar sig vid en viss ålder när testosteronnivåerna gradvis börjar sjunka. Det kan påverka livskvaliteten för många män.
Symptomen på andropaus som alla män bör känna till

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Även män upplever symptomen på något som liknar klimakteriet, som går under namnet andropaus. De kommer sig av liknande processer, och båda stadierna har att göra med ålder och nedgången av nivåerna av vissa hormoner. Symptomen skiljer sig dock åt mellan könen.

Andropaus är en minskning av testosteronproduktionen vid en viss ålder. Testosteron är det hormon som produceras i testiklarna och binjurarna, och det är ansvarigt för många funktioner.

Du kanske redan vet att testosteron hjälper till att upprätthålla sexualdriften. Det påverkar också benhälsan och ger till och med styrka och energi. Men till skillnad från klimakteriet betyder ankomsten av andropausen inte att män inte längre är fertila.

Vissa män är inte ens medvetna om att de går igenom denna process. Dagens artikel förklarar vad andropaus är och vilka de vanligaste symptomen är. Den diskuterar också olika alternativ för behandling och lindring av symptomen.

Vad är egentligen andropausen?

Som vi nämnde ovan är testosteron det hormon som produceras i testiklarna och binjurarna. Många människor associerar det bara med sexuella funktioner, även om det också är involverat i många andra delar och funktioner i människokroppen.

För det första påverkar testosteron ben- och muskelmassa. Det hjälper till att upprätthålla muskeltonus, och det ger en känsla av att ha tillräckligt med energi och ett gott välbefinnande. Det är också relaterat till tillväxten av kroppshår.

Kvinnor har också testosteron, men i mycket lägre nivåer än män. Detta hormon börjar minska gradvis hos män efter 30 års ålder.

Uppskattningar tyder på att testosteronnivåerna har sjunkit tillräckligt vid 45 års ålder för att märka några symptom på andropaus. Koncentrationen är faktiskt nästan hälften vid 50 års ålder i jämförelse med yngre män.

Det handlar dock inte bara om åldrande. Det finns många andra faktorer som kan påskynda och förvärra andropausen. Till exempel kan drog- eller alkoholkonsumtion ha en betydande inverkan. Detsamma gäller stress eller fetma.

En kvinna som kramar en man.
Andropaus och menopaus (klimakteriet) är lika men inte samma sak.

Vi rekommenderar även att du läser denna artikel: Bered kalciumrika drycker för att motverka osteoporos

Symptomen på andropaus

Andropaus är en långsam och progressiv process. Många män är inte ens medvetna om det och upplever inga symptom. Andra upplever dock stora förändringar. Det är faktiskt vanligt att man kan känna sig känsligare än normalt, eller på dåligt humör.

Ett av de vanligaste symptomen på andropaus är en känsla av trötthet och brist på energi. Män tenderar att vara mer utmattade och även se en minskning i muskelstyrka. Dessutom följs det ofta av sömnstörningar, vilket helt naturligt förvärrar känslor av trötthet ännu mer.

Man får inte glömma att notera att den största effekten av denna process vanligtvis är i den sexuella sfären. Det är faktiskt det som vanligtvis gör män först uppmärksamma på att något är på gång. Det är normalt att sexlusten minskar och du kan få problem med att upprätthålla din erektion.

Även utlösningar minskar vanligtvis till en mindre mängd. Vissa män upplever också yrsel, huvudvärk och domningar eller stickningar i extremiteterna under denna period. Rn läkare ordinera behandling för att minska dessa symptom.

En man som konsulterar en läkare.
Rådfråga din läkare för råd när du upplever några av symptomen på andropaus.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln:  Kost för klimakteriet: näringsämnen som inte får saknas

Behandling av symptomen på andropaus

Symptomen på andropaus kan i vissa fall i hög grad påverka livskvaliteten. Det finns olika behandlingsalternativ att välja mellan för att lindra detta problem. Målet är att återställa adekvata testosteronnivåer för att minska symptomen.

Detta hormon kan man administrera på olika sätt: intramuskulära injektioner, geler, depotplåster och till och med piller.

Det är visserligen en ganska komplicerad behandling, eftersom den verkligen måste finjusteras för att ge bra resultat. Därför är det viktigt att du tar hänsyn till andra hälsofaktorer. Tillståndet i prostatan, till exempel. Vissa prostataproblem kan nämligen bli påverkade av ökat testosteron.

Helst bör du alltid konsultera en specialist, eftersom det är viktigt att undersöka alla symptom i detalj för att ta reda på vad som är det bästa alternativet för varje enskilt fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.