Öka din testosteronnivå på 6 naturliga sätt

För att öka din testosteronnivå behöver du leva en hälsosam livsstil, äta en balanserad kost, träna regelbundet och upprätthålla ett balanserat humör. Läkemedelsbehandlingar kan också visa sig effektiva.
Öka din testosteronnivå på 6 naturliga sätt

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Testosteron är ett könshormon som finns hos däggdjur, reptiler och fåglar. Hos människor så producerar testiklarna det hos män, medan äggstockarna producerar det hos kvinnor. Binjurarna utsöndrar också små mängder av detta ämne. I den här artikeln berättar vi om naturliga sätt på vilka du kan öka din testosteronnivå.

Testosteron är det viktigaste manliga hormonet. En av dess huvudfunktioner är att främja testikel- och prostatautveckling. Det ligger bakom mannens sekundära könsegenskaper, såsom ansiktshår, muskler, benmassa och djup röst.

Effekterna av testosteron

Ur fysiologisk synvinkel har testosteron två huvudeffekter: anabola och androgena effekter. Dess anabola effekter är:

De androgena effekterna handlar om mognaden av könsorganen, såsom penis och pungen, under fosterstadiet. Denna utveckling ökar under puberteten. Detta leder till tillväxt av kroppshår, särskilt i skäggområdet och armhålorna. De senare är kända som sekundära könsegenskaper.

Testosteron ansvarar för att hålla dina ben och muskler friska. Det bestämmer hårväxt och placering av kroppsfett. Det ansvarar för spermieproduktion, upprätthåller sexlust och ger erektioner. Testosteron spelar också en roll i produktionen av röda blodkroppar, hjälper till att öka energi och kan även påverka humöret.

När testosteronnivåerna minskar, oavsett om det beror på naturliga orsaker som ålder, eller biverkningar av medicinska behandlingar, är det viktigt att hitta rätt sätt att återigen öka dem för att återställa balansen.

Testosteronspruta
Även om testosteron är ett naturligt hormon kan det appliceras artificiellt om en läkare anser det nödvändigt.

Den här artikeln kan också intressera dig: Fysisk träning under menstruationscykeln

Sex sätt att öka din testosteronnivå

Även om det finns flera sätt att öka testosteron på rekommenderar experter främst naturliga alternativ på grund av deras förmåga att främja en övergripande hälsosam livsstil. Du kan träna, gå ner i vikt, äta specifika livsmedel, minska dina dagliga stressnivåer och söka viss sexuell stimuli. Nedan förklarar vi detta mer detaljerat.

1. Hormonbehandling

Efter ett medicinskt samråd och ett blodprov kan din läkare rekommendera hormonbehandling. I dessa fall ordinerar läkaren syntetiska former av testosteron. De kan administreras genom injektion, plåster, implantat eller geler.

Även om hormonbehandlingar förbättrar benhälsan och andra hälsoproblem som involverar testosteron, kan de också orsaka biverkningar. De kan leda till infertilitet, spridda blodproppar, förstorad prostata, sömnsvårigheter, ökat kolesterol och hjärtsjukdomar.

2. Träna för att öka testosteron

Du kan öka dina testosteronnivåer genom att träna. Övningar med hög intensitet samt styrketräning är de mest effektiva sätten att naturligt öka detta hormon. Tyngdlyftning har många positiva fördelar, även för äldre män.

Intervallträning med hög intensitet rekommenderas starkt. Denna sorts träning består av att öka vikten du lyfter, istället för att göra fler repetitioner och övningar som använder fler muskler. Således består den av alternerande korta perioder med intensiv anaerob träning, med mindre intensiva återhämtningsperioder.

3. “Peak performance fitness”

Intervallträning och så kallad peak performance fitness är också rekommenderat. Detta är ett träningsprogram med hög intensitet som består av att göra olika övningar under en kortare tid, med korta pauser mellan seten. Det har blivit populärt eftersom det låter dig arbeta igenom alla dina muskler på några minuter.

I det här fallet gör du övningarna med högsta möjliga belastning så fort du kan under 30 sekunder. Därefter vilar du i ytterligare 90 sekunder och ser till att andas djupt. Sedan gör du övningarna igen.

4. Öka din testosteronnivå med proteiner, fetter och kolhydrater

Mat har en betydande inverkan på hormonnivåerna och är ett annat sätt att öka din testosteronnivå. Det är bäst att undvika äta för mycket medan du samtidigt ser till att du inte låter det gå för lång tid utan att du äter, eftersom båda faktorerna förändrar balansen.

Experter rekommenderar att du följer en kost som innehåller proteiner, fetter och kolhydrater. Du bör äta de två sista med måtta och i rimliga proportioner till protein.

5. Solen och D-vitamin

Enligt tillgängliga data är D-vitamin ett naturligt stimulerande medel som kan hjälpa till att öka testosteronet. Dessutom finns det bevis för att vitamin D-tillskott också kan öka detta hormon.

Du måste låta din kropp vara ute i solljus för att korrekt assimilera vitamin D. Faktum är att du bör vara i solen i 15 till 30 minuter om dagen. Du bör försöka vara ute tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för att inte bränna dig.

Ett folktomt gym.
Motion stimulerar naturligt testosteronproduktionen.

6. Minska dina stressnivåer

Kroppen producerar mer kortisol under stress, vilket har associerats med minskade testosteronnivåer. Om du därför undviker stressiga situationer är det också ett sätt att öka produktionen av detta manliga hormon.

När en person är lugnare tenderar testosteronnivåerna att öka. För att uppnå detta tillstånd kan du behöva ändra din livsstil.

Öka din testosteronnivå för en bättre livskvalitet

Dessa rekommendationer för att öka din testosteronnivå är inte avsedda att öka sekundära könsegenskaper. Istället är meningen att de ökar alla de positiva effekterna av hormonet. Kom ihåg att detta hormon inte bara påverkar maskuliniserande effekter utan också kardiovaskulär risk.

Du kan omsätta de rekommendationer vi delat med oss av här i praktiken, eftersom de är lätta att tillämpa. Om du ändå har några frågor, kontakta alltid vårdpersonal för råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.