6 hälsosamma vanor på fastande mage

Om du vill förbättra din livskvalitet, måste du ändra på den. Att hålla sig frisk tar inte mer än en timme av din tid direkt du vaknar på morgonen.
6 hälsosamma vanor på fastande mage
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att göra hälsosamma saker på fastande mage direkt du stiger upp på morgonen är ett viktigt sätt att börja dagen och hålla en hälsosammare livsstil. Med tanke på att din dagliga rutin kan vara hektisk och stressande, kommer du att kunna förbättra din livskvalitet genom att lägga till några goda vanor direkt på morgonen innan du gör någonting annat.

Om du oroar dig för att du inte hinna träna under dagen, eller få någon tid för att koppla av, är den bästa tiden för detta direkt på morgonen. När du vaknar har din kropp fått tillräckligt med vila för att börja om med rutinen. Du kan se till att få en bra dag, men vet du hur man gör det?

Din ämnesomsättning på fastande mage skapar några gynnsamma förutsättningar för kroppen som du kan dra nytta av. Att göra aktiviteter som ökar din energi och göra dem till regelbundna vanor, kommer att skapa förändringar i din kropp som du snabbt kommer att märka av.

1. Drick vatten på fastande mage

Att dricka ett eller två glas vatten direkt när du vaknat ger många fördelar till kroppen. Vatten på fastande mage aktiverar njurarna, vilka ansvarar för att eliminera gifter från kroppen. Tarmaktiviteten förbättrar också matsmältningen och lindrar eventuell förstoppning.

Även din hjärna behöver vätska för att cellerna ska kunna ta emot syrgas och förbättra sin funktion. Det betyder att du blir mer alert.

Drick vätska på fastande mage för att bli mer alert

2. Ät frukt direkt du vaknar

Vissa tror att det är dåligt för kroppen att äta frukt direkt på morgonen, men i själva verket är det tvärtom. Att äta frukt på fastande mage är en nyttig vana eftersom det tar endast lite energi för att förbränna dem och de hjälper till att rensa kroppen.

Frukt består dessutom av mycket vatten. Nu har du förstått att det är bra att dricka vatten på fastande mage, eller hur? Så att äta frukt kan vara ett annat bra sätt att ge kroppen vätska på morgonen.

Om du lider av gastrit och vill undvika att äta citrusfrukter som apelsiner eller citroner på fastande mage, prova i stället att äta dadlar, päron eller äpplen, vilka alla har högt fiberinnehåll.

3. Lyssna på avkopplande musik

Om du vill förbereda ditt sinne för dagen och fylla dig själv med positiv energi, kommer det att hjälpa till att lyssna på klassisk musik eller att meditera. Tack vare dess avkopplande förmåga är musik bra för att lugna sinnet. Det hjälper också till att reglera hjärtfrekvensen och kontrollera andningen. Klassisk musik rekommenderas som terapi för mycket känsliga människor.

4. Utöva yoga på fastande mage

Den energi du har när du vaknar är någonting du kan dra nytta av genom att utföra yoga direkt på fastande mage. Eftersom du inte har ätit än, är din kropp lättare, renare och mer koncentrerad på aktiviteten. Det är bäst att göra enkla yogaställningar som inte kräver så mycket fysisk ansträngning. Om du inte tycker om yoga kan du meditera istället som ett sätt att lugna sinnet.

5. Stretcha på morgonen

Stretcha för att mjuka upp musklerna

När din kropp har varit i vila i åtta timmar, behöver du röra dig långsamt. Ett bra sätt att öka aktiviteten är att stretcha i några minuter.

Detta hjälper till att mjuka upp musklerna och smörja lederna för att förhindra muskelsmärta under dagen. Kom ihåg att utföra mjuka och kontrollerade rörelser för att motverka skador: stretching kräver också uppmärksamhet.

6. Träna cardio innan du gör någonting annat

Kardiovaskulär träning är en annan hälsosam aktivitet som är bra att göra på fastande mage. En promenad eller lätt jogging precis när du vaknat är bra för kroppen. Det hjälper dig att värma upp, släpper ut energi och förbränner fett. Du kan göra det dagligen eller varannan dag utan att det kommer att göra dig trött.

När du vaknar på morgonen är dina blodsocker- och insulinnivåer så låga att din kropp förbränner fett som energi. Detta hjälper kroppen att bli bättre på att använda fett som bränsle.

  • Helst bör du göra cardio- eller aerobisk träning direkt efter att du vaknat.
  • Det är viktigt att du inte överarbetar  dig själv, och begränsar dig till ett träningspass på max 45 minuter.
  • Om du gör mer intensiv eller längre träning kan detta skapa katabolism och göra att kroppen börjar förlora muskelmassa.

När du kommer hem från din promenad eller joggingtur, är det dags att äta dagens första måltid för att få tillbaka din energi. Att inta protein är ett utmärkt sätt att återhämta sig efter fysisk aktivitet. Låt inte för mycket tid gå mellan träning och frukost.

Om du vill förbättra din livskvalitet, måste du ändra på den. Att hålla sig frisk tar inte mer än en timme av din tid direkt du vaknar på morgonen. Att göra sunda saker på fastande mage kan vara en god hjälp för att börja dagen på rätt sätt.

Det viktigaste är att du gör dessa aktiviteter till regelbundna vanor, och alltid håller en positiv attityd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Albero R, Sanz A, Playán J. Metabolismo en el ayuno. Endocrinol y Nutr. 2004;
  • Iwayama K, Kurihara R, Nabekura Y, Kawabuchi R, Park I, Kobayashi M, et al. Exercise Increases 24-h Fat Oxidation Only When It Is Performed Before Breakfast. EBioMedicine. 2015;
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010.
  • Knight, W. E. J., & Rickard, N. S. (2001). Relaxing Music Prevents Stress-Induced Increases in Subjective Anxiety, Systolic Blood Pressure, and Heart Rate in Healthy Males and Females. Journal of Music Therapy. https://doi.org/10.1093/jmt/38.4.254
  • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.