6 nyttiga grönsaker för att öka din muskelmassa

Vår kost spelar en fundamental roll när det kommer till att öka muskelmassan och förbättra prestationsförmågan vid fysiskt krävande aktiviteter. Som tur är finns det vissa grönsaker som är bra för just detta.
6 nyttiga grönsaker för att öka din muskelmassa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Försöker du bygga mer muskler? Vill du ha en mer tonad och deffad kropp? Protein och tillskott är inte det enda sättet; vi berättar om grönsaker som kan öka din muskelmassa.

Vi kommer fokusera på sex olika typer som kan hjälpa dig att bygga muskler på ett hälsosamt sätt.

Alla vet vi att det är svårt att följa en diet. Ingen gillar att begränsa sin kost, men hur framgångsrik du blir med din träning beror på vad du äter och vilka näringsämnen du får i dig.

Generellt är det väldigt viktigt att äta livsmedel som ökar muskelmassan om man tränar. Att träna och motionera enligt din kropps behov är givetvis viktigt, men utan rätt kost får man inte de önskade resultaten.

De grönsaker för att förbättra din muskelmassa som vi ska tala om i denna artikel kommer inte bara bygga muskler, utan även hjälpa dig att förbli frisk. Läs vidare för att få reda på vilka de är!

En lösning för veganer

Generellt sett fokuserar personer som vill få mer muskler på att äta mycket proteiner, framförallt från kött.

Men veganer och vegetarianer då? Vad ska personer som inte äter kött av miljömässiga, religiösa eller hälsomässiga skäl göra? Kan de inte bli muskulösa och få deffade muskler?

Det är klart de kan!

Om du är en av dessa bör du fokusera på specifika grönsaker för att öka din muskelmassa. Dessa är stora källor för näringsämnen som kommer hjälpa dig att bygga friska och starka muskler.

Det är dock viktigt att poängtera att vegetabiliskt protein inte kan hjälpa dig att bygga muskler på samma sätt som animaliskt protein. Därför kan resultaten dröja lite längre.

Vidare måste maten alltid ackompanjeras med tillräcklig träning, speciellt om du bara konsumerar vegetabiliskt protein.

Med det sagt ska vi nu titta på några grönsaker som hjälper dig att öka din muskelmassa.

6 nyttiga grönsaker som hjälper dig att öka din muskelmassa

1. Spenat

Färsk spenat för musklerna

Spenat är en stor källa för glutamin, vilket är en av 20 aminosyror som är involverade i sammansättningen av protein. Därför spelar det en viktig roll för utvecklingen av ren muskelmassa.

Vidare innehåller den en beståndsdel som heter koenzym Q10. Den liknar en antioxidant och stärker musklerna.

Spenat är dessutom en bra källa för magnesium. Detta är ett viktigt ämne för energimetabolism, eller att skapa energi från näringsämnen. Magnesium behövs även för underhåll av nerv- och muskelfunktion.

Avslutningsvis är spenat även rikt i arginin – en aminosyra som stimulerar hypofysen. Därmed stimulerar den produktionen av mänskliga tillväxthormoner.

2. Grönsaker för att öka din muskelmassa: rödbetor

Denna grönsak innehåller stora mängder antioxidanter och nitrater. Dessa är viktiga under högintensiv träning. Detta eftersom våra kroppar omvandlar nitrater till nitratsyra.

Detta ämne förbättrar den kardiovaskulära funktionen och ökar näringsämnena i musklerna. Därför hjälper den till att förbättra din prestationsförmåga vid träning.

Rödbetor är utan tvekan ett av de mest effektiva sätten att öka muskelvävnaden. Man kan inkludera denna nyttiga grönsak i många av ens måltider; man kan göra rödbetan till stavar eller riva den, inkludera den i sallader eller göra nyttiga smoothies. Den ger dig även extra energi.

En nyligen utförd studie visade att personer som dricker rödbetsjuice innan fysisk träning hade högre prestationsförmåga än de som inte gjorde det.

3. Mikrogrönsaker och groddar

Groddar är fulla med antiinflammatoriska fytonäringsämnen. Därför hjälper de kroppen att absorbera aminosyror från proteiner.

Vidare hjälper många av dessa fytonäringsämnen, som sulforafan och glukorafanin, dina muskler att återhämta sig snabbare.

Detta kommer hjälpa dig att undvika ömma muskler, kramper och andra smärtor samt obehag efter intensiv träning.

Generellt kan groddar och mikrogrönsaker hjälpa dig att fortsätta utveckla din muskelmassa på ett starkt och hälsosamt sätt.

Du kan enkelt inkludera mikrogrönsaker och groddar i din kost i form av vårrullar, sallader, shakes och smörgåsar.

4. Persilja är en av de grönsaker som kan öka din muskelmassa

Ett knippe persilja

Persilja står ut även bland de nyttigaste grönsaker som en viktig källa för näringsämnen.

Den innehåller fundamentala näringsämnen, inklusive den viktiga aminosyran lysin. Denna hjälper tillväxten och återbildningen av bindväv i brosk och senor.

Du kan äta rå persilja i både sallader och smoothies, kombinerad med andra frukter och grönsaker. Du kan även lägga till den i alla måltider eller snacks.

5. Chlorella

Chlorella är ett släkte med encellig grönalger som tillhör Chlorophyta phylum. Den är av japansk härkomst och en avsevärd källa för en beståndsdel som kallas för koncentrerad tillväxtfaktor.

Vidare innehåller den aminosyror, nukleinsyror och vitaminer som hjälper dina muskler att regenerera. Allt detta gör chlorella till ett mycket komplett protein.

Du kan inkludera det i shakes så att dess smak döljs något av andra ingredienser.

6. Korn eller vetegräs

Dessa växter är rika i mineraler som magnesium, kalcium och järn. De innehåller även karotenoider som verkar som antioxidanter och hjälper vävnadsceller att förbli friska och starka.

Du kan enkelt lägga till dem i olika recept och juicer.

Överväg att rådfråga en specialist

Nu när du känner till några grönsaker som kan öka din muskelmassa kan du enkelt inkludera dem i din kost för att bygga muskler.

Om du vill dra ännu mer nytta av dessa grönsaker ska du rådfråga en nutritionist. Denne kan berätta för dig hur du ska äta dessa grönsaker för att få mest gagn av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Oliveira GP., Gama de Abreu M., Pelosi P., Rocco PRM., Exogenous glutamine in respiratory diseases: myth or reality? Nutrients, 2016.
  • Domínguez R., Maté Muñoz JL., Cuenca E., García Fernández P., et al., Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high intensity exercise effort. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
  • Horii N., Hasegawa N., Fujie S., Uchida M., et al., High intensity intermittent exercise training with chlorella intake accelerates exercise performance and muscle glycolytic and oxidative capacity in rats. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2017. 312 (4): 520-528.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.