Erektil dysfunktion: Från diagnos till behandling

Låt oss titta på de orsaker som finns samt de behandlingar som kan förbättra sexuella relationer.
Erektil dysfunktion: Från diagnos till behandling
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Erektil dysfunktion är ett problem som drabbar 50% av alla män över år, men många gånger uppsöker personen inte en läkare eftersom det kan vara pinsamt. Det kan bero på flera faktorer, både fysiska och psykologiska.

Vad är erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion är oförmågan att bibehålla en erektion som är tillräckligt hård för att man ska kunna genomföra ett samlag.

Det är ett problem som ofta associeras med åldrande, men det är inte den enda faktorn som spelar roll. Det är en sjukdom där både fysiska och psykologiska faktorer är involverade. Vissa faktorer som rökning, alkoholism, droganvändning och en stillasittande livsstil är riskfaktorer när det gäller denna sjukdom.

Det finns dessutom sjukdomar som kan ge upphov till erektil dysfunktion. De vanligaste är de som är relaterade till hjärtat, hypertoni och diabetes. Även psykologiska faktorer som stress, ångest, depression och dessutom trauma från tidigare händelser kan leda till erektil dysfunktion.

Vem drabbas av erektil dysfunktion?

Man uppskattar att erektil dysfunktion drabbar mellan 10 och 52% av män i åldrarna 40-70 år. Detta tillstånd är ofta mer frekvent hos äldre vuxna. Över 50% av alla män över 60 lider av detta.

Erektil dysfunktion och ålder

Med tidens gång så minskar erektionens styrka och tiden för att uppnå erektion minskar. Alla dess förändringar är varken patologiska och minskar inte folks sexualitet.

Vad kan ge upphov till erektil dysfunktion?

Kvinna som ger rött kort för erektil dysfunktion
  • Ålder
  • De sjukdomar som tagits upp ovan
    • Depression, apati och ledsamhet minskar sexlusten och njutningen vid sex. Depression kan också ge upphov till en minskad libido.
  • Mediciner för att behandla högt blodtryck, kolesterol etc. Det finns också andra behandlingar som påverkar detta tillstånd, som kemoterapi, radioterapi och vissa kirurgiska ingrepp.
  • Ryggradsskador. Det är inte alla handikappade patienter som inte kan ha sex. Förmågan att få erektion eller orgasm beror på var skadan har skett.
  • Intag av alkohol och droger. Alkohol är en av de främsta faktorer som hindrar en erektion.

Diagnos

Diagnos hos läkare.
  • Klinisk historia. Denna bör ta upp alla möjliga orsaker. Det är också viktigt att man intervjuar den sexuella partnern.
  • Fysisk undersökning (vilket inkluderar genitalierna samt en rektal undersökning).
  • Labbtester. Syftet med labbtester är att utesluta hormonförändringar, och mäta nivåerna av testosteron och prolaktin.

Behandling

Sexuella problem är ofta pinsamt, vilket är anledningen till att många inte pratar med en specialist, och de får därmed inte behandling i tid. Man bör därför tänka på att alltid uppsöka en specialist om man har något hälsoproblem, oavsett om det är sexuellt eller inte.

Det är dock inte bara patienterna som känner ett obehag för att prata med en specialist. Läkarna kan också ha det svårt med att fråga sina patienter om deras sexliv, vilket gör det svårt att behandla problemet. Som tur är så är detta inte alltid fallet.

När det kommer till behandlingen av erektil dysfunktion så bör patienten vara medveten om att det finns flera alternativ. Läkaren kommer ta reda på vilken behandling som rekommenderas baserat på resultaten från den fysiska undersökningen och labbtesterna, samt patientens medicinska historia.

Oral medicin

Piller i handen.

Sildenafilcitrat (även känt som viagra) är den första behandlingen. Den utvidgar blodkärlen i penis, som är den mekanism som gör att erektionen uppstår.

Den har vissa nackdelar. Den bör tas 30 minuter innan samlaget och kräver också sexuell upphetsning. Medicinen rekommenderas vidare inte för personer med hjärtproblem och patienter som behandlas med nitroglycerin.

Andra terapier

  • Intrakarvenosal terapi. Detta består av injiceringar som placeras precis under penisens sinus cavernosus (i kroppen). Det är inte en lämplig metod för alla patienter.
  • Sugenheter. Detta är det första alternativet för behandling av erektil dysfunktion. Penisen sätts in i en cylinder med en sugmekanism. Då den aktiveras kommer blod in i penis och det uppstår en erektion. En silikonring placeras därefter vid penisens bas, vilket motverkar att blodet försvinner och erektionen kommer då bibehållas.
  • Protes-implantat i penis. Denna behandling utförs endast i mer allvarliga fall.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.