Varför har vi hår i armhålan?

Alla har säkert vid ett eller annat tillfälle undrat varför vi har hår i armhålan. Men även om det kan verka värdelöst och onödigt så spelar det faktiskt en viktig roll i kroppens funktion.
Varför har vi hår i armhålan?

Skriven av Ana Núñez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Varför har vi hår i armhålan? Har detta egentligen någon funktion?

Under puberteten får hormonella förändringar hår att växa i armhålorna och på andra delar av kroppen.

När vi börjar bli vuxna kan vi börja se de dessa små hårstrån, som först är nästan omöjliga att upptäcka. Detta beror på att de blir till så kallade terminalhår, som har en roll för vissa funktioner i kroppen.

Läs mer om dem nedan!

Kännetecken för terminalhår

Människor har tre typer av hår och de förändras i olika utvecklingsstadier. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

Lanugo, som som sitter över hela kroppen, finns på fostrets kropp från graviditetens sista trimester och försvinner under barnets första månader utanför livmodern. Vellushår (icke-terminalhår) är mindre fina än lanugo, men de är fortfarande ljusa och knappt synliga. Terminalhår, som ersätter vellushår, har följande egenskaper:

  • Starkt pigmenterat och ihåligt.
  • Tjockt och synligt.
  • Finns främst i armhålorna, runt könsorganen, samt ögonbrynen och ögonfransarna. Hårstråna som växer i huvudets hårbotten är också terminalhår.
  • De skiljer sig från vellushår eftersom de är längre. Till skillnad från hårstrån som växer från hårbotten är hårstrån i armhålan längre än en centimeter men kortare än fem centimeter.

Terminalhår som växer i armhålorna kallas också ”ambisexuellt hår” precis som hår på och runt könsorganet. Detta innebär att det finns både hos män och kvinnor. Densiteten beror också på en persons nivåer av androgena hormoner. Så vilken är dessa hårstråns specifika funktion?

hår i armhålan
Både densitet och andra egenskaper hos kroppshår är kopplade till androgenaktiviteten av i kroppen.

Varför har vi hår i armhålan?

Vi har hår i armhålan på grund av androgeners verkan i människokroppen. Androgener är en grupp hormoner bland vilka testosteron kanske är särskilt anmärkningsvärd. Många tenderar att tro att testosteron bara finns hos män. Detta är dock inte fallet. I själva verket produceras det också i det kvinnliga reproduktionssystemet, om än i mindre utsträckning.

Hos båda könen är hormonella förändringar ansvariga för tillväxten av terminalhår under puberteten. Hår i könsområdet är det första som framträder. Ungefär två år senare börjar hår växa i armhålan. Det växer i olika åldrar hos varje person baserat på deras utveckling.

Fördelarna med hår i armhålan

En av armhålehårets främsta funktioner är att reglera kroppstemperaturen. Hår kan skydda både mot kall luft och för mycket värme som kommer i kontakt med detta känsliga område.

Det hjälper också till att hålla kvar fukt och fördröja svettproduktionen. Det förhindrar därmed svett från att droppa, som den ofta gör på ryggen.

Man bör komma ihåg att hår i sig självt inte är orsaken till den kroppslukt som kan förekomma i detta område. Denna lukt beror faktiskt på otillräcklig hygien, vilket gör att bakterier kan växa i armhålan.

1. Hår i armhålan minskar friktionen

Hår i armhålan förhindrar hud-mot-hud-kontakt. Det minskar därför irritationen som friktion kan orsaka, till exempel vid träning. Om vi väljer att inte ta bort dessa hårstrån minskar sannolikheten för inåtväxande hårstrån avsevärt; något som annars kan orsaka smärta, obehag och infektioner.

Du bör också läsa den här artikeln: Gör armhålorna ljusare med dessa 6 hemgjorda produkter

2. Det släpper ut feromoner

Armhålorna släpper ut hormonella budskap som är karakteristiska för varje person och närvaron av hår hjälper till att hålla dessa kvar längre. Dessa budbärare kallar man feromoner. De är särskilda kemikalier som kroppen naturligt producerar och släpper ut för att fungera som doftsignaler, särskilt hos det motsatta könet.

Ordet “feromoner” är en neologism härledd från grekiska, vilket betyder alla kemiska ämnen som ett djur frigör och som tjänar till att påverka fysiologin eller beteendet hos andra medlemmar av samma art. Definitionen blev populär i mitten av 1900-talet. Sedan dess har parfymfabrikörer börjat skapa dofter som reproducerar essensen av dessa doftsignalers budskap.

Det är därför luktintensiteten från armhålan blivit förknippad med maskulinitet. Liksom hos djur tjänar dessa till att öka attraktionskraften och hitta en partner.

3. Det förhindrar andra obehag och sjukdomar

Genom att inte raka sig eller låta hår i armhålan växa, minskar risken för utslag. Av samma anledning förhindrar det att inflammation uppstår när porerna blir blockerade och utsatta för kemikalier eller smuts. På grund av detta rekommenderar läkare att det bästa är att klippa dessa hår med sax om man vill att de ska vara mindre synliga.

kvinna utan hår i armhålan
Att inte ta bort hår armhålan hjälper till att undvika irritation i området. Att ta bort det är ett personligt beslut som kvinnor ofta gör av estetiska skäl.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: Tips för att bli av med svettlukt i armhålan

Att vaxa eller ta bort hår i armhålan är ett personligt beslut

Även om det är sant att hårborttagning är en skönhetstrend, är det en bra idé att känna till fördelarna med att inte ta bort hår i armhålan. Personer väljer generellt att göra det av estetiska, inte medicinska, skäl. Trenden att ta bort hår i armhålan är karakteristisk för detta århundrade.

Det är ett personligt beslut att genomgå behandling för att hålla huden i armhålan fri från hår. Men valet beror på personlig smak och vanor. Om du upprätthåller god hygien kan du gott själv välja om du vill ta bort dina hårstrån och eller lämna dem i fred.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
  • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
  • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
  • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
  • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
  • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.