Raka av könshåret - är det bra eller dåligt?

Könshår har som funktion att skydda könsområdet mot patogener. Det är viktigt att tänka på ifall detta område blir irriterat.
Raka av könshåret - är det bra eller dåligt?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Att raka av könshåret eller inte… Det är frågan! Det finns många diskussioner angående detta ämne och det är många som funderar över hur de ska göra.

Ska man låta det växa ut eller raka av det helt och hållet? Vissa säger att de låter det växa för att skydda sig mot sjukdomar och andra att de rakar av det p.g.a. estetiska anledningar.

Vad finns det för för- och nackdelar av att raka av könshåret? Vi berättar i denna artikel!

Könshårets funktion

Kroppen skapades inte med inbyggda brister och felaktigheter, men det är många kvinnor (och även många män) som ändå väljer att raka sig. Om du väljer att ta detta beslut är det viktigt att du är informerad.

Man ska aldrig ha förutfattade meningar, och inte bara blint följa det som är “inne”.

Funderar du på att raka av könshåret?

Tänk på att håret som täcker detta område fyller olika funktioner:

  • Det skapar en barriär för att motverka bakterier och virus som kan ge infektioner och sjukdomar.
  • Det ser till att det kvinnliga könet alltid har en bra temperatur för att det ska fungera normalt.
  • Det har en personlig doft (som skapas av feromoner) vilket sänder ut sexuella signaler för att stimulera partnerns sexlust.
  • Det motverkar irriterad hud i könsområdet under sexakten.

Anledningar till att inte raka av könshåret

Om du ännu inte är helt säker på hur du vill göra med könshåret, kan du tänka på följande anledningar nedan. Då kan du sedan bestämma ifall du bör låta det vara (eller kanske bara trimma det lite):

Huden lider

raka av könshåret

Att raka av könshåret inflammerar och irriterar hårsäckarna, samt lämnar öppna sår (som inte är lätta att se). Om du ständigt rakar av könshåret kan detta även orsaka smärtsamma inåtväxande hårstrån.

Accelererar bakterietillväxten

Att vaxa underlivet är det värsta du kan göra eftersom det skadar både könet och porerna. Vid fuktighet och en höjd temperatur blir detta en grogrund för bakterier och streptokocker av grupp A. Om det inte finns något hår finns det inget som hindrar bakterierna från att komma in i kroppen.

Större möjlighet att få herpes

Många studier har visat att kvinnor som rakar av könshåret löper en större risk att få könsherpes. Om de rakar sig och orsakar sår blir det lättare att föra viruset vidare.

Större risk för HPV

raka av könshåret

Papillomviruset har spridits snabbt. Läkarna säger att denna sjukdom ofta sprids utan att folk vet om det (eftersom det inte ger några tydliga symtom), eller p.g.a. dålig information eftersom det sprids lättare om man rakar av sig könshåret.

Det är “inne”

Kvinnor har en tendens att raka av könshåret om det är modernt, men bara för att andra gör det betyder inte det att du också måste det.

Om du inte känner dig bekväm eller tycker att det gör ont är det bättre att låta det vara.

Tänk på hudsjukdomar

Psoriasis och eksem kan lättare uppkomma om man rakar av sig könshåret. Om du har någon av dessa sjukdomar är det bäst att kontakta en läkare för att prata om vilken hårborttagningsmetod som är bäst. Annars kan du råka ut för värre besvär och smärtor.

Det är inte mer hygieniskt att raka av dig könshåret

raka av könshåret

Att det skulle vara bättre för hygienen är en stor myt som lett till att allt fler kvinnor väljer att raka av könshåret. Dålig lukt har inget att göra med könshåren, utan det har att göra med den personliga hygienen.

Det är inte heller ett afrodisiakum!

Många kvinnor känner sig mer självsäkra under sexakten om de har rakat av könshåret. Men den intima förnöjelsen har att göra med mer än bara håret. Det beror även på partnern. Många män tycker om att kvinnor rakar av könshåret, men det finns även män som tycker att det ska vara naturligt.

Råd om du vill raka av dig könshåret

Om inget av det vi sagt har övertygat dig att behålla könshåret (kanske gillar du känslan, eller tycker att det ser bra ut) är det inga problem! Men vi vill då rekommendera några vanor för att du ska slippa så många konsekvenser som möjligt.

Ta bort lite i taget

raka av könshåret

Om du aldrig har rakat av könshåret innan är det bäst att du tar lite i taget. På det sättet får du mindre ont och du får inte heller lika många bieffekter. Börja med saxen och gå därefter över till rakbladet.

Känn efter hur du känner dig

Kanske har du valt att raka av könshåret för att din partner har bett dig, eller kanske ska du iväg på en solsemester eller vill bara prova något helt nytt. Jämför hur du känner dig nu med hur du kände dig innan.

Tänk på hudirritation

Oavsett vilken metod du har valt för att raka av könshåret bör du tänka på vilka effekter det har på din hud. Om din hud är mycket röd bör du använda en fuktgivande kräm. Se upp om du har inåtväxande hårstrån.

Använd underkläder av bomull

Undvik vissa material på dina underkläder, som lycra. Du bör inte heller ha på dig alltför tajta underkläder (och inte heller för tajta byxor). Använd kjolar, lösa klänningar, och ta det lugnt med bikinin.

Undvik att sola detta område

raka av könshåret

Du har kanske valt att helt raka av könshåret eftersom du ska ligga på stranden i sommar. Det rekommenderas dock att du undviker sol under de första dagarna efter att du har rakat dig. Du kan minska risken för irritation och rodnader med en extra skyddande solkräm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.