Naturliga sätt att ta bort oönskad hårväxt

Hårborttagning genom trådning är väldigt effektivt och kan hålla i upp till sex veckor, men kräver lite färdighet.
Naturliga sätt att ta bort oönskad hårväxt

Senaste uppdateringen: 04 november, 2022

Visste du att det finns naturliga sätt att ta bort oönskad hårväxt från din kropp? Med dem kan du spara in kostnaden för konventionella hårborttagningstekniker och även bespara dig själv irritation och andra bieffekter. Håret växer dessutom tillbaka svagare och svagare snarare än starkare.

Upptäck hur du kan ta bort oönskad hårväxt på det naturligaste sättet med hjälpa av socker och citron eller en vanlig silkes- eller bomullstråd, och försvaga håret med hjälp av gurkmeja.

Socker- och citronmetoden

Denna metod för hårborttagning har använts sedan uråldriga tider i Egypten och andra länder i öst, och allt som krävs är socker och citron. Denna metod liknar vaxning men är mindre smärtsam, kostar mindre och är naturligare.

I vissa länder säljer de i dagsläget färdig sockersmet, men den är så enkel att göra att det kan vara bra att lära sig hur man gör den hemma.

Vad som behövs:

  • 50 cl socker
  • Saft från en citron
  • Lite vatten om citronsaften inte räcker

Recept:

  • Lägg citronsaften och sockret i en medelstor kastrull eller gryta. Saften bör vara tillräcklig för att helt täcka sockret, och om den inte gör det kan du lägga till vatten tills sockret är täckt.
  • Värm upp blandningen på medelhög värme och rör om med en träsked tills sockret är helt upplöst. Om du har en matlagningstermometer kan du använda den för att se till att blandningen når 115 grader.
  • När det börjar koka sänker du värmen och väntar på att blandningen tjocknar till en lätthanterlig smet med mjukt gyllene färg, som honung. Om den får en mörk färg är det möjligt att den har bränts, och då för du börja om. Det ska aldrig koka på värmen i mer än en minut.
  • Ta bort det från värmen och låt det svalna.

När det svalnat applicerar du detta sockervax som vanligt. Sprid ut vaxet jämnt så att det ligger i ett tunt lager, och riv sedan omedelbart av vaxet i motsatt riktning (riktningen som håret växer i).

För att sockervaxet inte ska fastna för mycket på huden kan du applicera lite talk på området som ska behandlas, som måste vara rent och torrt.

När du är klar med vaxet kan du applicera lite fuktkräm eller aloe vera-gel för att lindra. Om det finns spår av vax kvar kan du tvätta bort det med varmt vatten.

Hårborttagningssmet

Silkes- eller bomullstrådsmetoden

En överraskande och naturlig metod för hårborttagning (och kanske även den mest ekonomiska) är att använda en vanlig tråd. Denna teknik kallas för trådning och användes först i forna Indien och Egypten, men många kvinnor använder den fortfarande.

För att börja med denna metod krävs det lite skicklighet, så du bör gå till en professionell trådare den första gången för att se hur det går till. När du har lärt dig hur man gör kan denna trådningsmetod genomföras väldigt snabbt och smärtlöst.

För denna metod ska du använde silkes- eller bomullstråd som dubbelviks och sedan vrids om. Följ sedan instruktionerna i denna video.

Denna typ av hårborttagning har den stora fördelen att det kan ta upp till sex veckor innan håret börjar växa ut igen, och det blir gradvis allt svagare när det växer tillbaka, till skillnad från vanlig vaxning. Metoden kan dessutom även användas i ansiktet.

Tråd

Gurkmejamasker

För att använda denna hårborttagning bereder du en ansikts- eller kroppsmask av gurkmeja, eftersom denna krydda har utmärkta egenskaper för huden. Gurkmeja hjälper även till att gradvis försvaga håret, så det är ett utmärkt komplement för din behandling.

Blanda bara pulveriserad gurkmeja med vatten tills det blir en krämig smet som inte droppar, och applicera den på huden där den ska sitta i 20 minuter.

Gurkmeja

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.