Gör eget vax för hårborttagning hemma

Bland de många fördelarna hos socker finns det faktum att det är en naturlig produkt och därför inte orsakar allergiska reaktioner och heller inte irriterar huden. Det gör dessutom din hud silkeslen.
Gör eget vax för hårborttagning hemma

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns numera många hårborttagningsmetoder som låter dig bli av med irriterande fjun som växer på olika ställen på din kropp. Hårborttagningskrämer, vax, rakblad, hårborttagning med laser och många andra alternativ har blivit populära sätt att bli av med oönskad hårväxt.

Dessa metoder tenderar dock att vara rätt dyra och kan ofta irritera huden, vilket är anledningen till att många föredrar andra alternativ. Vill du lära dig hur du gör ett eget vax för hårborttagning hemma?

Naturligt vax för hårborttagning med socker

Hårborttagning med socker är en berömd teknik som har blivit väldigt populär under de senaste åren. Denna teknik har använts sedan uråldriga tider i Mellanöstern, och har under årens lopp blivit alltmer känd runt om i världen för dess effektivitet.

Cirkulation i benen

En av de huvudsakliga anledningarna till att sockervax har blivit populärare är att det består av naturliga ingredienser utan tillsatser, samt att det utöver att ta bort oönskade hår även håller huden frisk. Vidare så kan alla som har provat denna vaxmetod intyga att den är mindre smärtsam än andra hårborttagningsmetoder, och dessutom väldigt billig.

Hur gör jag sockervax för hårborttagning hemma?

Socker

Att göra sockervax hemma är en ganska enkel process, och det bästa är att det knappt tar någon tid alls. Med det resulterande vaxet kan du ta bort hår från dina ben, armhålor, ögonbryn och till och med den känsliga bikinilinjen, vilken bör hanteras väldigt varsamt.

Ingredienser

  • 4,5 dl socker
  • 3 matskedar citronsaft
  • 3 matskedar vatten

Beredning

Att bereda sockervax för hårborttagning liknar hur man bereder sirap till desserter; den enda skillnaden är att det här inte får bli för tjockt. Lägg till de tre ingredienserna i en gryta och värm upp dem på medelhög temperatur tills blandningen börjar koka – se till att röra konstant. När den börjar koka sänker du värmen och låter det stå i några minuter, tills du får en tjock, krämliknande textur.

Om du vill veta huruvida ditt vax är klart kan du ta en titt på färgen – det är perfekt när det är något gyllene, men inte för mörkt. Om du låter det koka för länge kan sockret brännas vid. När du är säker på att vaxet är klart ställer du det på en sval plats, men det får inte vara för svalt eftersom det då kan stelna.

När vaxet har en kletig konsistens är det klart för användning.

Hur applicerar jag sockervaxet?

Hårborttagning med vax

Innan du applicerar hårborttagningsvax är det väldigt viktigt att du rengör området du ska ta bort hår ifrån, så att vaxet kan fastna på huden. Det kan även vara bra att hälla lite mandelolja på händerna så att vaxet inte fastnar på dem för mycket. När du är redo applicerar du vaxet mothårs, trycker nedåt, och rycker sedan bort pappret för att ta bort håren.

Slutresultatet är fin, len och hårlös hud. Ju mer du tränar på denna metod, desto bättre kommer resultaten bli.

Vad är fördelarna med att göra hemgjort vax för hårborttagning?

Trots att hårborttagning med bivax är en välkänd och effektiv metod så erbjuder sockerbaserad hårborttagning en rad fördelar som borttagning med bivax inte gör.

  • Eftersom det appliceras i rumstemperatur riskerar du inte att bränna dig.
  • Det orsakar inte allergiska reaktioner eller irritation.
  • Det minskar risken för inväxta hårstrån, vilket är en av de huvudsakliga anledningarna till irriterande cystor i huden.
  • Det är framförallt rekommenderat för kvinnor med torr hud eftersom det gör huden extra len.
  • Det fastnar inte helt och hållet i huden och är enkelt att ta bort med vatten.
  • De flesta har merparten av ingredienserna hemma, och de är samtliga väldigt billiga.
  • Det kräver inte att man använder kemikalier eller beståndsdelar som irriterar huden eller orsakar oönskade reaktioner.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.